V Česku zavřely restaurace i většina obchodů, zdravotnictví chybí až milion respirátorů

UDÁLOSTI: Přehled sobotních informací o pandemii koronaviru v Česku a zahraničí (zdroj: ČT24)

Chybí až milion respirátorů, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že zatím je jich závazně objednáno 1,7 milionu, dorazit by měly v příštím týdnu. Kvůli zamezení možné nákaze novým koronavirem se už v sobotu v šest hodin ráno neotevřely obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, benzinových pump a některých dalších. Vláda v noci na základě nouzového stavu rozhodla také o uzavření všech restaurací, pivnic, barů a podobných zařízení s výjimkou například závodního stravování. Opatření platí do 24. března do 6:00. Ministerstvo zahraničí vyšle pro krajany, kteří se nemají jak dostat do Česka, autobusy.  V Česku je 189 nakažených.

  • Od sobotních 6:00 se uzavřely všechny obchody. Výjimku mají prodejny potravin, drogerie a lékárny. V provozu mohou zůstat i trafiky, chovatelské potřeby, optiky a obchody s výpočetní technikou. Opatření má trvat do úterý 24. března 6:00.
  • V sobotu v šest hodin ráno se zavřely také všechny hospody, bary a restaurace s výjimkou závodního stravování. Opatření má rovněž trvat do příštího úterý (24. března).
  • Platí zákaz veřejných a soukromých akcí s účastí nad třicet osob. Školy, kulturní, sportovní i rekreační zařízení jsou mimo provoz.
  • Na státní hranici s Německem a Rakouskem se v sobotu vrátily policejní kontroly a začal silně omezený provoz. Přechod je možný jen na jedenácti hraničních přechodech. Veřejná doprava se všemi sousedními státy je zastavena.
  • Do konce víkendu platí zákaz cestování do patnácti rizikových zemí (Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko). Každý navrátilec z těchto regionů musí do karantény.
  • Od pondělí platí pro Čechy plošný zákaz vycestovat ze země a pro cizince do země vstoupit.
  • V České republice je dosud potvrzeno 253 lidí s nákazou koronavirem.
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

INFORMACE ZE ZDRAVOTNICTVÍ

Ministr Vojtěch potvrdil, že pomůcky chybí

Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že ačkoliv už některé státy netestují všechny občany, ale jen ty nad 65 let, Česko bude dál testovat všechny. „Pokračujeme a chceme rozšířit místa odběru, je to důležité,“ dodal.

Ministr Vojtěch potvrdil, že ve zdravotnictví chybí až milion respirátorů. Situace se však podle něho mění, jak poskytovatelé zdravotních služeb mají větší potřebu, než měli třeba před dvěma týdny.

„Snažíme se skoupit, co je možné, po celém světě. Voláme na všechny kontinenty. V Česku je výroba velmi limitovaná, padesát tisíc respirátorů týdně, my potřebujeme asi stovky tisíc, možná milion,“ uvedl s tím, že příští týden už má Česko potvrzenou objednávku 1,7 milionu respirátorů, které přijdou v době od středy do pátku.

Ministr Vojtěch zároveň v noci požádal o uvolnění deseti tisíc respirátorů ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR). 

Situaci s nedostatkem respirátorů podle ministra zdravotnictví komplikuje i to, že některé státy zakázaly vývoz, což je například případ Ukrajiny nebo Polska, kde mělo Česko respirátory objednané. „Těch nabídek je strašně moc, ale je obrovská bitva. Máme nabídky z Indie, Vietnamu a teď je to v podstatě jak na burze. Je potřeba okamžitě objednat, zaplatit a je to samozřejmě úplně nová situace,“ uvedl premiér.

V neděli ráno odletí do Číny dva letouny pro 100 tisíc rychlotestů.  

Premiér Babiš: O respirátory je bitva jako na burze (zdroj: ČT24)

Nemocnice podle vlády nyní zásobené jsou, v následujících dnech by měly být schopné bez problémů fungovat. V noci na sobotu bylo do nich a do zdravotnických záchranných služeb rozvezeno padesát tisíc respirátorů.

„V terénu a u stomatologů je situace složitější. Musí vydržet do středy, čtvrtka, kdy je budeme obratem distribuovat na kraje,“ uvedl ministr Vojtěch. Dodal, že pokud si lékař vyhodnotí, že si není jistý, zda by zvládl bez respirátoru fungovat, tak má raději vyčkat, než získá ochranný prostředek. „Pokud pro jeho jistotu poskytování zdravotní péče je toto lepší varianta,“ doplnil.

Respirátory distribuované do krajů
Zdroj: kraje

Zpomalit epidemii

Stát už z důvodu zamezení šíření nákazy od 10. března zakázal s určitými výjimkami návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic či v domovech seniorů. Také bylo rozhodnuto o nákupu většího objemu testů na koronavirus, které mají odhalit infekci do 29 minut. Ministerstvo rovněž rozšířilo síť testujících laboratoří, jedná se stovkou nových.

Vláda rovněž v pátek uvolnila 500 milionů korun na nákup respirátorů a roušek. Od pondělí také nařídila pozastavení činnosti denních stacionářů po dobu trvání nouzového stavu. Byly také zakázány návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech.

Hamáček na sobotní tiskové konferenci zopakoval, že se situace vyvíjí dynamicky, a proto se zmíněná opatření přijímají – cíl je epidemii co nejvíce zpomalit.

„Používáme zkušenosti zemí, kde se to povedlo: Čína, Jižní Korea, Singapur. Jediným prostředkem je na maximum omezit kontakt mezi lidmi. To jsou ta bariérová opatření, která zavádíme. Zavádíme je rychle, vím, že to nemusí být příjemné, ale je to výsledek konzultace s partnery na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku. Je potřeba omezit mezilidské kontakty, zajistit ekonomiku, ale potom, aby lidé zůstali (po práci) doma. Nevyřeší to, že budou hledat alternativu v domácích party, to ničemu nepomůže. Musíme to vydržet a na maximum omezit kontakt mezi lidmi,“ uvedl Hamáček.

VEŘEJNÝ ŽIVOT

Restaurace a většinu obchodů vláda zavřela podle nynějšího usnesení do úterý 24. března do 6:00. „Hlavní rozhodnutí jsme udělali proto, aby se nám lidé ‚nenastěhovali‘ do obchodních center,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO) a zdůraznil, že se není třeba bát nedostatku: „Potravin je dost, prosím vás, nenakupujte víc, než potřebujete, vždycky bude dost potravin.“

Tisková konference vlády k uzavření většiny obchodů (zdroj: ČT24)

Od sobotních 6:00 také platí zákaz provozu heren a kasin (na rozdíl od jiných není omezen konečným termínem 24. března 6:00). Zákaz provozu platí i pro služby, jako jsou například kadeřnické a kosmetické salony. Lidé od soboty nenakoupí zboží ani na tržnicích a tržištích. Maloobchodní prodej na těchto místech kabinet také již dříve zakázal. 

Informace a další podrobnosti včetně usnesení lze najít také přímo na webu ministerstva průmyslu a obchodu. Přijatá opatření se budou během víkendu upravovat podle aktuální potřeby. 

Ministr dopravy a také průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zmínil například možnou výjimku pro autoservisy nebo veterinární služby.

Už od úterního večera byly zakázány divadelní, hudební a filmová představení a další umělecké, sportovní a náboženské akce s předpokládanou účastí nad 100 lidí. Od pátku restrikce veřejných i soukromých akcí přitvrdila, povolená účast klesla na 30 lidí a veřejnosti se uzavřely také posilovny, koupaliště, wellnes služby nebo sauny a veřejné knihovny a galerie. Na neurčito bylo odloženo zahájení sezony na hradech a zámcích. Zákaz se týká i trhů, poutí, slavností nebo ochutnávek.

Ve středu se zavřely základní, střední i vysoké školy. Později přibyly základní umělecké školy a jazykové školy s právem státní zkoušky, školní družiny a kluby a střediska volného času. Řada měst zavřela či zavře i mateřské školy. Od pondělí přeruší činnost denní stacionáře sociálních služeb.

Vláda se znovu mimořádně sejde v neděli odpoledne. Premiér Babiš připustil, že kabinet může oznámit další změny. 

Výjimky u obchodů a restaurací

Výjimka u uzavření obchodů platí u potravin, drogerií a lékáren, dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

Výjimku u zákazu přítomnosti lidí v restauracích tvoří také provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení.

Zákaz se nevztahuje ani na prodej mimo provozovnu, tedy třeba provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny. V hotelech může fungovat například servis jídla na pokoje, případně si lidé mohou jídlo v hotelové restauraci vyzvednout. Restaurace mohou jídlo také rozvážet.

Fungovat zůstávají také například internetové obchody s potravinami jako Rohlík nebo Košík. Lidé, kteří jsou v karanténě, by však měli tuto informaci při objednávce nahlásit, aby zboží zůstalo u dveří a řidič s nimi nepřišel do kontaktu.   

Nová omezení se netýkají bank a pošt. Jejich pobočky zůstanou otevřené, a to i ty, které jsou v nákupních centrech. Česká pošta zároveň také už nabídla, že v boji proti šíření koronaviru v případě potřeby poskytne své volné kapacity pro doručování potravin a dalších nezbytných věcí lidem. 

Zákaz by se neměl týkat ani velkoobchodu. A platí to i v případě, že jde o sloučený provoz, ale kde převažuje nad maloobchodem, upřesnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Tato oblast se bude ještě během víkendu upřesňovat, týká se například stavebnin.

Pokud nebudou prostředky na podporu podnikatelů stačit, připraví se další

Během víkendu budou ministerstva také dávat dohromady první projekty podpory podnikatelům. Půjde o přesuny ze strukturálních fondů do programu na podporu podnikatelů, kteří jsou dotčeni koronavirem. Stát tak zřejmě přesune čtyři miliardy korun, které by byly použity tak, aby se zapojením komerčních bank podnikatelé mohli mít k dispozici kolem 40 miliard korun. Pokud by prostředky nestačily, ministr přislíbil další.

Ministerstvo financí už připravilo také liberační balíček, který plánuje zmírnit dopady šíření koronaviru na drobné podnikatele a fyzické osoby plošným prominutím pokuty za opožděné podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob nebo prominutím pokuty za nepodání kontrolního hlášení k DPH.

Vláda hodlá také jednat o prodloužení proplácení ošetřovného, které čerpají rodiče dětí poté, co se v úterý uzavřely školy. Ministerstvo práce navrhuje, aby se ošetřovné proplácelo až do doby, než se školy otevřou. Dnes lze ošetřovné čerpat deset dní, samoživitelé mají nárok na šestnáct dní; osoby samostatně výdělečně činné na ošetřovné nárok nemají. Také o nich chce vláda jednat.

DOPRAVA

Hromadná doprava se omezovat nebude

Městská ani vnitrostátní doprava se omezovat nebude. A stejně tak se nechystá ani uzavření nějaké oblasti, jako tomu je třeba v Rakousku nebo v Itálii. Pokud by byla potřeba karanténa, vyhlásí se pro celou Českou republiku, zopakoval Babiš.

Spouštěčem by byl další nekontrolovaný a nevystopovatelný přenos koronaviru mezi obyvateli. Teď podle něho existují dva nekontrolované přenosy, jde o případy řidiče taxi z Prahy a zdravotní sestry z Frýdku-Místku.  

Cestování do a ze zahraničí

Od konce víkendu nesmějí do Česka jezdit až na výjimky cizinci ze všech oblastí, které vláda označila za rizikové. Čeští občané naopak nesmějí do těchto oblastí vycestovat. Zákaz vstupu do Česka se týká občanů Číny, Koreje, Íránu, Itálie, Španělska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Švédska, Nizozemska, Belgie, Velké Británie, Norska, Dánska a Francie. Omezení se nevztahuje na cizince s dlouhodobým pobytem v Česku a na ty, jejichž příjezd by byl v zájmu Česka.

Vláda také rozhodla, že do čtrnáctidenní izolace musí zamířit každý, kdo se do země vrátí z patnácti takzvaných rizikových zemí, původně se karanténa týkala jen cestujících z Itálie. Karanténní opatření se nevztahují například na řidiče kamionů. Lidem, kteří nebudou karanténu dodržovat, hrozí pokuty až tři miliony korun.

Ještě tvrdší opatření v přeshraničním cestování budou platit od pondělí. Až na výjimky bude zakázán vstup do Česka všem cizincům a Čechům cestujícím kamkoli do zahraničí.

Ti, kteří dojíždějí přes hranice do práce, budou mít výjimku ze zákazu cestování do ciziny, pokud pracují do vzdálenosti 100 kilometrů od hranice. Dosud výjimka platila jen na vzdálenost 50 kilometrů. 

A od soboty platí také zákaz cestovat do zahraničí autobusy, konkrétně vozidly s kapacitou nad devět osob, vlaky a loděmi. Cestovat za hranice je možné pouze osobními automobily. Pro nákladní dopravu by měl trvat dosavadní stav, kdy mezinárodní přepravy jsou povoleny.

Pro krajany pošle ministerstvo autobusy

Ministerstvo zahraničí nicméně počítá s tím, že mimo Česko se nachází občané, kteří by se chtěli vrátit domů. „Rozhodli jsme o přípravě autobusových spojů, které by měly pravidelně vyzvedat české občany, kteří skončí na letištích ve Frankfurtu, Vídni nebo Mnichově. Tam se nejčastěji přestupuje na spoje do Prahy,“ oznámil v sobotu večer ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

První autobus podle něj vyjel v sobotu po poledni pro čtyřicet Čechů, kteří se vrací z USA. Ještě v sobotu by měly odjet autobusy do Vídně a Mnichova, kam přilétá nejvíce komerčních letů. Pro všechny občany, které autobusy přivezou, bude platit povinná dvoutýdenní karanténa.

Petříček: Pro krajany na letiště ve Vídni, Frankfurtu a Mnichově dojedou autobusy (zdroj: ČT24)

Podle něj by se do Česka chtěly vrátit stovky až tisíce občanů. Do zahraničí by pro ně mohli vyjet hasiči, kteří nabídli pomoc, nebo komerční dopravci. „Ambasády kontaktují české občany a tvoří seznam lidí, kteří se nemají jak vrátit domů. Chceme oslovit všechny studenty na výměnných pobytech. Do půlky týdne chceme rozhodnout o vyslání autobusů do hlavních měst v Evropě,“ dodal Petříček. Lidé by ale měli využít jakoukoli možnost návratu po vlastní ose.

Ministerstvo zahraničí zprovoznilo call centrum, kam se mohou Češi v zahraničí obracet.

  • 224 182 605
  • 224 182 554
  • 224 182 142
  • 224 182 425

Opatření na státních hranicích

Na německých a rakouských hranicích byly znovu zavedeny kontroly a policie předpokládá, že by mohly být prodlouženy o 20 dnů. Hranice je možné přejít na čtyřech přechodech s Rakouskem a na sedmi s Německem.

Na pomoc policii při kontrole hranic byla povolána armáda. Už od 9. března byly zavedeny namátkové kontroly, při kterých se cestujícím měřila teplota.

Letecká doprava

Už koncem ledna ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům necestovat do některých oblastí v Číně, kde se koronavirus objevil. Vláda 3. února schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem (s platností od 9. února). S účinností od 5. března pak Česko zastavilo letecké spojení s Jižní Koreou a se severoitalskými regiony (Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Veneto-Benátsko).

V souvislosti s rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa zakázat od půlnoci 13. března vstup na území USA ze zemí schengenského prostoru, ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům ve Spojených státech, aby zvážili návrat.

Pražské letiště je zatím stále v provozu, postupně ho však bude omezovat. Čeští letečtí dopravci Smartwings a ČSA v pátek oznámili, že zastaví všechny své linky z a do České republiky.

Vízová politika

Občanům z rizikových zemí s vízovou povinností nebudou vydávána na zastupitelských úřadech víza. České zastupitelské úřady také nebudou přijímat nové žádosti o víza a přechodné nebo trvalé pobyty. Již dříve bylo například pozastaveno vydávání víz pro čínské občany, víza se nevydávala ani na zastupitelství v Teheránu.