Si poblahopřál Bidenovi ke zvolení. Mezi představiteli velkých zemí je jedním z posledních

Čínský prezident Si Ťin-pching se přidal ke gratulantům demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi k vítězství v amerických prezidentských volbách. Ve svém prohlášení podle agentury AP vyjádřil naději, že obě země zachovají vzájemné vztahy bez konfliktů a konfrontace. Čína je jednou z posledních velkých zemí, jejichž vlády Bidenovi blahopřály.

Mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu mu sice na dálku pogratuloval už při tiskové konferenci 13. listopadu, nicméně nejvyšší představitel nejlidnatějšího státu světa tak učinil až nyní.

Oficiálně nebylo zpoždění čínské gratulace vysvětleno. Někteří komentátoři podle AP nicméně naznačili, že se Peking možná chtěl vyhnout napětí ve vztazích s prezidentem Donaldem Trumpem, který svou volební porážku odmítá uznat.

„Doufáme, že obě strany podpoří duch nekonfliktnosti a nekonfrontace, vzájemného respektu a spolupráce prospěšné pro obě strany, že se zaměří na spolupráci, zvládání rozdílů a že podpoří zdravý a stabilní rozvoj čínsko-amerických vztahů,“ citovala AP z prohlášení čínského prezidenta.

Trump hodlá pokračovat v právní bitvě

Trump stále odmítá uznat porážku, a to i poté, co Bidena v pondělí označila za zvoleného prezidenta po týdnech odkladu i agentura Správy obecných služeb (GSA). Ta tím jménem federální vlády de facto uznala Bidenovo vítězství a otevřela mu možnost oficiálně se připravovat na převzetí moci 20. ledna.

Trump poté pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci Bidenovi. Zároveň dal ovšem najevo, že hodlá pokračovat v právní bitvě, kterou se snaží výsledek voleb zpochybnit. V posledních dnech ale zaznamenal řadu neúspěchů ve snaze zablokovat formální proces, který povede k Bidenově oficiálnímu zvolení v takzvaném sboru volitelů.