Téma Krajské volby 2020

Krajské volby 2020

Karlovarští zastupitelé zvolili Kulhánka hejtmanem. ANO proti němu neúspěšně postavilo Kubise

Petr Kulhánek (KOA) je novým hejtmanem Karlovarského kraje. Bývalého karlovarského primátora, který v říjnových volbách vedl kandidátku STAN, zvolilo 24 z 25 zastupitelů nové koalice. Hlas mu nedal žádný opoziční zastupitel, sám Kulhánek se zdržel. Hejtmany tak mají zvolené už všechny kraje.

Strany schválily dohodu, Karlovarský kraj má jistou koalici. Hejtmanem bude exprimátor Kulhánek

Karlovarský kraj se dočkal nové koalice. Blok kolem STAN a politici, kteří byli zvoleni na společné kandidátce ODS a lidovců, potvrdili dohodu o společné vládě v regionu. V koalici bude sedm politických uskupení, hejtmanem bude volební lídr STAN a bývalý karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). V opozici skončí navzdory výraznému volebnímu vítězství ANO a také SPD.

Koalice v Karlovarském kraji je v nedohlednu. ODS chce post hejtmana, ostatní strany nabídly jen náměstka

Téměř měsíc a půl po volbách nejenže nemá Karlovarský kraj dohodnutou novou koalici, není ani jasno v tom, kdo by ji měl sestavit. Vyjednávání bloku stran kolem STAN a Pirátů s ODS a lidovci prozatím skončilo. ODS, přestože ve volbách nedosáhla výrazného úspěchu, chce post hejtmana. Ostatní strany, které doufají v sestavení koalice, to odmítly a nabídly občanským demokratům a lidovcům nanejvýš pozici prvního náměstka.

Osm let komunistické vlády v Ústeckém kraji skončilo, Bubeníčka vystřídal Schiller z ANO

Po osmi letech vlády Oldřicha Bubeníčka (KSČM) má Ústecký kraj nového hejtmana. Zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili Jana Schillera (ANO), dostal i hlasy některých opozičních zastupitelů. Další posty si rozdělili zástupci koaličních ANO, ODS a Spojenců za kraj (TOP 09, Zelení, SNK-ED, JsmePRO).

Éra Jermanové skončila, středočeskou hejtmankou je Petra Pecková

Středočeský kraj má novou hejtmanku. Zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili do čela regionu Petru Peckovou, která do voleb vedla vítězné STAN. Jejími náměstky se stali Martin Kupka (ODS), Jiří Snížek (Piráti) a Věslav Michalik (STAN). V krajské koalici jsou také Spojenci pro Středočeský kraj.

Koalici v Plzeňském kraji pojistila smlouva. ANO jde i na západě Čech do opozice, ODS bude mít čtvrté hejtmanské křeslo

Představitelé ODS, TOP 09, STAN a Pirátů v Plzeňském kraji podepsali koaliční smlouvu. Potvrdila tak to, o čem strany vyjednávaly celý měsíc – že bude hejtmankou Ilona Mauritzová z ODS, že její strana a TOP 09, které ve volbách kandidovaly společně, budou mít většinu v radě i to, že ANO, které získalo v regionu v říjnových volbách nejvíce hlasů, skončí v opozici. ODS má nyní již zajištěna čtyři hejtmanská křesla, čímž ANO předstihla. Koalice má v zádech 25 zastupitelů z 45.

ODS, STAN a Piráti se dohodli na koalici v Plzeňském kraji. Hejtmankou má být Mauritzová

V Plzeňském kraji bude vládnout koalice ODS s TOP 09, STAN a Pirátů. Strany dokončily povolební vyjednávání, ve středu podepíší koaliční smlouvu. Dohodly se již i na rozdělení křesel mezi jednotlivými stranami a na tom, že hejtmankou bude lídryně ODS Ilona Mauritzová.

ODS a lidovci na Karlovarsku končí s ANO a začnou jednat se STAN, TOP 09 a Piráty

Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Strany soukromníků v Karlovarském kraji přeruší jednání o sestavení většinové koalice s vítězem krajských voleb ANO a přijme výzvu k jednání od oponentního uskupení tvořeného STAN s TOP 09 a Piráty. Prohlášení lídra kandidátky ODS a KDU-ČSL Karla Jakobce (ODS) v neděli zaslal regionální manažer ODS Tomáš Grosser. Rozhodnutí tak podle něj odblokuje patovou situaci, do níž se strany v kraji dostaly.

Soud odmítl stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na volby. Té uniklo zastupitelstvo o jediný hlas

Krajský soud v Brně zamítl stížnost koalice Pro TOP Vysočinu na neplatnost říjnových voleb do krajského zastupitelstva Vysočiny. Vyplývá to z usnesení zveřejněného na soudní úřední desce. Koalici, jíž tvoří kromě TOP 09 také Klub angažovaných nestraníků a Koruna Česká, chyběl po sečtení volebních hlasů pro zisk mandátů jediný hlas.

Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl opět zvolen Ivo Vondrák

Hejtmanem Moravskoslezského kraje ve čtvrtek zastupitelé na svém ustavujícím zasedání ve veřejné volbě zvolili Ivo Vondráka z vítězného ANO, který kraj vedl už v minulém volebním období. Vondrák neměl protikandidáta. Koalice ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Vondrák získal 51 hlasů z 63 přítomných zastupitelů. Před čtyřmi lety získal podporu 36 zastupitelů.

V krajích je potvrzeno jedenáct hejtmanů. Průtahy na západě Čech ale ještě neskončily

V jedenácti z třinácti krajů je jasno. Naposledy v úterý se nově zvolenými hejtmany stali Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji a Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) v Libereckém kraji. Rozhodnuto stále není na Karlovarsku a Plzeňsku, kde se nedaří sestavit vládní koalice.

Libereckým hejtmanem je potřetí za sebou Půta

Už třetí funkční období v řadě pozici hejtmana Libereckého kraje bude vykonávat lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta (SLK). Pro dosavadního hejtmana hlasovalo na ustavujícím zasedání 30 z 44 přítomných zastupitelů. Krajská koalice SLK, Pirátů a ODS disponuje 32 mandáty.

Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu

Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.

Krajští zastupitelé zvolili Josefa Suchánka olomouckým hejtmanem. Chce zvýšit politickou kulturu

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl v pátek na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. V čele hejtmanství nahradil Ladislava Oklešťka z ANO, které po říjnových volbách zůstalo spolu s SPD v opozici. Olomoucký kraj povede koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

Půta pokračuje v čele Libereckého kraje, jeho Starostové mají smlouvu s Piráty a ODS

Povolební vyjednávání v Libereckém kraji skončilo a strany, které spolu chtějí v regionu příští čtyři roky vládnout, podepsaly koaliční smlouvu. Zaručuje Martinu Půtovi (SLK) třetí období v pozici hejtmana a Starostové pro Liberecký kraj zároveň budou mít v radě většinu. Zbylá křesla si rozdělí Piráti a ODS, v opozici bude SPD a také ANO.

Do čela Vysočiny se postaví Schrek. Vedení kraje podepsalo koaliční smlouvu

V Kraji Vysočina v pondělí podepsalo uskupení ODS se Starosty pro občany koaliční smlouvu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) bez vítěze krajských voleb, hnutí ANO. Hejtmanem bude Vítězslav Schrek z ODS. Koalice bude mít většinu 32 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

V krajích se podepisují koaliční smlouvy. V radách nejčastěji zasedne ODS

Jednání o krajských koalicích se chýlí k závěru v 11 z 13 krajů, do nichž se letos volilo. Po třech hejtmanech budou mít ANO, ODS a STAN spolu se sesterskými Starosty pro Liberecký kraj. Po jednom mají lidovci a ČSSD. V pondělí se podepsaly koaliční smlouvy v Pardubickém a Olomouckém kraji a na Vysočině. Jasno o krajské vládě stále není na Karlovarsku a koalice se ladí i na Plzeňsku.

Strany v Olomouckém kraji podepsaly koaliční smlouvu před budovou hejtmanství

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS před budovou hejtmanství v Olomouci podepsali koaliční smlouvu. Nová krajská rada musí především vyřešit nepříznivé dopady pandemie koronaviru na rozpočet i chod kraje. Ustavující zastupitelstvo, které zvolí nové vedení, je svoláno na pátek.

Budoucí vedení Olomouckého kraje schválilo koaliční smlouvu

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj a ODS odsouhlasili rámcovou podobu koaliční smlouvy pro Olomoucký kraj. K podpisu má být dokument připraven v pátek. V zastupitelstvu o 55 křeslech získá tato koalice většinu 32 hlasů, do opozice zamíří ANO a SPD. Ustavující zasedání krajského zastupitelstva je svoláno na příští pátek. Nynější hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) i Suchánek jsou ale nakaženi koronavirem.

Dva týdny po krajských volbách stále není jasno na západě Čech, většina krajů už koalice má

Z deseti krajských vítězství tři hejtmanská křesla a převážně opoziční role – tak vypadá pro ANO průběžný výsledek vyjednávání dva týdny po krajských volbách. Ani taková doba nestačila k tomu, aby ke konci dospělo vyjednávání v Plzeňském kraji, byť již spěje do finále, ale hlavní neznámou zůstává Karlovarský kraj.

Koalice Pro TOP Vysočinu podala stížnost na neplatnost voleb. K mandátům jí chyběl jediný hlas

Koalice Pro TOP Vysočinu podala návrh na neplatnost volby do krajského zastupitelstva. Koalici chyběl k zisku dvou mandátů jediný hlas. Při takto těsném výsledku chce objasnit průběh voleb. V tiskovém prohlášení to za koalici uvedl krajský manažer TOP 09 Michael Kubík. Koalici tvoří kromě TOP 09 také Klub angažovaných nestraníků a Koruna Česká.

Strany na jihu Čech podepsaly koalici. Vedení kraje se chce soustředit na boj s covidem

Zástupci stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši v pátek podepsali na jihu Čech koaliční smlouvu. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba. Placených pozic uvolněných radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období.

Jednání o krajských koalicích končí, jasno stále není v Karlovarském kraji

Ve většině krajů už jsou dojednané či podepsané koaliční dohody, rokuje se ale stále v Karlovarském kraji, kde situaci drží v patu hnutí Místní. Ve středu byla podepsána koaliční spolupráce v Jihomoravském kraji, v nejbližších dnech by se tak mělo stát i v Jihočeském či Ústeckém kraji. Tam se ale další strany ještě snaží vyjednávat.

Koaliční smlouva v Jihomoravském kraji je podepsaná. Hejtmanem bude lidovec Grolich

V Jihomoravském kraji podepsali zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu koaliční smlouvu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Koalice vystřídá ve vedení kraje hnutí ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.