Mirek Topolánek: Pokládám obecné referendum za škodlivé

Mirek Topolánek: Pokládám obecné referendum za škodlivé (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek nepovažuje své politické zkušenosti za svou hlavní přednost a rozhodně je proti zavedení eura v Česku. Podle něj mají lidé strach ze spousty věcí, a proto naslouchají jednoduchým a líbivým řešením. Je proto třeba jim věci více vysvětlovat.

Česká televize vysílala v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí.

Jaké jsou vaše priority, které byste začal prosazovat po vašem případném zvolení prezidentem České republiky?

Určitě to je vnější bezpečnost a ochrana schengenské hranice. Pokud by Evropa nebyla schopná chránit tu vnější hranici, tak bychom museli chránit tu svoji. Určitě to je dále vnitřní bezpečnost, tak aby se lidé cítili bezpečně v České republice, a ochrana slabých. Protože mám pocit, že lidé mají obavu ze spousty věcí a naskakují na velmi jednoduchá a líbivá řešení a je třeba jim ty věci vysvětlovat. A potom kompetence v diplomacii, v zahraniční politice a schopnost vyjednávat na nejvyšší úrovni. Myslím, že to jsou ty hlavní věci, které prezident v kompetenci má, kromě toho, že je ještě vrchním velitelem ozbrojených sil.

Jako svoji výhodu vyzdvihujete svoji dlouhou politickou kariéru a bohaté zkušenosti. Není to ale vlastně na druhou stranu i nevýhoda, když jsou s vaším působením spojená třeba taková jména jako Aleš Řebíček nebo Marek Dalík?

Já se domnívám, že jsem nikdy nikde neřekl nic o dlouhé politické kariéře, protože politika v mém životě znamenala pouze třetinu profesního života. Já se spíš daleko více pyšním schopností, že jsem založil firmy, které dodnes fungují, a tou schopností, kterou dnes v oblasti plynu hraju v rámci EU a plynárenského trhu. Politika v mém životě byla třináct let, z toho osm v té vrcholové jako předseda ODS a premiér a určitě to patří k mým životním zkušenostem, které jsou velmi důležité, ale nejsou to ty hlavní.

Podle průzkumů jste pro velkou skupinu voličů nepřijatelný jako budoucí hlava státu, čím je chcete přesvědčit o opaku?

Nevím, o kterých průzkumech mluvíte, podle těch průzkumů, které jsou k dispozici, naopak to procento lidí, pro které jsem nepřijatelný, klesá. Vysvětluju si to tím, že jsem byl osm let mimo a celá generace osmnáct až šestadvacet let mě vůbec nezná a ta generace lidí, kteří šli mezitím do důchodu, má zcela jiné preference, takže já musím na svých cestách a i těmi způsoby, které používám v kampani, přesvědčit jedny i druhé, že Mirek Topolánek 2017 je upgrade 2.0 a že bych pro ně měl být akceptovatelný.

Na závěr ještě poslední tři otázky, které pokládáme všem kandidátům na prezidentský post, jenom poprosím o stručnou odpověď. Ta první otázka tedy zní: Jmenoval byste vládu, která nemá předjednanou podporu v Poslanecké sněmovně?

Asi bych tu situaci nepřipustil, v takovém případě, kdy by nebylo zbytí, tak ano, ale taková situace se samozřejmě nemusí vůbec stát.

Jsou nějaké otázky, o kterých byste lidi nenechal rozhodovat v referendu?

Já pokládám obecné referendum za škodlivé a preferuji referendum ústavní, samozřejmě pod kontrolou Ústavního soudu. V referendu bych nenechal rozhodovat o lidskoprávních otázkách, o daních, o trestu smrti a podobně.

A poslední záležitost, jste pro zavedení eura?

Pro zavedení eura opravdu nejsem.