V Česku zemřel první pacient s novým koronavirem. Vláda prodlouží omezení pohybu

Události ČT: Nedělní vývoj kolem pandemie koronaviru (zdroj: ČT24)

V Česku zemřel první pacient s nemocí COVID-19. Potvrdil to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku během neděle stoupl na 1120. Vyléčených zůstává šest lidí. Vláda v pondělí prodlouží omezení pohybu občanů a přijme opatření na ochranu výroby a pracovních míst, řekl v nedělních Událostech ČT premiér Andrej Babiš (ANO).

První obětí koronaviru v Česku je pětadevadesátiletý muž z Prahy, který byl hospitalizovaný v Nemocnici Na Bulovce. Pacient měl i řadu dalších zdravotních problémů.

„Ten organismus byl vyčerpán, bylo mu 95 let. Řekl bych, že spíš zemřel s koronavirem než na koronavirus,“ řekl Prymula. Potvrdil ale, že pacient bude evidován jako první oběť nemoci COVID-19 v Česku.

„Pacient žil v domově důchodců, byl převezen do Nemocnice Na Bulovce 18. března s tím, že tento den u něj byla potvrzena nemoc COVID-19. Byl na standardním lůžku, nebyl na JIP, byl ale velmi nemocný, měl chronické srdeční selhání, měl chronickou ischemickou chorobu srdeční, měl kardiostimulátor,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Místo nákazy se podle něj prověřuje. Domov pro seniory, kde zesnulý žil, přijal opatření a pacienty oddělil, žádní další nakažení tam ale nejsou, dodal Vojtěch.

Nemocných je přes tisíc sto

Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku ještě před oznámením prvního úmrtí stoupl na 1120, oznámilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Za neděli přibylo 73 nemocných. Vyléčených z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zůstává šest lidí. Testů bylo k sobotní půlnoci provedeno 15 584.

Dosud největší denní nárůst zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů. V pátek počet nakažených stoupl o 124 a během soboty přibylo 158 případů. Testů už bylo provedeno přes patnáct tisíc. 

Nejvíce infikovaných je v Praze, následuje Středočeský kraj, nejméně případů hlásí Kraj Vysočina a Liberecký kraj. Mezi nakaženými převládají muži. Zhruba dvě třetiny nemocných se nakazily v Česku.

Zatím se vyléčilo šest osob, poslední dva lidé přibyli v sobotu. Jedna žena ležela v nemocnici v Ústí nad Labem. V druhém případě šlo o studentku z Ekvádoru, která byla hospitalizovaná v Nemocnici Na Bulovce v Praze.

Na jednotkách intenzivní péče je v Česku 19 lidí

V Praze a Brně leží několik pacientů ve vážném stavu. Nemocnice Na Bulovce v sobotu uvedla, že pět jejích pacientů vyžaduje intenzivní péči, jsou na ventilačních přístrojích. Na přístroji na mimotělní oběh je pacient s nemocí COVID-19 umístěný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, pro kterého americká firma Gilead schválila nasazení experimentálního léku remdesivir.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má na anesteziologicko resuscitační klinice tři nakažené pacienty, všichni jsou napojeni na plicní ventilaci a jejich stav je podle mluvčí nemocnice velmi vážný.

Ministr zdravotnictví v neděli dopoledne Partii na Primě shrnul, že je v Česku hospitalizováno přes sedmdesát osob s COVID-19. Na JIP je 19 z nich, 11 je na plicní ventilaci, 1 na mimotělním oběhu.

Koronavirem se pak také nakazil lékař infekčního oddělení v prostějovské nemocnici. Jestli se tak stalo v práci či jinde, není jasné. „Dokonce se uvažovalo o uzavření infekčního oddělení, nakonec ale jeho chod zůstane zachován,“ řekl redaktor ČT Martin Laštůvka.

„Nakažený lékař je teď v karanténě a podle mluvčí nemocnice je průběh jeho nemoci v současnosti mírný. Testy ostatních zdravotníků, kteří s ním přišli do kontaktu, jsou podle ní negativní,“ dodal Laštůvka s tím, že tito zdravotníci tak zůstávají dál v práci, ovšem za zpřísněných podmínek. V nemocnici dál probíhá testování personálu.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Vláda prodlouží omezení pohybu do dubna

Vláda na svém pondělním zasedání prodlouží omezení pohybu občanů, řekl v nedělních Událostech ČT premiér Andrej Babiš (ANO). „Zítra na vládě přijmeme další opatření a prodloužíme omezení pohybu osob do 1. dubna,“ řekl premiér.

Omezení pro volný pohyb, obchody a úřady měla podle dosud platných mimořádných opatření skončit v úterý 24. března v 06:00.

Babiš také uvedl, že vláda bude mluvit i o pendlerech. Rozhodovat bude o takzvaném kurzarbeitu – přechodu na zkrácenou pracovní dobu se státním příspěvkem na mzdy. „Přijmeme opatření, abychom udrželi výrobu, aby nedošlo k propouštění,“ dodal k tomu Babiš.

Zamýšlený návrh na omezení volného pohybu lidí a omezení pro provoz obchodů a úřadů do prvního dubna oznámil už během dne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Napsal to na Twitteru. „Nyní je skutečně naprosto klíčové, aby se lidé potkávali co nejméně,“ doplnil.

Dříve v neděli Vojtěch na Primě také uvedl, že otevření škol předpokládá na přelomu května nebo června. Bude podle něj zrušeno jako jedno z posledních opatření. Podle náměstka ministra zdravotnictví a šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly by se přísná karanténní opatření mohla začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, protože ekonomiku velmi dusí. Na hranicích budou opatření podle něj nejspíš trvat déle. V Otázkách Václava Moravce (OVM) pak Prymula uvedl, že na konci března očekává v Česku asi 8500 nakažených. 

Po Velikonocích chce také země podle Prymuly spustit nový systém testování, do kterého se zapojí i armáda.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak. Zřejmě by v nějaké formě bylo možné uspořádat maturitní zkoušky. „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin,“ řekl Prymula.

 „Debatu o podobě přijímaček, maturit, popřípadě debatu o zkrácení prázdnin opravdu nemá řídit předseda Ústředního krizového štábu,“ reagoval na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Epidemiologická opatření respektuje, více o změnách ve školství oznámí na dříve ohlášené pondělní tiskové konferenci, dodal.

Další ochranné pomůcky

Do Česka se pak dostal náklad ochranných pomůcek. Velkokapacitní letoun ve službách NATO Ruslan se vydal na cestu ve čtvrtek dopoledne z ukrajinského Kyjeva, v pátek naložil 106 tun nákladu v čínském Šen-čenu. Do tuzemska se vrátil v noci ze soboty na neděli. Cestu má v příštím týdnu dvakrát zopakovat.

Kromě respirátorů a roušek letadlo přivezlo 200 tisíc rychlotestů, 120 tisíc ochranných obleků a 80 tisíc brýlí. Materiál míří do distribučních center v jednotlivých krajích. Část bude směřovat i do páteřní sítě nemocnic a záchranné službě.

Změna distribuce roušek a respirátorů

Vláda se chystá od pondělí změnit model distribuce ochranných pomůcek. Ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat pouze svoje nemocnice, zbytek bude proudit do krajů přes ministerstvo vnitra.

Podle premiéra Andreje Babiše bude nový systém efektivnější. Změnu zdůvodnil tím, že ministerstvo zdravotnictví nyní bude mít hlavní roli v boji proti koronaviru a musí připravit nemocnice. Vláda také chystá projekt s armádou, který chce podle Babiše představit příští týden. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zase na pondělním jednání vlády navrhne v novele zákona o státním rozpočtu kvůli ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.  

V pondělí by měla vláda také podle Hamáčka znovu zvážit zákaz jízd takzvaných pendlerů za prací do zahraničí. Riziko, že narušují systém dalších opatření, je příliš veliké, řekl Hamáček v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Je podle něj nicméně na šéfovi krizového štábu Romanu Prymulovi, zda jsou cesty pendlerů za hranice ještě snesitelné z hlediska šíření epidemie nového typu koronaviru. Prymula později v OVM uvedl, že v pondělí jednoznačně uzavření hranic pro pendlery navrhovat bude.