Trump odvolal šéfa vládní agentury, který odmítl tvrzení o volebních podvodech

Horizont ČT24: Trump odvolal Krebse (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump odvolal šéfa vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Christophera Krebse. Učinil tak poté, co Krebs prohlásil, že chybějí jakékoliv důkazy o falšování prezidentských voleb. Trump označil Krebsovo vyjádření za „značně nepřesné“. Soud v Pensylvánii mezitím začal projednával ostře sledovanou žalobu Trumpova týmu na tamní průběh voleb, rozhodnutí zatím nepadlo.

„Nedávné prohlášení Chrise Krebse o bezpečnosti letošních voleb bylo značně nepřesné, protože docházelo k masivním nekalým praktikám a podvodům,“ napsal Trump na Twitteru. „Proto jsem s okamžitou platností odvolal Chrise Krebse z pozice šéfa agentury pro kybernetickou bezpečnost.“

Trump v tweetu psal o údajných nesrovnalostech během voleb, v nichž podle jeho tvrzení hlasovali mrtví lidé, do volebních místností nebyli připuštěni volební pozorovatelé a sčítací stroje manipulovaly s lístky ve prospěch demokratického kandidáta Joea Bidena, jenž volby vyhrál. Stejně jako v minulosti ovšem Trump pro svá tvrzení nepřinesl žádné důkazy.

Krebs a další čelní představitelé amerických vládních agentur ve čtvrtek ve společném prohlášení uvedli, že nemají žádné důkazy o falšování amerických prezidentských voleb a že „volby ze 3. listopadu byly nejbezpečnější v americké historii“.

Agentura Reuters připomněla, že CISA si v těchto volbách již dříve vysloužila kritiku Bílého domu za to, že spustila web na „kontrolu fám“. Na něm podle médií uváděla na pravou míru i dezinformace šířené Trumpovými spolupracovníky.

Pensylvánský soud začal projednávat Trumpovu žalobu

Podle modelů amerických médií vyhrál prezidentské volby Biden se ziskem 306 hlasů v takzvaném sboru volitelů, který nového šéfa Bílého domu v prosinci potvrdí. Trump, který podle médií získal 232 volitelů, svou prohru odmítá uznat, opakovaně se prohlašuje za vítěze a bez důkazů tvrdí, že demokraté při hlasování masově podváděli.

Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání. Nejsledovanější je žaloba v Pensylvánii, kde Trumpův tým žádá zablokování uzavření výsledků prezidentských voleb v celém státu právě s odkazem na údajné volební podvody.

Žalobou se začal ve středu zabývat soud, Trumpa před ním zastupoval jeho osobní právník a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani. K jeho argumentům byl soudce podle agentury Reuters poměrně skeptický. Podle obhajoby nemá Trumpův tým důkazy, které by ospravedlnily plošný zásah do hlasování v celém státu.

Rozhodnutí v kauze však zatím nepadlo. Soudce dal oběma stranám tři dny na to, aby písemně předložily další argumenty. Pensylvánie musí uzavřít výsledky svého hlasování do příštího úterý, rozhodnutí soudu tak lze očekávat do té doby.