Nejvyšší soud Wisconsinu odmítl Trumpovu žalobu na výsledky voleb

Nejvyšší soud amerického státu Wisconsin odmítl projednávání stížnosti, v níž právníci prezidenta Donalda Trumpa žádali zneplatnění více než dvou set tisíc hlasů z nedávných voleb. Podle většiny soudního senátu musí případ nejdříve projít soudy nižší instance. Podle agentury AP toto rozhodnutí pravděpodobně pohřbilo Trumpovu snahu zvrátit volební porážku v klíčovém severním státě.

Prezident žalobu podal v úterý poté, co wisconsinské úřady potvrdily výsledky, podle kterých zvítězil kandidát Demokratické strany Joe Biden, a to asi o dvacet tisíc sedm set hlasů. Senát nejvyššího soudu projednávání stížnosti zamítl v poměru čtyř hlasů ku třem. Zda ji bude chtít Trump předložit nižšímu soudu, nebylo ihned jasné.

Nový neúspěch se zařadil k desítkám porážek, které Trump a jeho spojenci u soudů utrpěli během své povolební snahy změnit výsledky či zablokovat jejich vyhlašování. Prezidentův tábor si v šesti klíčových státech, kde Trump prohrál, stěžuje na nesrovnalosti, soudci ale veškerá obvinění v tomto směru smetli ze stolu.

Po nejvyšším soudu Wisconsinu požadoval šéf Bílého domu zneplatnění asi 221 tisíc hlasů odevzdaných ve dvou okresech. Trumpův štáb tvrdil, že má „jasné důkazy protiprávního jednání“, ačkoli volební činitelé žádné problémy nenahlásili a přepočet hlasů v daných okresech předtím potvrdil původní čísla.

Odmítnutá žaloba také podle AP napadala procedury, které ve Wisconsinu fungují už roky a nikdy nebyly shledány protiprávními.

Trump už má čas jen do úterý

Místní demokratický guvernér Tony Evers žalobu odsoudil jako „útok na naši demokracii“. Vítězství Bidena potvrdil v pondělí večer a bývalému viceprezidentovi tak přidělil deset volitelů Wisconsinu.

Vyhlášení oficiálních výsledků už proběhlo i v dalších státech, kde Trump ty předběžné zpochybňoval, tedy v Georgii, Michiganu, Pensylvánii, Nevadě a Arizoně. Na další protesty poražený prezident mnoho času nemá, neboť veškeré povolební spory musí být na úrovni jednotlivých států urovnány do úterka.