Vojtěch má stále místo ve vládě, uvedl Babiš. Poslední pravidla pro nošení roušek jsou podle něj definitivní

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má stále místo ve vládě. V pátek to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Vojtěch čelí kritice kvůli rychlým změnám v pravidlech pro nošení roušek, která ministerstvo zdravotnictví představilo tento týden. Podle premiéra ale ministra odborné týmy uvedly v omyl. Pravidla pro nošení roušek ve školách, která vláda zveřejnila v pondělí, byla podle Babiše jen materiálem k diskusi a změnila se i na základě kritiky ze škol.

„Samozřejmě má místo ve vládě,“ řekl Babiš o Vojtěchovi. Změny v pravidlech pro nošení roušek od prvního září byly podle premiéra důsledkem špatné komunikace mezi třemi odbornými týmy ministerstva. „Byly tam rozpory, ministra o tom neinformovali, on potom byl uveden v omyl a došlo k tomu, k čemu došlo,“ řekl Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví napřed v pondělí zveřejnilo seznam míst, kde budou roušky povinné, následně ho ve středu rozšířilo a o den později zúžilo na méně míst, než navrhovalo v pondělí.

Pravidla vyhlášená ve čtvrtek už jsou podle Babiše definitivní a budou od prvního září platit. „Všichni mi řekli, že není předpoklad, aby se něco změnilo,“ uvedl. Roušky by tak měly být povinné ve veřejné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a u říjnových krajských a senátních voleb.

Manuál pro školy jako materiál k diskusi

Babiš také označil manuál k opatřením proti koronaviru, který ministerstvo školství v pondělí rozeslalo školám, za materiál, který byl k diskusi. „Dali jsme to 14 dní dopředu, školy na to mohly reagovat, i na základě jejich stanoviska včera (ve čtvrtek) došlo ke změně,“ řekl. Vláda dříve o možnosti diskuse nad pravidly pro školy nehovořila.

Podle serveru Seznam Zprávy se kvůli rychlým změnám při vytváření pravidel pro nošení roušek mění struktura fungování poradních týmů na ministerstvu zdravotnictví. Všechny tři pracovní skupiny, které situaci kolem koronaviru řešily, budou začleněny do Integrovaného centrálního řídícího týmu chytré karantény, který bude řídit hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ministr Vojtěch se už také nebude přímo podílet na přípravě opatření, ale pouze podepisovat hotové dokumenty.

Podle politologů je komunikace vlády problematická

Komunikace vlády ohledně koronavirových opatření je podle politického analytika Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie velmi problematická. „Myslím si, že problém je v tom, čí zájmy ten či onen člen vlády zrovna akcentuje,“ uvedl v pořadu Devadesátka.

„Zkrátka, jestli má zrovna navrch ministr zdravotnictví prezentující stanoviska epidemiologů, nebo předseda vlády, který čte sociální sítě, schází se s producenty showbyznysu nebo zástupci firemní sféry,“ řekl.

S tím souhlasí i politolog z CEVRO institutu Petr Sokol (ODS). „Myslím si, že důvodem toho, proč se teď vláda dostala do nervóznější fáze je, že na rozdíl od jiných zemí – jako je například Švédsko, ale i Maďarsko – politici Babišovy vlády pojali zvládání krize jako určitou politickou kampaň,“ poznamenal Sokol.

Dodal, že na začátku pandemie – když ještě společnost byla semknutá a nebezpečí bylo pociťováno jako veliké – tak to z hlediska politického marketingu vládám všude po světě přinášelo nějaké body.

„Teď se ukazuje, že když jsme v další fázi, tak je to překotné. Najednou vidíme, že se to svádí na odborníky, kteří předtím měli být strůjci úspěšné komunikace vlády. Vedení vlády najednou neví, na koho ty chyby nebo nejasnosti hodit,“ podotkl Sokol.

90' ČT24: Otazníky kolem vládních změn v boji proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Hygienici za pátek evidují již 343 nových případů

V Česku mezitím za pátek přibylo již 343 potvrzených případů koronaviru. Je to druhý nejvyšší přírůstek od začátku epidemie. Počet nově nakažených se ale večer ještě obvykle zvýší. Je tak možné, že bude překonáno maximum z 27. března, kdy laboratoře v Česku odhalily 377 případů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví k páteční 18. hodině se v zemi dosud nakazilo celkem 21 388 lidí.

Statistiky ministerstva nově evidují také další zemřelé s nemocí covid-19. Dvě úmrtí připadají na pátek, ve čtvrtek a ve středu byly oběti tři, v úterý žádná a v pondělí čtyři. U většiny nakažených je ale průběh nemoci mírný. Dosud se vyléčilo 16 040 lidí. V nemocnicích je s koronavirem nyní 108 pacientů, v těžkém stavu je 22 z nich. 

Události: Zmatky kolem roušek (zdroj: ČT24)