Mnohahodinové čekání na vjezd do Rakouska. Vídeň nařídila zaznamenávat údaje cestujících

Řidičům, kteří míří ze Slovinska do Rakouska, hrozí, že budou před hranicemi čekat dlouhé hodiny. Problém nepostihl tolik české turisty, nejdelší kolony se vytvořily na přechodech do Korutan, které využívají turisté z Německa a Nizozemska. Vídeň nově začala vyžadovat osobní údaje těch, kdo do země vstupují, včetně tranzitujících. V neděli ráno korutanský hejtman pozastavil platnost vládního nařízení, situace se tak zlepšila.

Rakousko zavedlo v sobotu nové opatření, kterým se chce bránit šíření covidu-19. Stalo se tak v den, kdy se ve velkém vraceli z dovolené na Balkáně nizozemští a němečtí turisté. V částech obou zemí končí prázdniny, situaci podle německého bulvárního deníku Bild ještě zhoršilo páteční varování německého ministerstva zahraničí v souvislosti s výskytem covidu-19 v regionu Šibenik-Knin, na ostrově Krk a v Dalmácii.

Na překročení slovinsko-rakouské hranice čekali turisté mnoho hodin. Podle agentury APA museli podepsat prohlášení, že Rakouskem projedou bez zastavení a celníci zjišťovali jejich osobní údaje. Potíže nastaly především na přechodech do Korutan u tunelů Karavanky, kde byla čekací doba desetihodinová, a Loibl, kde se v noci čekalo sedm hodin. Lidem, kteří před hranicemi uvázli, docházela voda a neměli kam jít na toaletu.

Situace se zlepšila v neděli ráno, kdy korutanský hejtman Peter Kaiser pozastavil platnost opatření spolkové vlády. Postup Vídně přitom kritizoval. Podmínky, které kvůli odbavování každého auta na hranicích vznikly, byly podle něj nepřijatelné. „Nemůže to být tak, že kontroly způsobují větší riziko než virus,“ řekl.

Už před týdnem rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo zpřísnit zdravotní kontroly na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem. Tyto kontroly jsou zaměřené na Rakušany, kteří se vrací do vlasti po dovolené. V zemi totiž začal stoupat počet lidí, kteří se koronavirem nakazili právě v zahraničí. Od pondělí kvůli tomu na tamní seznam rizikových zemí přibylo také Chorvatsko. Rakušané se tak minulou neděli ve spěchu hromadně vraceli z balkánské země a způsobovali dopravní komplikace.