Pod maskou poplety je Johnson úspěšný, nepředvídatelný a nedůvěryhodný, míní Žantovský

Interview ČT24: Michael Žantovský (zdroj: ČT24)

„Po volbách v Británii je brexit prakticky jistý,“ říká bývalý velvyslanec v Londýně Michael Žantovský. V Interview ČT24 mluvil o důvodech vítězství konzervativců, specifickém vztahu Britů k Evropě i osobnosti Borise Johnsona.

„Kdyby byl člověk úplný cynik, tak musí podezřívat Borise Johnsona, že si Jeremyho Corbyna zaplatil. Lepšího protivníka si těžko mohl představit,“ říká s nadsázkou Žantovský a vyjmenovává problémy labouristického lídra: extrémně levicové názory, přátelství s Hamásem, blízké vztahy s IRA. Připomíná, že v době studené války udržoval úzké styky s československou komunistickou rozvědkou v Británii.

Významnou chybou také podle něj byla labouristická kampaň „chytré horákyně“ ve vztahu k brexitu. Strana nebyla pro ani proti a nové referendum prosazovala jen napůl. „Taková taktika nikdy nemůže vést k úspěchu,“ myslí si. Samotný Corbyn prý EU nemá rád, protože pro něj představuje globalistickou organizaci velkého kapitálu a byrokracie. Tedy vše, proti čemu bojoval.

Konzervativci naopak měli naprosto jasnou zprávu: vyřídíme brexit. Proto je letos volili i někteří tradiční příznivci labouristů, zejména z dělnických oblastí na severu Anglie, kde EU populární není, míní Žantovský.

„Britové nejsou tak mentálně závislí na sounáležitosti s Evropou, jako jsme třeba my,“ upozornil diplomat, který na ostrovech strávil část kariéry. Zakládají si podle něj na nezávislosti, a to mimo jiné v důsledku specifické historické zkušenosti: hrozby vždy přicházely z Evropy a úspěchy zaznamenali ve zbytku světa, v koloniích.

Maska poplety

Johnson je podle Žantovského politik nového střihu. Spojuje tradiční politickou činnost s prvky zábavy a komedie. Jeví se jako popleta a nešika, ale to může být mimikry, za nímž se skrývá cílevědomý plán. Připomněl, že staronový premiér byl dvakrát úspěšným primátorem Londýna a letos na podzim dokázal vyjednat novou dohodu s EU.

Vypíchnul také Johnsonovu taktiku nepředvídatelnosti, která může mít v politice velké použití. Ocenil i způsob, jakým sjednotil stranu a posílil v ní svou pozici.

Problém je podle Žantovského v důvěryhodnosti excentrického blonďáka. „Často se ukázalo, že jeho prohlášení se nezakládala na pravdě,“ připomněl. A tento problém shledal i v kampani, kterou konzervativci vedli v optimistické tónině. „V krátkodobé perspektivě je samozřejmé, že Británie zažije těžkosti,“ upozornil bývalý velvyslanec.

Království bude především muset vyjednat nové obchodní dohody s EU i dalšími partnery. „Není náhodou, že Johnson jmenoval na prvních místech boj proti klimatické změně a terorismus. To jsou témata, na kterých se s novou Evropskou komisí určitě shodne zcela jasně,“ komentoval premiérovo povolební vystoupení. Zároveň se pousmál nad přehnaným Johnsonovým tvrzením, že se podaří zdvojnásobit obchodní výměnu mezi Británií a EU.

Žantovský se zkušeností z velvyslanectví v Jeruzalémě a z vedení Knihovny Václava Havla krátce hovořil rovněž o situaci v Izraeli a v Česku. Celý rozhovor najdete ve videu.