Mayová potvrdila čtvrteční hlasování o odkladu brexitu, Corbyn ho považuje za nevyhnutelný

Horizont ČT24: Zpravodajové ČT Vostal a Dolanský o prvních reakcích na hlasování (zdroj: ČT24)

Britská Dolní sněmovna se jasně vyslovila proti odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody, přitom v úterý poslanci odmítli návrh dohody, který Brusel považuje za jediný možný. Po středečním hlasování to prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že řešení musí nyní najít parlament. Potvrdila také, že ve čtvrtek bude parlament hlasovat o odkladu brexitu.

Britští poslanci ve středu večer odmítli možnost, že by Velká Británie odešla z Evropské unie bez dohody. Pro vládní text, který jim předložila premiérka Mayová, hlasovalo 321 členů Dolní sněmovny, 278 jich bylo proti.

Poslanci krátce předtím vládní usnesení zpřísnili, když překvapivě podpořili pozměňovací návrh, aby byl brexit bez dohody vyloučen za všech okolností. Původní usnesení vylučovalo odchod bez dohody k 29. březnu.

Krátkodobý odklad bude možný jen v případě schválení dohody

Mayová po hlasování potvrdila, že britský parlament bude ve čtvrtek hlasovat o odkladu brexitu do 30. června, dosud jako termín odluky platí 29. březen. Předseda Dolní sněmovny John Bercow uvedl, že o odklad do 30. června vláda požádá jen tehdy, když parlament do 20. března brexitovou dohodu schválí. To řekla i Mayová.

„Pokud sněmovna v nadcházejících dnech najde cestu k podpoře dohody, umožní to vládě požádat o krátké technické prodloužení článku 50 (Lisabonské smlouvy, který určuje lhůtu vystoupení) k získání času na přijetí nezbytných zákonů a ratifikaci dohody, které jsme s EU dosáhli,“ řekla Mayová.

Poslance ale důrazně upozornila, že toto krátké technické prodloužení je možné jen tehdy, pokud bude k dispozici dohoda. Pokud parlament dohodu opravdu nebude chtít podpořit a nebude chtít z EU odejít bez dohody, bude nutné požádat o delší odklad a zúčastnit se evropských voleb. „Nemyslím si, že by to bylo správné řešení,“ dodala.

Podle Mayové je ještě možnost vypsat druhé referendum, což by ale znamenalo, že Británie nakonec Evropskou unii vůbec neopustí. O odchodu z EU rozhodli Britové v referendu v roce 2016. 

Podle předsedy opozičních labouristů Jeremyho Corbyna je nyní odklad brexitu nevyhnutelný, ale tento krok bez jasného cíle není řešením. Poslanci by měli převzít nad brexitem kontrolu, dodal Corbyn s tím, že se bude snažit najít v Dolní sněmovně kompromis.

Tisk: Vláda nemůže neřízenému brexitu zabránit

Britský tisk píše, že zabránit neřízenému brexitu v podstatě není v moci vlády, a očekává brzy vlnu ministerských demisí. Odhlasování pozměňovacího návrhu o kategorickém vyloučení brexitu bez dohody označuje za další velkou porážku Mayové.

Mluvčí premiérky poté uvedl, že ministerská předsedkyně nemá v úmyslu rezignovat. Mayová podle něj ale očekává, že ministři, kteří ve středu hlasovali proti oficiálním vládním pokynům, jí předají svou demisi. Funkci už složila náměstkyně ministerstva práce Sarah Newtonová.

Středeční dění ve sněmovně bylo mimořádně dramatické, když mnoho konzervativců, včetně ministrů, ignorovalo vládní pokyny, jak hlasovat - tedy proti pozměňovacímu návrhu a pak dokonce i proti vládnímu usnesení s tímto dodatkem. Britští novináři na Twitteru nešetřili výrazy jako „chaos“ nebo „binec“.

Nebylo ani jasné, zda po schválení pozměňovacího návrhu budou poslanci vůbec hlasovat o vládním usnesení samém. „Nikdy jsem neviděla nic takového jako to, co se dělo dnes večer,“ konstatovala politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová.

EK: K vyloučení brexitu bez dohody nestačí hlasovat proti

Ke shození možnosti brexitu bez dohody ze stolu nestačí hlasovat proti, ale je třeba podpořit dohodu, vzkázala po hlasování do britské sněmovny Evropská komise. Její mluvčí zároveň připomněl, že EU s vládou premiérky Theresy Mayové už takovou dohodu dojednala a je připravena ji podepsat.

Večerní hlasování podle mluvčího Komise vzala na vědomí. „Jsou jen dvě cesty k odchodu z EU: s dohodou či bez ní. Unie je připravena na oboje,“ uvedl mluvčí komise Margaritis Schinas.

Británie má Unii opustit 29. března, tedy již za 16 dní. Případný odklad vystoupení z EU by ale musely schválit všechny členské státy. Zatím Unie dává najevo, že by Londýn musel jasně říct, co si od takového kroku slibuje. EU v posledních týdnech zintenzivnila své přípravy na možnost, že její odchod nebude upraven vzájemnou smlouvou.

Události, komentáře: Co se bude dít dál? (zdroj: ČT24)