Téma Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Události komentáře

KSČM nebude stupňovat nároky na kabinet, říká Grospič. Vláda se nenechá k ničemu dotlačit, poznamenává Válková

Vláda přežila hlasování o nedůvěře. Přímo proti hlasovali poslanci vládní ANO spolu s KSČM, která kabinet toleruje. Koaliční ČSSD při hlasování sál opustila. Místopředseda komunistů Stanislav Grospič v Událostech, komentářích řekl, že jejich postoj se nepromítne ve stupňování nároků vůči vládě. Budou ale trvat na tom, aby bylo splněno, na čem se dohodli. Poslankyně ANO Helena Válková poznamenala, že se nenechají k ničemu dotlačit.

Vláda ustála hlasování o nedůvěře. „Grilování“ trvalo sedm hodin

Poslanci v pátek od 9:00 řešili podnět šesti opozičních stran k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Vláda ale nakonec hlasování ustála, ruku pro návrh zvedlo jen 92 poslanců, potřeba přitom bylo 101 hlasů. Komunisté i ČSSD dopředu avizovali, že vládu podrží. Opozice vyvolala hlasování kvůli novému vývoji v kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš však označil informace médií o svém synovi za lži, předseda ODS Petr Fiala zase mluvil o tom, že premiérskou funkci je třeba chránit před premiérem samotným.

Premiér Babiš má hlasy ANO a KSČM jisté, ČSSD odejde ze sálu

Vláda Andreje Babiše (ANO) necelých pět měsíců po svém jmenování poprvé čelí hlasování o nedůvěře. Vyvolali ho poslanci opozičních stran v reakci na informace serveru Seznam Zprávy, podle kterých byl premiérův syn odvezen na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž jsou on i Babiš obviněni z dotačního podvodu. Opozice ale pravděpodobně nezíská potřebnou nadpoloviční většinu poslanců, a vláda tak o důvěru nepřijde. Ministři i poslanci za sociální demokracii plánují sál opustit. Schůze sněmovny začíná v 9 hodin.
Události komentáře

Padne vláda? Faltýnek, Stanjura, Chvojka či Kalousek ve velké debatě šéfů poslaneckých klubů

Kdo a proč se zítra pokusí vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše (ANO)? O změnu usiluje opozice. Kabinet se však může opřít o poslance hnutí ANO a komunisty, proti pokračování vlády nebudou ani sociální demokraté. Ti opustí před hlasováním sněmovnu. Předsedové poslaneckých klubů devíti stran a hnutí debatovali v pořadu Události, komentáře.

Máme podepsanou koaliční smlouvu, není co řešit, říká v rozhovoru pro ČT premiér Babiš

Předčasné volby odmítl v rozhovoru pro ČT premiér Andrej Babiš. Předpokládá, že sociální demokraté, i když v pátek kabinet aktivně nepodpoří, budou spolehlivým vládním partnerem. Premiér věří, že policie a státní zastupitelství jeho vyšetřování v kauze Čapí hnízdo zastaví, a případ tak ani nedospěje k soudu.
Interview ČT24

Vondráček ke kauze Čapí hnízdo: Už potřetí hrajeme stejný kus ve stejných kulisách

Předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) se nelíbí, že se pořád řeší kauza Čapí hnízdo. Žádné nové informace se podle něj neobjevily a loňské parlamentní volby ukázaly, že trestně stíhaný premiér lidem nevadí. Představoval by si jednoznačnější podporu od ČSSD, i tak je ale rád, že vláda nepadne a ANO nemusí znovu debatovat o přijetí podpory od SPD. Česko si teď prý zaslouží hlavně klid, a proto Vondráček rozhodně nechce předčasné volby.

Průzkum: Lidé podporují pokračování koalice ANO a ČSSD. Mírně převažují hlasy proti vyslovení nedůvěry

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě rozděluje veřejnost na dva zhruba stejně početné tábory. Ukazují to data z čerstvého průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi. Mírně převážili respondenti, kteří jsou proti tomu, aby v pátek vláda padla. Je jich 48 procent. Téměř třetina lidí se domnívá, že řešením je pokračování stávající koalice, podle 29 procent by se ale měl vyměnit premiér Andrej Babiš (ANO), který stojí v centru současné krize.
Čapí hnízdo

Opozice chtěla, aby bezpečnostní výbor projednal kauzu Čapí hnízdo. Chyběl jí jeden hlas

Opozice ve sněmovně neprosadila, aby se bezpečnostní výbor ve čtvrtek zabýval postupem trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu Čapí hnízdo. Návrh přednesl Pavel Žáček (ODS), ke schválení návrhu však jeden hlas chyběl. Odpůrci debaty zejména z řad vládního hnutí ANO poukazovali na nepřípustné zasahování do živé kauzy.

Babiš: Advokát mé exmanželky dal trestní oznámení na Kubíka a Slonkovou

Reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík čelí trestnímu oznámení, které ve Švýcarsku podal právní zástupce Andreje Babiše mladšího a jeho matky. Řekl to český premiér Andrej Babiš v rozhovoru s deníkem Blesk. Podle oznámení porušili novináři při návštěvě Babiše mladšího švýcarské zákony.

ČSSD se nezúčastní hlasování o nedůvěře, je ale ochotná podpořit rozpuštění sněmovny

Sociální demokracie se nezúčastní pátečního hlasování o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Andreje Babiše (ANO), ve které má vlastní ministry. Po jednání stranických špiček to oznámil šéf ČSSD Jan Hamáček s tím, že je Lidový dům připravený podpořit rozpuštění sněmovny. Hlasování vyvolala opozice kvůli informacím v kauze Čapí hnízdo a údajnému únosu premiérova syna na Krym.
On-line přenos

Hlasování o nedůvěře vládě

  • 21:30

    On-line přenos v tuto chvíli ukončujeme, děkujeme za pozornost.

  • 21:25

    "Hodnocení vlády do jisté míry bude dáno ani ne tak počítáním toho, co z agendy splnila, ale jaký je pocit veřejnosti, jestli se jí daří dobře. Myslím, že dnes převládá pocit, že se veřejnost má lépe než v předchozím období. Je to možná i jeden z důvodů, proč část veřejnosti dění kolem Babiše vůbec nezajímá, nevěnuje mu pozornost. Myslím, že vnímání v české společnosti je takové, že vláda je svým způsobem úspěšná, protože se daří každému z nás relativně dobře," poznamenal politolog Charvát.

  • 21:01

    Opozice je velmi rozdrobená, a to posiluje Andreje Babiše, souhlasí politolog Brunclík.

  • (1) Poslanecká sněmovna může vyslovit vládě nedůvěru.
    (2) Návrh na vyslovení nedůvěry vládě projedná Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. 

Faltýnek nevyloučil podporu rozpuštění sněmovny, Babiš předčasné volby odmítl

Poslanci hnutí ANO jsou připraveni dodat potřebný počet hlasů pro to, aby se mohla rozpustit stávající dolní komora a Česko vykročilo k předčasným volbám. Prohlásil to předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Své hlasy k rozpuštění sněmovny nabídla před pátečním jednáním o nedůvěře vládě sociální demokracie. Šéf ANO Andrej Babiš předčasné volby odmítl.
Interview ČT24

ČSSD podle Onderky neměla na výběr. Nemohla hlasovat proti sobě, ale Babiše přímo podpořit nechce

Sociálnědemokratičtí poslanci se v pátek před hlasováním o nedůvěře vládě nejspíše zvednou a odejdou ze sálu – pokud se tedy nepostaví doporučení stranického vedení. Fakticky tedy zabrání pádu vlády, aniž by výslovně hlasovali pro její setrvání. Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky motivovala stranu k takovému postupu především vidina toho, že vyslovení nedůvěry by stejně neznamenalo konec Andreje Babiše (ANO) v premiérském křesle. Roman Onderka byl hostem Interview ČT24.

Filip zopakoval svou podporu Babišovi, pád vlády je prý příležitost pro obměnu ministrů

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s prezidentem republiky opětovně deklaroval komunistickou podporu kabinetu Andreje Babiše (ANO). Pokud by vláda přece jen padla, Miloš Zeman hodlá znovu jmenovat Babiše premiérem – a podle Filipa by tak ministerský předseda dostal příležitost k obměně svého vládního týmu.
Čapí hnízdo

Pražská ČSSD žádá výměnu premiéra a resort spravedlnosti, nebo demisi. Ministři ale odcházet nechtějí

Vedení pražské ČSSD vyzvalo vedení strany, aby se zasadilo o výměnu na pozici premiéra. Pro zajištění nestranného vyšetřování také požaduje, aby ministerstvo spravedlnosti přešlo od hnutí ANO pod ČSSD. O další účasti ve vládě bude ve středu jednat grémium, předsednictvo i poslanecký klub ČSSD. Většina členů užšího vedení uvedla, že zatím rozhodnuta není. Ministři za ČSSD se ale shodují na tom, že odcházet nechtějí.

Širší vedení ANO stojí za svým předsedou. Na úterním jednání Babiše jednomyslně podpořilo

Předsednictvo i výbor hnutí ANO na úterním jednání jednomyslně podpořily premiéra a předsedu hnutí Andreje Babiše. K informacím o údajném únosu Babišova syna na Krym kvůli kauze Čapího hnízda se tak vyjádřily stejně jako předtím poslanecký klub hnutí. Jeho šéf Jaroslav Faltýnek po úterním jednání novinářům řekl, že předpokládá, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě neuspěje.
Interview ČT24

Bartoš: Žít ve stínu Babiše je pro ČSSD fatální. Z vládní krize nejvíc těží komunisté

I kdyby se sociální demokraté rozhodli kvůli kauze Andreje Babiše z vlády odejít, problémy by to nevyřešilo, protože by je v podpoře kabinetu mohla nahradit SPD. V Interview ČT24 to řekl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Jediným řešením je podle něj odchod Babiše, dokud jeho případ nebude uzavřen.

Komunisté vládu při hlasování o nedůvěře podrží, oznámil Filip. Babiš se novinářům vyhnul

Širší vedení KSČM doporučilo poslaneckému klubu strany, aby v pátek hlasoval proti vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Po jednání s Babišem to řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Rozhodnutí bylo podle něj jednoznačné a očekává, že ho poslanci KSČM budou respektovat. Ti v létě svými hlasy vznik menšinové vlády ANO a ČSSD umožnili. Babiš v sídle KSČM strávil přes hodinu, při příjezdu s novináři nemluvil, při odjezdu se jim vyhnul.

Policie: Možné zavlečení Babišova syna na Krym řešíme, zatím ale nereaguje

Pražská policie prověřuje případ možného zavlečení premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym, on sám ale zatím nereaguje. Trestní řízení v kauze středočeské farmy Čapí hnízdo, v níž je Babiš junior spolu s otcem obviněný z dotačního podvodu, pak probíhá standardním způsobem. Na tiskové konferenci to prohlásil náměstek policejního prezidenta a v současnosti nejvýše postavený policista v zemi Martin Vondrášek.

Opozice se chystá na hlasování o nedůvěře, apelovala na Hamáčka i Zemana

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka vyzvali k přehodnocení podpory Babišovy vlády předsedové pěti opozičních stran – ODS, Pirátů, lidovců, Starostů a TOP 09. Sešli se kvůli pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě. Byla to již druhá schůzka, oproti té první na ní chyběl předseda SPD Tomio Okamura, i on však ostatní opoziční lídry ujistil, že jeho hnutí vyslovení nedůvěry podpoří.

Babiš přijel za Zemanem. Prezident potvrdil, že by současného premiéra jmenoval znovu

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijel za prezidentem Milošem Zemanem do Lán na pravidelnou večeři. Předpokládá se, že hovořili mimo jiné o hlasování o nedůvěře vládě, které se uskuteční ve sněmovně v pátek. Zeman už řekl, že pokud by vláda padla, jmenuje Babiše premiérem znovu. Prezident předtím přijal za účasti Jaromíra Jágra a Pavla Nedvěda čínskou vicepremiérku.
OVM

Hamáček: Část opozice za mnou chodí a říká, hlavně vládu udržte

Vláda Andreje Babiše (ANO) bude v pátek čelit hlasování o nedůvěře. Opozice ho vyvolala kvůli informacím o pobytu premiérova syna na Krymu, což podle ní mohlo mařit vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž jsou oba obvinění. O tématu debatovali v Otázkách Václava Moravce předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček, místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v neděli večer v rozhovoru pro TV Nova znovu odmítl, že by rezignoval.