Téma Volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje

Volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje

Lidovecký lídr Grolich se stal hejtmanem Jihomoravského kraje. Vítězné ANO skončilo v opozici

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 přítomných, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).

V krajích je potvrzeno jedenáct hejtmanů. Průtahy na západě Čech ale ještě neskončily

V jedenácti z třinácti krajů je jasno. Naposledy v úterý se nově zvolenými hejtmany stali Martin Kuba (ODS) v Jihočeském kraji a Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) v Libereckém kraji. Rozhodnuto stále není na Karlovarsku a Plzeňsku, kde se nedaří sestavit vládní koalice.

Dva týdny po krajských volbách stále není jasno na západě Čech, většina krajů už koalice má

Z deseti krajských vítězství tři hejtmanská křesla a převážně opoziční role – tak vypadá pro ANO průběžný výsledek vyjednávání dva týdny po krajských volbách. Ani taková doba nestačila k tomu, aby ke konci dospělo vyjednávání v Plzeňském kraji, byť již spěje do finále, ale hlavní neznámou zůstává Karlovarský kraj.

Koalice Pro TOP Vysočinu podala stížnost na neplatnost voleb. K mandátům jí chyběl jediný hlas

Koalice Pro TOP Vysočinu podala návrh na neplatnost volby do krajského zastupitelstva. Koalici chyběl k zisku dvou mandátů jediný hlas. Při takto těsném výsledku chce objasnit průběh voleb. V tiskovém prohlášení to za koalici uvedl krajský manažer TOP 09 Michael Kubík. Koalici tvoří kromě TOP 09 také Klub angažovaných nestraníků a Koruna Česká.

Koaliční smlouva v Jihomoravském kraji je podepsaná. Hejtmanem bude lidovec Grolich

V Jihomoravském kraji podepsali zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu koaliční smlouvu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Koalice vystřídá ve vedení kraje hnutí ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Bilance koaličního vyjednávání týden po krajských volbách: Vítězné ANO na mnoha místech končí v opozici

Po necelém týdnu od voleb se vyjednávání o rozdělení většiny krajských křesel posunulo do závěrečných fází.  V některých krajích již byly podepsány koaliční smlouvy nebo se v nejbližší době podepsat plánují. Jednání v některých regionech se ale zkomplikovalo a mohlo by ještě nějakou dobu trvat.  Vítěz voleb – hnutí ANO – se na mnoha místech dostává i přes výhru do opozice.

Budoucí jihomoravská koalice připravila návrh smlouvy. Podpisy by pod ní měly přibýt příští týden

Vyjednávací týmy rodící se koalice v Jihomoravském kraji dokončily návrh koaliční smlouvy včetně programových priorit. Termín podpisu koaliční smlouvy se předpokládá v polovině příštího týdne. Na koalici se domlouvají KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu.

Na jihu Moravy se dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO zřejmě skončí v opozici

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se v Jihomoravském kraji dohodli na koaliční spolupráci. Strany tak obešly vítězné hnutí ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich.  ANO získalo 15 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí Piráti budou mít deset zastupitelů. Čtvrtá ODS má devět mandátů. Na pátém místě jsou Starostové pro Jižní Moravu se sedmi zastupiteli. Vyplývá to výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz.

Volební týden je tady. Strany i jednotlivci se utkají o moc v krajích a o křesla v Senátu

Česko vstoupilo do volebního týdne. Lidé rozhodnou o tom, kdo zasedne ve vedení třinácti krajů a kdo zaplní křesla třetiny Senátu. Volební místnosti se otevřou tradičně v pátek a v sobotu, tentokrát ale do volebního klání vstoupil i koronavirus, a to na ryze praktické úrovni; už ve středu a ve čtvrtek totiž odevzdají hlas lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Volit budou speciálním způsobem.

Jak ověřit totožnost voliče s rouškou? I na to se nyní připravují volební komise

Podoba krajských a senátních voleb bude letos jiná kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Členové volebních komisí například řeší, jak ověřit totožnost voliče s rouškou. Všudypřítomné budou také dezinfekce, roušky a rukavice. Za vhození volebního lístku bez roušky hrozí sankce. Úřady se navíc musí připravit na možnost, že někdo z volební komise onemocní, nebo skončí v karanténě.

Jak a kde hlasovat z auta? Chystají se volební drive-in stanoviště

Vzhledem k velkému množství lidí v karanténě nebo v izolaci bylo třeba vymyslet, jak mohou odevzdat svůj hlas v letošních krajských a senátních volbách. Jednou z možností je využití takzvaných drive-in stanovišť.

Koho vysílají strany do boje o krajská zastupitelstva? Prohlédněte si interaktivní analýzu webu ČT24

V letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října, se o přízeň voličů uchází téměř 10 tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o křesla v krajských zastupitelstvech, a srovnává je mezi sebou z hlediska několika základních charakteristik – tedy podle jejich věku, zastoupení žen nebo počtu vysokoškolsky vzdělaných kandidátů.

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.

Jihomoravský kraj dostává na obyvatele méně peněz než jiné regiony, zlobí se kandidáti na hejtmana. Chtějí změnu

Kraje dopadly podle kandidátů na jihomoravského hejtmana v koronavirové krizi dost možná ze všech nejhůře. Devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem se v předvolební debatě České televize shodlo na tom, že i bez toho, že vláda vzala část peněz ze sdílených daní, je Jihomoravský kraj při přerozdělování veřejných peněz oproti jiným krajům znevýhodněn. Mají ambici pokusit se to změnit. Kandidáti do krajských voleb diskutovali také o podpoře firem v kraji nebo o investicích do silnic.

Spíš než bota tlačí jih Moravy pneumatiky. Krajskou potíží je spojení na Vídeň i Svitavy

Významným předvolebním tématem v Jihomoravském kraji je doprava. Malé obce na jihu regionu zatěžují nákladní vozy, které objíždějí uzavřený most přes Novomlýnské nádrže, protože stále chybí dopravní tah na Vídeň – a nevyhovující je i severojižní tah z Brna na Svitavy. O krajských výzvách pro nadcházející čtyři roky v předvolební debatě diskutovali krajští volební lídři.

Kdo usiluje o hlasy voličů v Jihomoravském kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. Ve středu se v něm detailně věnuje Jihomoravskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
Volby 2020

Sedm stran a čtrnáct kandidátů do Senátu neoznámilo včas webové stránky a účet. Hrozí jim pokuta

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo čtrnáct kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta deset až sto tisíc korun. Všechny sněmovní strany povinnost splnily. Volby proběhnou 2. a 3. října, druhé kolo senátních o týden později.

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.

V Jihomoravském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Jihomoravský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 841 kandidátů. V kraji jsou zároveň čtyři obvody, kde letos lidé volí senátora: Vyškov, Brno-město, Znojmo a Uherské Hradiště.

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.

Kraje už připravují hlasování z auta. U krajských a senátních voleb bude asistovat i armáda

Jihomoravský a Zlínský kraj už připravují volební místa, která budou určena pro lidi v karanténě. Takzvaná drive-in volební místa, kde se v krajských a senátních volbách bude hlasovat přímo z auta, zajišťují krajské úřady společně s Armádou ČR. Drive-in by měl být v každém okresním městě – například ve Zlíně na parkovišti u heliportu nemocnice, v Uherském Hradišti u vlakového nádraží nebo v Brně před výstavištěm.
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.