Téma Volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje

Volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje

V krajích je potvrzeno jedenáct hejtmanů. Průtahy na západě Čech ale ještě neskončily

V jedenácti z třinácti krajů je jasno. Naposledy v úterý se nově zvolenými hejtmany stali Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji a Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) v Libereckém kraji. Rozhodnuto stále není na Karlovarsku a Plzeňsku, kde se nedaří sestavit vládní koalice.

Královéhradecký kraj má nové vedení, hejtmanem je Červíček

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal lídr koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS). Na ustavujícím jednání ho zastupitelé zvolili většinou 29 z 45 hlasů. Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

V Královéhradeckém kraji bude vládnout čtyřkoalice s hejtmanem Červíčkem z ODS

Zástupci koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES) v pondělí odpoledne podepsali koaliční smlouvu. V krajském zastupitelstvu čítajícím 45 členů budou mít většinu 27 hlasů. Budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) bude mít pět náměstků, dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) má náměstky čtyři.

Dva týdny po krajských volbách stále není jasno na západě Čech, většina krajů už koalice má

Z deseti krajských vítězství tři hejtmanská křesla a převážně opoziční role – tak vypadá pro ANO průběžný výsledek vyjednávání dva týdny po krajských volbách. Ani taková doba nestačila k tomu, aby ke konci dospělo vyjednávání v Plzeňském kraji, byť již spěje do finále, ale hlavní neznámou zůstává Karlovarský kraj.

Bilance koaličního vyjednávání týden po krajských volbách: Vítězné ANO na mnoha místech končí v opozici

Po necelém týdnu od voleb se vyjednávání o rozdělení většiny krajských křesel posunulo do závěrečných fází.  V některých krajích již byly podepsány koaliční smlouvy nebo se v nejbližší době podepsat plánují. Jednání v některých regionech se ale zkomplikovalo a mohlo by ještě nějakou dobu trvat.  Vítěz voleb – hnutí ANO – se na mnoha místech dostává i přes výhru do opozice.

V Královéhradeckém kraji zřejmě povládne čtyřkoalice v čele s ODS, hejtmanem by měl být Červíček

Na vedení Královéhradeckého kraje se předběžně dohodly čtyři politické subjekty v čele s ODS. Vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši by měla vytvořit koalici s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a se Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu budou mít 27 hlasů, oznámili politici. Hejtmanem by měl být senátor, dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS).

V Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočechů. Do vyjednávání zasáhnou Piráti

Po sečtení hlasů ve všech okrscích zvítězila v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočeši s 23,53 procenta. Na druhou pozici se dostalo ANO s 22,04 procenta. Třetí jsou Piráti s 14,41 procenta. Volební účast dosáhla 41,01 procenta.

Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.

Koho vysílají strany do boje o krajská zastupitelstva? Prohlédněte si interaktivní analýzu webu ČT24

V letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října, se o přízeň voličů uchází téměř 10 tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o křesla v krajských zastupitelstvech, a srovnává je mezi sebou z hlediska několika základních charakteristik – tedy podle jejich věku, zastoupení žen nebo počtu vysokoškolsky vzdělaných kandidátů.

Rekonstrukce nemocnic v Královéhradeckém kraji je prioritou, shodli se zájemci o hejtmanství

V Královéhradeckém kraji se rozbíhá zkušební provoz v nových objektech Oblastní nemocnice Náchod. Po šesti letech odkladů je kraj postavil za více než miliardu tři sta milionů korun. Další zdravotnická zařízení na větší investice teprve čekají, jejich prioritu měla spoluurčit nová koncepce zdravotnictví. Tu ale současná koalice za čtyři roky nestihla dokončit. Uchazeči o hejtmanství se v  předvolební debatě ČT24 přeli o tom, proč ještě koncepce není hotová a zda je moudré jednu nemocnici modernizovat, zatímco ostatní chátrají.

Senioři si peníze zaslouží, rouškovné je ale nesystémové, zaznívá od lídrů Královéhradeckého kraje

Jednorázový bonus pro důchodce ve výši pěti tisíc korun, jak v současné době (ne)investovat či situace v domovech pro seniory v době koronaviru. To byla témata, kterým se v předvolební debatě věnovali volební lídři Královéhradeckého kraje.  Účastníků bylo nakonec osm, DSZ - Za práva zvířat se z debaty omluvila s tím, že žádného kandidáta nepošle.

V Královéhradeckém kraji řeší dostavbu dálnice, nezaměstnanost zůstává nízká

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji. Dopadla na něj i koronavirová krize, pozastavit musel výstavbu společného stravovacího zařízení pro střední školy. Naopak pozitivní pro kraj je, že míra nezaměstnanosti zůstává na třech procentech i díky automobilovým továrnám. O tom, jak může krajské vedení regionu v době pandemie pomoci, v úterní předvolební debatě diskutovali krajští volební lídři.

Kdo usiluje o hlasy voličů v Královéhradeckém kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. V úterý se v něm detailně věnuje Královéhradeckému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
Volby 2020

Sedm stran a čtrnáct kandidátů do Senátu neoznámilo včas webové stránky a účet. Hrozí jim pokuta

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo čtrnáct kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta deset až sto tisíc korun. Všechny sněmovní strany povinnost splnily. Volby proběhnou 2. a 3. října, druhé kolo senátních o týden později.

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.

V Královéhradeckém kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 12 stran

Královéhradecký kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvanácti kandidátních listinách uchází 512 kandidátů. V kraji jsou zároveň tři obvody, kde se letos volí senátor: Trutnov, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.