Téma Návštěva premiéra Andreje Babiše v USA

Návštěva premiéra Andreje Babiše v USA

Události komentáře

Návštěva Babiše v Bílém domě byla pro vzájemné vztahy historický okamžik, říká americký velvyslanec

Schůzka českého premiéra Andreje Babiše  s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě byla historickým setkáním ve vztazích Prahy a Washingtonu. V exkluzivním rozhovoru pro ČT24 to prohlásil americký velvyslanec v Česku Stephen King, podle kterého vztahy obou zemí stojí na třech pilířích – přátelství, bezpečnosti a ekonomice.

„Náročné, ale užil jsem si to,“ hodnotí Babiš cestu za Trumpem. Do Česka pozval kongresmany

Premiér Andrej Babiš (ANO) zakončil oficiální návštěvu Spojených států. Jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem označil za jednu z nejvýznamnějších událostí ve své politické kariéře. Do České republiky pozval členy skupiny přátel ČR v americkém Kongresu. Tito zákonodárci podle něj mohou být spojenci pro Česko v případě, že se bude snažit prosazovat v USA své zájmy.

Vondra: Kdybychom měli americký radar, vážili by si nás v Bílém domě víc

Jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě je podle bývalého ministra obrany a zahraničí a dnes ředitele Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Alexandra Vondry (ODS) důležitý úspěch. Drobnosti jsou ale podle něj to, co ukazuje na skutečnou pozici Česka v očích USA. Trump a Babiš třeba neměli na závěr schůzky společnou tiskovou konferenci – na rozdíl od prezidentů Rumunska a Polska, tedy zemí, kde mají Spojené státy umístěny svou protiraketovou obranu. Vondra to řekl v pořadu Interview ČT24.

Čína může být partner, ale USA jsou spojenec, shodli se poslanci Benešík a Langšádlová

Méně témat a vědomí vlastní role v geopolitickém soupeření, to jsou podle politiků, kteří vystoupili v Událostech, komentářích, nedostatky vystoupení českého premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě. Ačkoliv se na hodnocení jednání v zásadě shodují a cestu samotnou i její průběh chválí, nemělo by se podle nich zapomínat na to, že Česká republika se stala s varováním před firmou Huawei ze strany Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost součástí soupeření dvou velmocí.

Babiš jednal s lídrem republikánů ve Sněmovně reprezentantů. Uctil také oběti útoků z 11. září

V poslední den pracovní návštěvy Spojených států zavítal premiér Andrej Babiš (ANO) do Sněmovny reprezentantů, kde jednal mimo jiné s šéfem republikánské menšiny Kevinem McCarthym. Pak se sešel s izraelskými lobbisty a zástupci židovských organizací a ve Washingtonu uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001. Před odletem ještě navštíví sídlo začínajících firem i kancelář české společnosti CloverDX.

Babiš apeloval na Trumpa, aby nezvyšoval automobilová cla. V Česku by dopadla hlavně na výrobce dílů

Český premiér Andrej Babiš (ANO) při svém setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem popsal mimo jiné své výhrady k Amerikou zvažovanému zvýšení cel na auta z Evropské unie. Spojené státy by o nich podle Babiše měly rozhodnout až po květnových volbách do Evropského parlamentu.

Překvapivé okamžiky schůzky: Trump chválil Babišovy boty, pozapomenuté manželky i příchod Ivanky

Čtvrteční schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s Donaldem Trumpem se nesla v uvolněném duchu. Podle Moniky Babišové šéf Bílého domu jejímu manželovi dokonce chválil výběr bot. Setkání s Monikou pak na Twitteru vyzdvihla první dáma Melania Trumpová. Překvapivým okamžikem byl i příchod Trumpovy dcery Ivanky.

Washington docenil české spojenectví, říkají politici k Trumpovu přijetí Babiše

Čtvrteční návštěva Andreje Babiše v Bílém domě sklízí na české politické scéně pozitivní ohlas. Představitelé stran zastoupených ve sněmovně ji interpretují jako americké docenění českého spojenectví a akcentují vojenskou spolupráci v Severoatlantické alianci.

NATO, Ukrajina i Afghánistán. Přečtěte si společné prohlášení Trumpa a Babiše

Společné prohlášení prezidenta Spojených států Donalda J. Trumpa a premiéra České republiky Andreje Babiše (v neoficiálním překladu):

OBRAZEM: Druhý den Babišovy návštěvy v USA. Hlavním bodem programu byl Bílý dům

Druhý den návštěvy Spojených států začal pro premiéra Andreje Babiše (ANO) snídaní s tamními investory. Hlavní bodem programu a celé návštěvy ale bylo přijetí v Bílém domě a jednání s prezidentem Donaldem Trumpem.

Schůzka Babiše s Trumpem snížila míru nejistoty, musíme jednat, shodli se Zaorálek a Fischer

Americká politika reprezentovaná prezidentem Donaldem Trumpem umí být nepředvídatelná, o to víc se musíme snažit o komunikaci, zhodnotil bývalý ministr zahraničí a nynější předseda zahraničního výboru sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa obdobného výboru v Senátu Pavla Fischera (nez.) byla schůzka Babiše s Trumpem klíčová i proto, že ve středu Evropy spolu soupeří Čína s Ruskem proti USA.

Babiš po přijetí v Bílém domě řekl, že s Trumpem navázal dobrý osobní vztah

Premiér Andrej Babiš (ANO) se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Přesvědčoval ho, aby nezaváděl dovozní cla na produkty automobilového průmyslu z Evropy. Tématem schůzky byl také vývoz amerického zkapalněného plynu do Evropy. Babiš, který Trumpa obdaroval speciálně vyrobenou zbraní, je prvním českým premiérem na bilaterální návštěvě v Bílém domě od roku 2011.

Babiš je bohatší, Trump nesrovnatelně mocnější. Společnou mají kritiku zavedeného systému

Premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf Bílého domu Donald Trump toho mají hodně společného. Oba rozjeli politickou kariéru v pokročilém věku a profilují se jako bojovníci proti systému, ve kterém se stali úspěšnými a bohatými podnikateli. Ani jednomu z nich se také nevyhnuly různé politické kauzy. Moc amerického prezidenta je ovšem nesrovnatelně větší.

Spojené státy jsou obrovský trh, který nabízí obrovské možnosti, řekl Babiš před schůzkou s Trumpem

Premiér Andrej Babiš (ANO) se během návštěvy Spojených států sešel s americkými investory. Řeč byla i o zájmu USA dodávat do Evropy – potažmo Česka – zkapalněný zemní plyn. Večer čeká Babiše klíčová schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Trumpovo rozhodnutí o clech Babiš těžko ovlivní. Lidsky by si spolu ale mohli rozumět, říká Cyril Svoboda

Jednání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem může mít výrazný dopad na Českou republiku. Co se ovšem týče zásadnějších rozhodnutí americké administrativy, tedy uvalení cel na dovoz aut z Evropy, tak prý nelze čekat, že by měla schůzka větší význam. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se bude úspěch jednání poměřovat zejména tím, jak si Trump s Babišem lidsky „sednou“.
Události komentáře

Cesta českého premiéra do Bílého domu ukazuje, že se o nás USA zase zajímají, shodují se politici

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve Spojených státech a má před sebou návštěvu Bílého domu, kde ho přijme americký prezident Donald Trump. Podle zástupců českých politických stran lze považovat za český úspěch i Babišovo pozvání do sídla CIA, jde podle nich o ocenění práce českých tajných služeb. V Událostech, komentářích diskutovali o Babišově cestě a vztazích Česka s USA Ivan Bartoš (Piráti), Jaroslav Bžoch (ANO), Petr Fiala (ODS) a Petr Gazdík (STAN).

Obchod Česka s USA na vzestupu. Spojené státy jsou pro tuzemské firmy nejdůležitějším trhem mimo EU

Ekonomická a obchodní témata se nevyhnou premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který zamířil na návštěvu Spojených států amerických, kde se sejde i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Data ukazují rostoucí trend ve vzájemném obchodu obou zemí.

Americká obchodní komora je proti clům, řekl po jednání Babiš. Sešel se také s šéfkou CIA

Americká obchodní komora se staví negativně k možnému zavedení nových cel mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Po jednání s představiteli komory to ve Washingtonu řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). O záležitosti chce ve čtvrtek hovořit i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který mluvil o možném uvalení cel na evropskou automobilovou produkci. Podle Babiše by to Českou republiku poškodilo. Jednáním v Americké obchodní komoře zahájil Babiš třídenní návštěvu USA.

Kromě Bílého domu i basketbalový zápas. Další body Babišovy návštěvy Spojených států

Hlavní událostí třídenní návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Spojených státech bude jednání v Bílém domě. Kromě sídla amerického prezidenta ale předseda vlády navštíví i Kongres nebo památník Tomáše Garrigua Masaryka.

Premiér míří do Bílého domu: Podle Miloše Zemana jsou top tématem vztahy mezi EU a USA

Premiér Andrej Babiš (ANO) zamířil na návštěvu USA, kde se ve čtvrtek v Bílém domě setká s prezidentem Donaldem Trumpem. Prezident Miloš Zeman nepovažuje za nejdůležitější téma návštěvy česko-americké bilaterální vztahy, ale spíše vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Tyto bilaterální vztahy jsou podle něj důležité i proto, že začala obchodní válka týkající se vysokého cla na dovážené automobily.

Babiš odletěl do Spojených států. Kromě jednání s Trumpem má na programu návštěvu ústředí CIA

Premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem do Spojených států potvrdil, že má na programu návštěvu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), kam dostal pozvání. Mluvit zde chce o mezinárodním terorismu. Server Aktuálně.cz uvedl, že Babiš navštíví ústředí CIA v Langley ve Virginii ve středu a jednat bude s ředitelkou Ginou Haspelovou.
Interview ČT24

Česko je v USA vnímáno jako partner, na kterého je spolehnutí, tvrdí Petříček

Ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD) je podle svých slov rád, že zamíří premiér Andrej Babiš (ANO) do Bílého domu. Jde prý o potrvrzení toho, že nás Spojené státy vnímají jako spolehlivého partnera. Za pozváním do Bílého domu vidí Petříček i to, že si vláda vytkla prozápadní kurz, což podle něj Američané vnímali jako pozitivní signál. Ministr zahraničí to uvedl v Interview ČT24.

Babiše čeká klíčová schůzka s Trumpem. Řešit budou bezpečnostní otázky i cla

Už ve čtvrtek čeká Andreje Babiše (ANO) klíčové setkání s Donaldem Trumpem v Bílém domě. Český premiér chce s americkým prezidentem řešit kybernetickou bezpečnost, mezinárodní situaci nebo zachování obchodu bez bariér mezi USA a Evropskou unií. Premiér zamíří za oceán již v úterý, čekají ho totiž jednání se zástupci vědeckých institucí a s dalšími americkými politiky.

Babiš mluvil na Hradě s prezidentem o rozpočtu i chystané cestě do Bílého domu

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal s prezidentem Milošem Zemanem o rozpočtu nebo o svém plánovaném setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zeman mu doporučil zkontrolovat, zda není prostor pro úspory u daňových výjimek, které byly dříve uděleny. V případě cesty do USA prezident zdůrazňuje zejména ekonomické zájmy České republiky či stěhování české ambasády v Izraeli. Babiš to řekl novinářům po schůzce, která trvala asi hodinu a půl. O možných personálních změnách ve vládě se podle něj vůbec nemluvilo.