Stát opatřeními žádnou škodu nezpůsobil, podnikatelé musí mít vatu na přežití, říká Benešová

Marie Benešová: Stát opatřeními proti koronaviru škodu nezpůsobil (zdroj: ČT24)

Stát opatřeními proti šíření koronaviru škodu nezpůsobil, prohlásila v pořadu Interview ČT24 ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nepředpokládá proto, že případné žaloby o náhradu škody budou úspěšné. Benešová také uvedla, že na místě soudce, který zrušil opatření vlády vydaná podle zdravotního zákona, by se z jednání vyloučila. Jeho bratr je opoziční politik, upozornila.

Vláda jako opatření proti koronaviru mimo jiné nařídila uzavřít obchody, restaurace a zastavila provozování dalších služeb. „Stát žádnou škodu nezpůsobil, tohle je přírodní úkaz,“ uvedla v rozhovoru Benešová. „Škodu hradí ten, který ji způsobil, a říkám, stát to rozhodně není,“ zdůraznila.

Na žaloby o náhradu škody se podle ní třesou advokáti, kteří doufají v odměny. Škodu ale není jednoduché prokázat a odškodnění musí být v souladu s dobrými mravy, uvedla. „Já jsem pesimistka, jestli by byli úspěšní, protože stát žádnou škodu nezpůsobil, to je situace vis maior,“ podotkla. 

„Opatření byla nutná, podnikatelé s tím musí počítat“

Opatření vlády podle Benešové byla nutná, aby se v Česku neodehrálo to co v Itálii, která patří k nákazou nejvíce zasaženým zemím v Evropě. „Přijatá opatření byla přiléhavá situaci. Něco jiného by bylo, kdyby vám zabavili dům, ale že nemůže podnikat, s tím musí každý podnikatel počítat, musí mít tak zvanou vatu na přežití,“ myslí si ministryně. 

Pokud by se objevilo více žalob o náhradu škody, je Benešová připravená reagovat. Pokud to bude potřeba, na jednání o těchto žalobách přesune trestní soudce. „Já bych soudce z trestního úseku přesunula na ten úsek, kde to bude potřeba, aby řešili tyto škody. Nové bych nenabírala,“ řekla. Doplnila, že je to možné, protože v současnosti klesá kriminalita.

Ministryně kritizuje rozhodnutí soudu, který zrušil opatření vlády

Benešová dále v Interview ČT24 kritizovala rozhodnutí pražského městského soudu, který koncem dubna zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb, maloobchod a služby v provozovnách. Ministryně uvedla, že s postupem soudu nesouhlasí. Podle rozsudku byla opatření nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Ministerstvo zdravotnictví plánuje proti verdiktu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Benešová uvedla, že pro vydání opatření byl podle ní zdravotní zákon přiléhavější než krizový, protože jde o epidemii. K rozhodování městského soudu uvedla, že soud pomáhal podateli vylepšit stížnost tak, aby byla úspěšná, což je proti judikatuře NSS i Ústavního soudu.

„Být na místě toho soudce, tak se vyloučím, jestliže mám politicky aktivního bratra,“ řekla dále ministryně. Důvodem pro vyloučení měla být podle ní podjatost, protože bratrem soudce Štěpána Výborného je současný lidovecký poslanec a donedávna šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Kabinet nadále hledá způsob, jak zajistit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který sněmovna schválila do 17. května. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že připraví zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost. Mimořádná opatření bude schvalovat vláda.

Návštěvy ve věznicích by se měly obnovit

Benešová se také vyjádřila k obnově činnosti soudů a návštěv ve věznicích. Obnova jednání je v pravomoci předsedů soudu, se kterými měli zástupci ministerstva spravedlnosti poslední videokonferenci zhruba před třemi týdny. „Všichni se shodli na tom, že to spustí a začnou nařizovat jednání,“ řekla.

Předpokládá, že soudy během léta doženou skluzy, které vznikly zastavením jejich činnosti kvůli koronaviru. Možné je podle ministryně povolat soudce z důchodu, pokud to bude potřeba.

Návštěvy ve věznicích, které nyní nejsou možné kvůli koronaviru, by se podle Benešové měly obnovit po 17. květnu. „Zatím by to bylo jen po jednom rodinném příslušníku, byla by tam plexiskla,“ řekla. Nutná by byla také další hygienická opatření, návštěvám by se měřila teplota, dodala.

Marie Benešová v pořadu Interview ČT24 komentovala také práci vlády v současné době nebo údajné ohrožení pražských politiků ze strany Ruska.