Jeremy Renner: Jako akční hrdina si nepřipadám

Jeremy Renner: Jsem vděčný za všechny role (zdroj: ČT24)

Když se řekne jeho jméno, ne všichni možná vědí, o koho jde – jeho tvář ale většina diváků pozná. Americký herec Jeremy Renner dorazil na festival v Karlových Varech zraněný, jako správný akční hrdina ovšem před červeným kobercem, po němž přišel uvést svou filmovou novinku, dlahy sundal. I když zrovna za akčního hrdinu by se prý neoznačil.

Před novináři nechtěl Jeremy Renner příliš mluvit o svých polámaných rukách ani o americké politice. Raději se rozpovídal o filmech. Poprvé se objevil v komedii Banda na výletě z roku 1995. Velkou rolí jeho dosavadní kariéry byl seržant pyrotechnického týmu v oscarovém válečném filmu Smrt čeká všude. I jemu snímek přinesl oscarovou nominaci.

Ve Varech uvedl svůj nový film Wind River. Mrazivé kriminální drama odehrávající se v zasněženém Wyomingu vyhrálo na festivalu v Cannes cenu za režii. Jeremy Renner v něm ztvárnil stopaře, který pátrá po vrahovi mladé indiánské dívky. „Řada lidí mě zná jako akčního hrdinu, ale já si tak rozhodně nepřipadám. Dělal jsem celou řadu jiných věcí a získal uznání za jiné věci než akční filmy,“ připomněl v té souvislosti.

Do povědomí většiny diváků se nicméně zapsal jako lučištník Hawkeye ze série Avengers. To byl prý také jediný film, který chtěl po dokončení vidět, jinak prý tituly, v nichž hraje, nesleduje rád. „V Avengers je tolik postav, že ani člověk se scénářem nepochopí, co to vlastně, sakra, dělá. Jste jen malá částečka v puzzle. Pak jde film do střižny, kde se dodělávají vetřelci, vy natáčíte před zeleným plátnem a střílíte. Nakonec výsledek ale vypadá dost fantastický. Je zajímavé dívat se na jiný vesmír, který film umí vytvořit,“ říká Renner.

Byl bych naštvaný hudebník

I proto je rád, že se nakonec nestal hudebníkem, ale zvolil si herectví. Práci, která podle něho zahrnuje i psychologii a sociologii. „Zatímco kdybych si vybral zpěv, tak bych prostě jenom zpíval, byl bych utahaný z toho, že pořád cestuju, a štvaly by mě moje vlastní písně,“ předpokládá. 

Naopak jako herec si může vyzkoušet mnoho různých rolí. „Už brzy si znovu obléknu kostým a zase budu střílet. Už za měsíc,“ prozradil, že v nejbližší době ho čeká „převtělení“ do Hawkeye. Ještě předtím převezme na závěr filmového festivalu ve Varech Cenu prezidenta festivalu a pak se bude ještě snažit na plátně Velkého sálu porozumět návštěvníkům z vesmíru ve sci-fi Příchozí.

… má na kontě dvě oscarové nominace. Za roli v kriminálce Město (režírované Benem Affleckem) a za válečné drama Smrt čeká všude režisérky Kathryn Bigelowové. Prosadil se ale především v adaptacích „marvelovek“ jako jeden ze superhrdinů: v Thorovi, v Avengers a v Captain America. Objevil se i v pokračování příběhu o agentu Jasonu Bourneovi (Bourneův odkaz) nebo v jedné z Mission Impossible.

Avengers: Age of Ultron
Zdroj: ČT24/Falcon