Pandemie koronaviru si celosvětově vyžádala přes 200 tisíc obětí

Události: Počet obětí ve Velké Británii překročil hranici 20 tisíc (zdroj: ČT24)

Počet mrtvých v souvislosti s koronavirem podle specializovaného serveru Worldometers celosvětově překročil 200 tisíc. Hranice sta tisíc na základě dřívějších propočtů agentur Reuters a AFP přitom padla teprve 10. dubna. Trvalo tedy pouze 15 dnů, než se počet mrtvých zdvojnásobil. Tragickou bilanci 20 tisíc mrtvých v souvislosti s nemocí COVID-19 v sobotu překonala Velká Británie. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v současnosti neexistuje důkaz, že lidé, kteří se z nákazy vyléčili, jsou chráněni před druhou infekcí.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Koronavirem se doposud podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo přes 2,8 milionu lidí na světě. Podle serveru Worldometers počet mrtvých v souvislosti s koronavirem celosvětově překročil hranici 200 tisíc.
  • Počet případů nákazy koronavirem se ve Spojených státech zvýšil o 30 181 na 895 766, počet úmrtí pak vzrostl o 1623 a vyšplhal se na 50 439. Oznámilo to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). 
  • Podle odhadu rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) dosáhne letošní deficit v USA 3,7 bilionu dolarů. Půjde o čtyřnásobné zvýšení a rekordní výši. 
  • Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v současnosti neexistuje důkaz, že lidé, kteří se vyléčili z nákazy koronavirem, jsou chráněni před druhou stejnou koronavirovou infekcí. A to i přesto, že mají protilátky.
  • Počet obětí koronaviru ve Velké Británii překročil 20 tisíc. Nejhorší situace je v Anglii, kde už v nemocnicích zemřelo přes 18 tisíc lidí.

Zatím neexistuje důkaz, že lidé, kteří se vyléčili z nákazy koronavirem, jsou chráněni před druhou stejnou koronavirovou infekcí. A to i přesto, že mají protilátky, uvedla v sobotu Světová zdravotnická organizace (WHO). V prohlášení proto varovala před vydáváním nějakých „dokladů o imunitě“ či podobných certifikátů pro lidi, kteří nákazu prodělali. Tento přístup může podle WHO ještě více přispět k šíření nemoci COVID-19.

Jihoamerický stát Chile například minulý týden oznámil, že zavádí „zdravotní pasy“ pro ty, kteří se z koronavirové infekce vyléčili. Jestliže tamní úřady zjistí, že vyléčení mají v těle protilátky, mohou se okamžitě zapojit zpátky do pracovního procesu.

WHO ale před tímto postupem varuje a zároveň zdůrazňuje, že přesnost a spolehlivost testů na protilátky „nemusí být zaručená“. „Nepřesné imunodiagnostické testy mohou nesprávně rozdělit lidi dvěma způsoby,“ uvedla ve svém prohlášení WHO. „Zaprvé mohou být ti, kteří byli nakaženi, označeni ze negativní, a nebo naopak ti, kteří nebyli infikováni, mohou být označeni za pozitivní. Obě tyto chyby mají vážné důsledky,“ dodala organizace.

„Tragický den pro britský národ“

Počet obětí koronaviru ve Velké Británii překročil 20 tisíc. V nemocnicích zemřelo za poslední den 813 lidí, což je nejvíce od úterý. „Pro národ je dnešek velice smutým dnem,“ uvedl jeden z představitelů britského Národního zdravotnického systému Stephen Powis.

Právě o hranici 20 tisíc úmrtí hovořili vládní experti ještě v polovině března jako o milníku. Poradce vlády pro oblast zdravotnictví Patrick Vallance tehdy řekl, že pokud by v zemi v důsledku epidemie zemřelo do dvaceti tisíc lidí, bylo by to „hrozné číslo“, ale přesto „dobrý výsledek“. Nyní je už ale zřejmé, že si koronavirus ve Spojeném království vyžádá daleko více obětí.

Ministryně vnitra Priti Patelová Brity vyzvala, aby dál dodržovali karanténu a zůstávali doma. Varovala také před podvodníky, kteří pandemii zneužívají. Ačkoli podle ní míra kriminality v posledních týdnech významně klesla, vyšetřuje policie například pokusy vylákat z lidí peníze na podvodných e-shopech s ochrannými pomůckami nebo pašování drog v zásilkách roušek.

Britové děkují zdravotníkům, učitelům i prodavačům
Zdroj: Jason Cairnduff/Reuters

Španělsko, které je co do počtu dosud potvrzených nakažených koronavirem druhou nejvíce zasaženou zemí na světě po Spojených státech a v počtu úmrtí je třetí po USA a Itálii, registruje za poslední den 378 nových úmrtí lidí s onemocněním COVID-19. Jde o mírný nárůst proti předchozímu dni, kdy zemřelo 367 lidí, informoval španělský list El País.

Španělští poslanci ve středu schválili už třetí prodloužení nouzového stavu, který kvůli šíření koronaviru platí v zemi od poloviny března. Nově je prodloužen do 9. května. Vláda ale zároveň zmírnila některá karanténní opatření – od neděle například budou smět po šesti týdnech domácí izolace ven děti do 14 let. Podle nových pravidel budou moci děti strávit denně venku maximálně hodinu, a to mezi devátou ráno a devátou večer.

Itálie hlásí nejméně obětí od poloviny března

Bilance obětí koronaviru v Itálii se za poslední den zvýšila o 415, což je nejméně od poloviny března. Nejnižší za pět dní je i počet nově nakažených, pozitivních testů bylo od pátku 2357. Informoval o tom úřad civilní ochrany.

Celkově v zemi zemřelo od začátku epidemie 26 384 osob s nemocí COVID-19, nakazilo se přes 195 tisíc lidí. V současné chvíli je v Itálii infikováno koronavirem kolem 105 tisíc lidí, počet aktuálně nakažených klesá už šestý den v řadě.

V posledních dvou týdnech přibývá z pohledu statistik čím dál více pozitivních signálů, které potvrzují hodnocení odborníků, že epidemie v této jihoevropské zemi už je za vrcholem. Experti obrat přisuzují účinkům celostátní karantény, která platí od začátku března. Skončit by měla 3. května.

Papež vyzdvihl práci zaměstnanců pohřebních služeb

Papež František během své sobotní modlitby vyzdvihl práci zaměstnanců pohřebních služeb za současné koronavirové pandemie. Papež to uvedl při soukromé ranní mši, kterou už několik týdnů vysílá živě na internetu. Každý den si hlava katolické církve vybírá jiné téma své bohoslužby, v minulých dnech například děkoval zdravotníkům, ocenil prodavačky či pracovníky v dopravě nebo se modlil za nákazou ohrožené seniory.

Jak poznamenala agentura AP, v Itálii i některých dalších zemích platí, že při úmrtí pacienta s koronavirem se jeho blízcí nemohou s mrtvým rozloučit. Vše je na pracovnících pohřebních ústavů.

Řecká ekonomika letos klesne až o deset procent

Řecká ekonomika v letošním roce kvůli dopadům epidemie způsobené koronavirem klesne o pět až deset procent, řekl ministr financí Christos Staikuras. Země, která je v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) nejzadluženějším členem eurozóny, se přitom ještě nevzpamatovala z globální finanční krize, která svět zasáhla před více než deseti lety.

„Zdá se, že to bude v pásmu od pěti do deseti procentních bodů,“ řekl ministr v televizním rozhovoru. Odhady se podle něj neustále mění, protože záleží na restriktivních opatřeních s cílem zamezit šíření viru a na tempu jejich uvolňování.

Řecko mělo k pátečnímu večeru 2490 případů onemocnění  COVID-19, z toho 130 lidí s touto nemocí zemřelo. To je relativně málo ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie.

Belgie oznámila plán na zmírnění opatření

Belgie, která má v přepočtu na obyvatele jednu z nejhorších bilancí úmrtí na komplikace spojené s koronavirem na světě, hodlá zmírnit omezující opatření spojená s koronavirem. Tamní premiérka Sophie Wilmésová oznámila detailní plán pro pomalé rozvolňování přísných opatření, která byla zavedena 12. března.

Podle nových pravidel se nejprve 4. května otevřou obchody s látkami, aby si lidé mohli pořídit ochranné roušky na obličej, které nově musejí mít všichni Belgičané starší 12 let, když chtějí cestovat veřejnou dopravou. Ostatní obchody otevřou o týden později. Do škol se budou moci studenti vrátit od 18. května, nicméně v každé třídě bude moci být jen deset dětí, uvedla BBC. Kavárny a restaurace budou moci otevřít nejdříve 8. června. Jak ale premiérka dodala, vše se ještě může změnit a „nic není vytesáno do kamene“.

Belgie v pátek oznámila 189 nových úmrtí pacientů s nemocí COVID-19. Celkem země s 11,5 milionu obyvatel od počátku epidemie eviduje už 6679 mrtvých a více než 44 tisíc nakažených. 

Sousední Nizozemsko s přibližně 17,5 milionů obyvatel má za poslední den 120 mrtvých s onemocněním COVID-19, což je více než v pátek. Celkový počet smrtelných případů v zemi vystoupil na 4409, uvedl Nizozemský institut pro veřejné zdraví (RIVM). Skutečná čísla jsou pravděpodobně vyšší, protože ne všechny podezřelé případy jsou testovány, dodal ústav. 

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu se za den zvýšil o 2055 na 152 438, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI). Proti předchozím dnům jde však o mírný pokles.

Německo už začalo rozvolňovat restriktivní opatření přijatá v souvislosti s pandemií. Otevřely se některé menší obchody, počítá se i s postupným otevíráním škol. Všechny spolkové země se mezitím zároveň rozhodly zavést povinnost nošení roušek v některých prostorách, jako jsou prostředky hromadné dopravy nebo obchody.

V Polsku se otevřou sportoviště pod širým nebem

Také Polsko dál uvolní opatření zavedená proti šíření koronaviru. Premiér Mateusz Morawiecki v sobotu oznámil, že od 4. května se otevřou sportoviště pod širým nebem, na hřišti ale nebude smět být najednou více než šest lidí, uvedla na svém webu televize TVN 24. Kvůli nemoci COVID-19, kterou v zemi s 38,5 milionu obyvatel onemocnělo více než jedenáct tisíc lidí, vláda na přelomu března a dubna přijala řadu opatření proti šíření nákazy.

Morawiecki také přislíbil, že „už za měsíc“ začnou zápasy fotbalové ligy. Podle agentury AFP to bude od 29. května. Mělo by se ale hrát bez publika. Podobně by od 12. června měly pokračovat závody ploché dráhy, což je v Polsku velmi oblíbený motoristický sport.

Zavřené obchody na Manhattanu
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

V USA přibylo 30 tisíc lidí s koronavirem

Počet případů nákazy koronavirem se ve Spojených státech zvýšil o 30 181 na 895 766, počet úmrtí pak vzrostl o 1623 a vyšplhal se na 50 439. Oznámilo to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Data z USA se liší podle zdroje, CDC svou aktuální bilanci uvádí k 16:00 místního času z předchozího dne. Univerzita Johnse Hopkinse, která pandemii nemoci COVID-19 sleduje celosvětově, uváděla překonání hranice 50 tisíc mrtvých už předtím.

Specializovaný portál Worldometers uvádí, že Spojené státy mají aktuálně 941 344 potvrzených případů a 52 936 úmrtí. Univerzita Johnse Hopkinse pak uvádí 926 442 případů a 53 184 úmrtí.

USA: Schodek bude kvůli koronaviru rekordní

Podle odhadu rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) dosáhne letošní deficit amerického rozpočtu 3,7 bilionu dolarů. Půjde o čtyřnásobné zvýšení a rekordní výši. Ve srovnání se schodkem z roku 2009, kdy se nastupující Obamova administrativa musela vypořádat s tehdejší ekonomickou krizí, je to dvojnásobek.

Důvody jsou jasné: prudký nárůst vládních výdajů za testování, zdravotní péči a pomoc pro firmy a domácnosti v souvislosti s velkým rozšířením koronaviru ve Spojených státech a opatřením proti němu.

CBO rovněž odhadl, že ekonomika ve druhém čtvrtletí klesne v celoročním přepočtu o 40 procent. Míra nezaměstnanosti pak stoupne na 14 procent. Federální dluh by měl na konci září, kdy skončí fiskální rok, činit 101 procent hrubého domácího produktu. 

Americký prezident Donald Trump v pátek zkrátil svou tradiční tiskovou konferenci ohledně koronaviru a odmítl zodpovědět dotazy novinářů. Hlava státu čelila kritice, když ve čtvrtek zdravotníkům doporučila k hubení viru využít injekci dezinfekce nebo ultrafialové záření. Trumpovy poznámky odsoudili výrobci i lékaři, prezident se však bránil, že šlo o sarkasmus a jeho slova byla vytržená z kontextu.

Gates je připraven financovat výrobu několika vakcín dříve, než budou scháleny

Spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates v rozhovoru s listem The Times řekl, že celosvětová pandemie způsobená koronavirem je jeho nejhorší noční můrou. Jeho nadace je teď nejspíš největším sponzorem Světové zdravotnické organizace (WHO). Gates se před pár dny zastal WHO a kritizoval rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který pozastavil její financování.

Gates také uvedl, že je připraven financovat výrobu několika vakcín ještě dřív, než budou schváleny, aby pak mohly být distribuovány co nejrychleji to bude možné.

Jeho nadace bude podle něj teď financovat hned několik továren, které by mohly vyrobit miliardy nejrůznějších vakcín, aby bylo v případě potřeby vše připraveno na jejich rozvoz po celém světě. Je rovněž v kontaktu s farmaceutickými společnostmi, se kterými hovořil například o posílení výroby vakcíny vyvinuté vědci z Oxfordské univerzity. Tuto vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech už tento týden. Experti přitom doufají, že látka by mohla být dostupná veřejnosti už letos na podzim. 

Vinaři žádají pomoc

Dopadu pandemie se obávají vinaři, kteří již požádali o pomoc. Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume připustil, že mají vážné problémy a vyzval k větší pomoci ze strany Evropské unie. Obává se, že situaci dále zhorší snížení dovozu na oba největší trhy světa – tedy do Evropy a USA.

Vinaři ve Středomoří se navíc obávají, že je zasáhne krize silněji, protože silně spoléhají na prodej v barech, restauracích a terasách. Ty jsou ale vesměs uzavřené a cestovní ruch zůstane omezený i poté, co budou zrušena opatření omezující pohyb.

„V Evropě uzavření tohoto důležitého distribučního kanálu může přinést snížení objemu o 35 procent a snížení tržeb o téměř 50 procent,“ řekl generální ředitel OIV Pau Roca. Připustil, že se distribuce přesunula k maloobchodníkům a na internet, ale očekává se, že celková spotřeba klesne a stejně tak i ceny.

Stovky pendlerů protestovaly na hranici

Stovky lidí, kteří žijí v Polsku, ale pracují v Německu, v pátek večer protestovaly v hraničním polském městě Zhořelec (Zgorzelec) proti povinné karanténě pro ty, kdo překročí hranice. Polsko bylo jednou z prvních zemí, která kvůli šíření koronaviru uzavřela hranice. Zavedlo i povinnou dvoutýdenní karanténu pro lidi, kteří vstoupí na území Polska. To je problém zejména pro takzvané pendlery, kteří dojíždějí za prací do jiného státu, poznamenala agentura Reuters.

Protest se konal na mostě spojujícím polský Zhořelec a německý Zhořelec (Görlitz), které v období otevřených hranic fungují jako jedno město. Asi 300 protestujících se shromáždilo na polské straně hranice a kolem stovky na německé straně, někteří z demonstrantů měli roušky. Obě skupiny odděloval od sebe provizorní kovový plot postavený uprostřed mostu. Někteří z protestujících zpívali polskou hymnu, jiní Ódu na radost, která je hymnou Evropské unie.

Protestovalo se i v dalších polských městech na hranicích s Německem a Českou republikou. Například v polském Těšíně, stejně jako za hranicí, tedy v Českém Těšíně.

Premiér Mateusz Morawiecki tak sice v sobotu ohlásil zmírnění opatření ohledně sportovišť, uvedl však, že vláda s otevřením hranic zatím nepočítá. Ty mají zůstat zavřené přinejmenším do 3. května, ale je možné, že se toto opatření prodlouží, uvedla tevize TVN 24.

„Raději zvětšujeme rozsah svobod, týkajících se sportování či ekonomiky, což je mnohem důležitější pro zachování pracovních míst a pro hospodářský růst v Polsku, než sama svoboda cestování. Ta je samozřejmě mimořádně důležitým právem a součástí našeho života, ale dnes musíme přijímat těžká rozhodnutí. Je to něco za něco,“ řekl premiér. Polská vláda se podle něho bude tématem zaobírat příští týden.

Drogové kartely v útlumu?

Potíže kvůli koronaviru zřejmě mají i zločinci v Latinské Americe. Podle BBC se kartely snaží s novou situací vyrovnat.

Distribuci drog komplikuje situace, kdy jsou nebývale těsně uzavřené hranice a téměř se zastavila mezinárodní letecká doprava. Zločinci ale podle expertů mají způsoby, jak tato omezení obejít. Na omezení letecké přepravy už podle Jeremyho McDermotta z organizace investigativních novinářů Insight Crime, která se specializuje na organizovaný zločin v Latinské Americe, zareagovala narkomafie větším využíváním ponorek.

V Mexiku ale mají gangy potíže i se samotnou výrobou drog. Podle mexického novináře Héctora de Mauleona ustal přísun materiálu pro výrobu syntetických drog, který odebírají z Číny. „Zároveň jsou větší problémy na hranicích (s USA),“ napsal Mauleon v deníku El Universal. 

Podle McDermotta se ale kvůli pandemii latinskoamerické mafie bez peněz neocitnou. „Drogové kartely v Kolumbii už nefungují jako ty dřívější z Medellínu či z Cali. Dnes mnohé z nich operují na principu outsourcingu,“ uvedl McDermott. Navíc mají velmi diverzifikovaná portfolia činnosti, dodal. „Když nemají dostatečné příjmy z vývozu drog, můžou prodávat falešné léky, pašovat lidi či se uchýlit k jiným kriminálním činnostem,“ uvedl McDermott. 

Čína má další případy importované nákazy, Srí Lanka znovu vyhlásila zákaz vycházení

Pevninská Čína oznámila za pátek dvanáct nových případů nákazy koronavirem, zatímco o den dříve jich bylo šest. Nikdo na nemoc způsobenou koronavirem nezemřel, s odvoláním na Národní zdravotnickou komisi informovala agentura Reuters. Celkem 11 případů bylo takzvaně importovaných, tedy takových, kdy se lidé nakazili v zahraničí. O den dříve to byly pouze dva případy.

Čínští zdravotníci identifikovali také 29 lidí, kteří se nakazili koronavirem, ale nevykazují příznaky nemoci, z toho čtyři případy byly dovezené. Ještě donedávna statistiky tyto pacienty nezmiňovaly. I lidé bez symptomů ale mohou virus šířit. O den dříve bylo nově zjištěných nemocných bez příznaků 34.

Severozápadní provincie Šan-si v sobotu oznámila sedm importovaných případů nákazy, všichni nakažení jsou čínští občané, kteří se vrátili z Ruska. Tři nové importované případy oznámila také autonomní oblast Vnitřní Mongolsko. Čína zpřísnila kontroly v přístavech a na hranicích, od 28. března zakázala vstup cizincům a všechny mezinárodní lety nechala odklonit do metropole Pekingu. Případů nákazy ale přibývá, infekci si většinou přivezou Číňané, kteří se vracejí z Ruska.

Všechny nové případy v Šan-si jsou Číňané, kteří do země přicestovali 20. dubna letadlem z Moskvy. Tento let byl odkloněn do Pekingu. K sobotnímu dni bylo na tomto letu potvrzeno celkem 30 případů infekce koronavirem. Dalších osm lidí se nakazilo, ale podle čínských úřadů nevykazují příznaky nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

V pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, se nakazilo koronavirem celkem 82 816 lidí, z toho 4632 jich zemřelo. Čína je zemí, odkud se nový typ koronaviru začátkem letošního roku rozšířil do ostatních částí světa. 

Čína zároveň vyslala do Severní Koreje tým zahrnující zdravotnické odborníky, který má radit severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, uvedla agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. Cesta čínských lékařů a úředníků přichází v době, kdy se objevují spekulace o zdraví severokorejského vůdce, a agentura Reuters nebyla schopná okamžitě určit, zda má cesta něco společného se zdravotním stavem Kima.

Delegace vedená vysokým členem oddělení pro mezinárodní vztahy čínské komunistické strany podle zdrojů odjela z Pekingu do Severní Koreje ve čtvrtek. Oddělení pro mezinárodní vztahy je hlavním čínským úřadem zabývajícím se vztahy se sousední Severní Koreou. Zdroje chtěly zůstat v anonymitě kvůli citlivosti záležitosti. V oddělení pro mezinárodní vtahy nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, a čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář neodpovědělo, uvedl Reuters.

Čína je hlavním spojencem Severní Koreje a je důležitá pro přežití její ekonomiky těžce zasažené sankcemi OSN. Má také velký zájem o stabilitu v zemi, se kterou má dlouhou hranici.

Srí Lanka znovu vyhlásila celostátní zákaz vycházení, který platí až do pondělního rána. Reagovala tak na zvýšení počtu případů nákazy. Většina infikovaných jsou příslušníci námořnictva, kteří mají na starosti vyhledávání těch, kteří porušují karanténu. V pátek země oznámila 46 nově nakažených, celkem jejich počet na ostrově vzrostl na 420. Sedm lidí zemřelo.

Karanténní opatření naopak začala zmírňovat Indie. V zemi platí až do 3. května zákaz vycházení kvůli obavám z šíření koronaviru, úřady ale teď povolily znovu otevřít menší obchody. Indie hlásí více než 24 500 případů nákazy a 775 úmrtí. Už minulý týden úřady rozhodly, že ve venkovských oblastech znovu umožní vykonávat zemědělské práce a stavět silnice a budovy, což bylo kvůli šíření koronaviru přerušeno. Do práce se tak mohly vrátit miliony dělníků, kteří se po vyhlášení zákazu vycházení ocitli v zoufalé situaci a nedokázali uživit své rodiny.

Jižní Korea hlásí jen deset nově infikovaných, už osmý den v kuse je tak denní nárůst počtu nakažených nižší než dvacet. Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) informuje celkem o 10 718 případech infekce koronavirem a 240 úmrtích. Thajsko informovalo o 53 nově nakažených a jednom úmrtí 48letého Thajce, který se nakazil společně se čtyřmi členy rodiny.

Koronavirem silně zasažený Singapur hlásí v porovnání se začátkem týdne pokles počtu nových případů. Úřady tohoto ostrovního státu registrují asi šestset nových nakažených, například v úterý a ve středu jich evidovaly zhruba tisíc denně. Převážná většina nakaženách, který je teď v Singapuru přes dvanáct tisíc, je z řad zahraničních dělníků na ubytovnách. 

Írán je v nynější pandemii v první desítce nejvíce zasažených zemí, přesto už jeho vláda umožnila částečně obnovit hospodářské aktivity. Dále má však platit zákaz shromažďování, což zasáhne věřící o muslimském postním měsíci ramadánu, který začal ve čtvrtek.

Írán teď hlásí 89 328 nakažených, z nichž 3096 je v kritickém stavu, informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví. Podle náměstka ministra zdravotnictví Íradže Haríršího se denní nárůst počtu mrtvých ale snížil asi o 70 procent oproti dnům, kdy epidemie dosahovala vrcholu. Počet nakažených pacientů v nemocnicích nyní klesl o polovinu. 

Jedna z nejlidnatějších zemí světa, Indonésie, která má přes 267 milionů obyvatel, má 396 nových případů nákazy, čímž celková bilance infikovaných vzrostla na 8607. Eviduje také 720 úmrtí pacientů, tedy nejvyšší počet mrtvých v Asii po Číně, kde zemřelo asi 4600 lidí.

Malajsie pak oznámila 51 nových infekcí, v zemi s 31,5 milionu obyvatel je nyní 5742 nakažených a 98 mrtvých.

Filipínské ministerstvo zdravotnictví nahlásilo dalších 17 mrtvých a nákazu testy nově potvrdily u 102 lidí. Celkový počet infekcí na Filipínách vystoupil na 7294, obětí pak souostroví se 106 miliony obyvatel eviduje 494. 

V Bělorusku musí lidé uklízet okolí, přestože je zde rekordní přírůstek nových případů

V Bělorusku v sobotu hlásí rekordních 817 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin, celkem už se v zemi s přibližně 9,5 miliony obyvatel nakazilo 9590 lidí, uvedl nezávislý server Tur.by, který se odvolává na ministerstvo zdravotnictví. To prudký nárůst vysvětluje rozsáhlejším testováním. Pozitivní výsledek mělo podle agentury Reuters i několik lidí v sirotčinci pro 170 postižených dětí u Mogileva, přesný údaj místní úřady neuvedly. Úřady předpokládají, že vrchol pandemie připadne na přelom dubna a května.

Sobota je tady zároveň den, kdy lidé z rozhodnutí úřadů uklízejí a zvelebují okolí svých domovů. Přestože Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala Minsk před riziky masových akcí a lékaři i církev doporučují lidem zůstat o víkendu doma, prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že ke zrušení brigád není důvod. Sám se vypravil sázet sosny do Pripjaťského národního parku poblíž odstavené ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu.

Lukašenko, který vládne Bělorusku železnou rukou už více než čtvrt století, obavy z pandemie opakovaně zlehčoval a označoval za psychozu. Nenařídil uzavřít hranice ani nezavedl přísná opatření proti šíření koronaviru. Školy v Bělorusku se mají po třítýdenních prázdninách znovu otevřít od pondělí.

Na Ukrajině, která má čtyřikrát více obyvatel než Bělorusko, bylo během pátku potvrzeno 478 nových případů, osm lidí zemřelo a 181 se uzdravilo, uvedla s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Interfax-Ukrajina. Počet uzdravených od 11. dubna převyšuje počet smrtelných případů a tento rozdíl se zvětšuje.

Počet nakažených koronavirem v Rusku se 146 miliony obyvatel se za poslední den zvýšil o 5966. Jde o mírný nárůst proti předchozímu dni, kdy přibylo 5849 infikovaných, oznámil operativní štáb boje s nákazou. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 74 588.

Kromě Moskvy je v Rusku nejohroženějším místem Moskevská oblast, která metropoli obklopuje. Dalším epicentrem nákazy je pětimilionový Petrohrad, kde jsou ovšem nárůsty nemocnosti ve srovnání s Moskvou zhruba třetinové.

Na italské lodi kotvící u japonské Nagasaki je už 148 nakažených

Nákaza koronavirem se potvrdila už u 148 členů posádky italské výletní lodi, která kvůli opravám kotví u japonské prefektury Nagasaki. Japonské úřady oznámily, že na koronavirus otestovaly už všechny lidi na palubě, nakažených jich je zhruba čtvrtina.

Správa prefektury Nagasaki potvrdila, že testy prokázaly infekci u dalších 57 z celkem 623 zaměstnanců na plavidle. Žádní cestující na palubě nejsou.

Loď Costa Atlantica, kterou provozuje společnost Costa Cruises, je v japonských docích od konce února, kdy epidemie nemoci COVID-19 znemožnila její původně plánovanou opravu v Číně. Úřady začaly s hromadnými testy posádky, když se u jednoho z jejích členů potvrdila nákaza.

Rostoucí počet případů nákazy na lodi vyvolává obavy z dopadů na místní obyvatelstvo. Ukázalo se totiž, že někteří členové posádky opustili vymezenou oblast navzdory ujištění provozovatele plavidla, že se budou zdržovat jen v přístavišti. Úřady nyní zjišťují podrobnosti o jejich pohybu.

Drtivá většina infikovaných se léčí přímo na lodi, jeden člověk byl hospitalizován. Právě případné další hospitalizace vyvolávají obavy, nárůst případů infekce v samotném Japonsku totiž vyvolává nápor na zdravotnická zařízení v celé zemi.