Téma 70 let od února 1948

70 let od února 1948

Pět verzí smrti Jana Masaryka. Rusko klíčové dokumenty stále tají

Jan Masaryk byl synem prvního československého prezidenta, politikem a ministrem zahraničí. Po komunistickém puči v roce 1948 zůstal jako jediný demokratický ministr ve vládě, záhy ale tragicky zemřel – od jeho záhadné smrti právě uplynulo 70 let. Propaganda od první chvíle trvala na tom, že spáchal sebevraždu a této verze se držela až do pádu režimu. Novější vyšetřování ukázalo, že Masarykovi někdo ke smrti „pomohl“, viníka se však dodnes nepodařilo určit. Podle policie by k vyšetření mohly pomoci neodtajněné dokumenty z ruských archivů, ty ale země opakovaně odmítla Česku vydat.

Albertová, Dvořáková, Topol a Malý. Jména nových dam a rytířů české kultury

Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd (za ANO) ocenil rytíře a dámy české kultury. Stali se jimi dramatička Helena Albertová, historička Zora Dvořáková, prozaik Jáchym Topol a pomocný biskup pražský Václav Malý. Oceněno bylo také několik osobností in memoriam, mezi nimi básník Bohuslav Reynek. Vyznamenání byla předána v rámci 12. ročníku mezinárodního festivalu Mene Tekel.
Únor 1948

Výročí Února se slavilo velkolepě. V roce 1958 nastoupilo pět tisíc milicionářů

Takzvaný Vítězný únor patřil během jedenačtyřiceti let totality k hlavním komunistickým svátkům. Deset let od převzetí moci ho strana připomněla například přehlídkou pěti tisíc milicionářů na Letné.
Únor 1948

Únor 1948 připomněly piety i demonstrace. Zazněla varování před rostoucí úlohou komunistů

Na řadě míst Česka si lidé připomněli 70. výročí komunistického převratu z roku 1948. V pražské Nerudově ulici proběhl pietní akt na památku potlačeného studentského pochodu. Na Václavském náměstí demonstrovaly stovky lidí za svobodu, demokracii a svobodné podnikání. Kulaté výročí převratu připomněla i mše za kněze Josefa Toufara, který byl jednou z obětí komunistického režimu. Večer předá ministr kultury resortní ocenění perzekvovaným umělcům.
Únor 1948

Byli to sadisti, že to svět neviděl, vzpomíná odbojář na komunistické dozorce

Čtyřicet let komunismu přineslo mnoho tragických příběhů. Za aktivní odboj a odpor proti totalitnímu režimu se proto už sedm let uděluje ocenění. Zatím ho dostalo víc než patnáct set lidí. Mezi nimi i Vladimír Stehlík, který byl v padesátých letech odsouzený k práci v uranových dolech. Své vzpomínky nyní předává dětem na školách.

Památník na pražském Újezdě si lidé pletli s moderním uměním. Nově se jmenuje Alej obětí totality

Stromořadí na pražském Újezdě nese od soboty název Alej obětí totality. Prostranství před památníkem obětem komunismu od sochaře Olbrama Zoubka má připomínat ty, kteří za své názory přišli o svobodu či o život. Místo pojmenovali během pietního aktu k připomínce 70. výročí komunistického převratu zástupci hlavního města. Setkání bylo součástí mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel.
Únor 1948

Co se odehrávalo 25. února 1948? Česká televize se v unikátním projektu vrátí 70 let v čase

Komunisté převzali 25. února 1948 moc v Československu a na 41 let nahradili demokracii diktaturou. Česká televize v neděli divákům i čtenářům nabídne unikátní možnost sledovat dramatické události klíčového výročí, jako by se staly právě nyní. Na televizní obrazovce poběží celodenní vysílání, web nabídne internetový speciál. Vše večer završí pořad Dnes před 70 lety, kterým bude provázet moderátor Jakub Železný.
Únor 1948

Komunistický převrat na venkově: Tvrdým represím čelily desítky tisíc sedláků

Perzekuce, zatýkání, zmanipulované procesy, deportace celých rodin, vyvlastňování. Komunistický převrat v roce 1948 tvrdě dopadl zejména na venkov. Tvrdým represím čelily na přelomu 40. a 50. let desetitisíce sedláků a hospodářů. Jednou z obětí byl i respektovaný statkář a bývalý starosta Žlunic Bohumil Vršťala. Přitom právě na venkov komunisté vydatně spoléhali, když v poválečných letech posilovali svou moc.
Únor 1948

Navara: Neumíme rozeznat hrozby. Směrnice EU nás rozhodí víc než ruské rakety u Kaliningradu

Od doby, kdy převzali komunisté moc v Československu, uplynulo 70 let. Období před únorovým převratem má ale jisté paralely se současností. V pořadu Interview ČT24 to uvedl publicista Luděk Navara. Podle něj je pro lidi obtížné orientovat se v současném dění. „Já se obávám, že neschopnost identifikovat hrozby je právě to, co nás spojuje s obdobím v letech 1945 až 1948. To je myslím analogie, která stojí k zamyšlení,“ řekl.
Únor 1948

Historik Bílý: V Únoru 1948 těžili komunisté ze společenských nálad

Kořeny převratu v roce 1948 musíme dle historiků hledat v poválečném vývoji země. Češi za sebou měli šest let války, kdy se společnost takříkajíc shýbla, výrazně přivykla násilí a to vytvořilo podmínky pro hlubší radikální změny. Ve společnosti se tedy stimulovala poptávka po radikálním řešení, nikoli kontinuitě předválečného uspořádání. A většina Čechů cítila, že meziválečné období první republiky nese na vypuknutí konfliktu svůj díl viny. „V únoru 1948 tedy KSČ těžila z nálad veřejnosti, které byly nakloněné komunistickým myšlenkám. A díky tomu pak vývoj v Československu probíhal za mnohem menších zásahů Sovětského svazu než jinde,“ říká historik Ústavu pro studium totalitních režimů Matěj Bílý. Tématu Února 48 se bude věnovat i 90´ČT24 od 20:00.

25. únor 1948

Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována.Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal.
Klement Gottwald
Únor 1948

Lidové milice. „Ozbrojená pěst dělnické třídy“ mohla poprvé udeřit před sedmdesáti lety

Lidové milice přezdívané jako ozbrojená pěst dělnické třídy představovaly polovojenské ozbrojené sbory přímo podléhající komunistické straně. Daly by se tak označit za ilegální armádu KSČ. Zformování Lidových milic vedení KSČ schválilo 22. února 1948, na den přesně před sedmdesáti lety. Sbory ozbrojených dělníků ji měly silově podpořit při přebírání moci nad republikou. Historii jednotek se bude věnovat také dokument Lidové milice vysílaný 27. února ve 20.55 na ČT2.
Únor 1948

Sověti se Února 1948 přímo neúčastnili, ale impuls k němu přišel od Stalina, míní historik

Komunistický převrat v roce 1948 vedl mimo jiné k nepokryté snaze o napodobení Sovětského svazu. Vedlo to i k přejmenování průmyslových podniků nebo sportovních týmů podle sovětských vzorů, ale převrat samotný pod přímým vedením sovětských komunistů podle všeho neproběhl. Jak upozornil v rozhovoru pro ČT historik Jiří Pernes, neexistují žádné důkazy, že by v Československu v Únoru 1948 aktivně působili agenti Moskvy.

K únorovému převratu pomohla komunistům jednota i sociální demokrat Fierlinger

Ruské archivy v Moskvě stále skrývají neprobádané dokumenty, které se týkají února 1948 v Československu. Podle Jana Němečka z Historického ústavu Akademie věd ČR je ale důležitější než hledání bílých míst zamyšlení nad tím, co převratu předcházelo. Jak dokázali komunisté dostat bez násilí do ulic statisíce lidí? Vidí za tím dlouholetou práci strany, která si i po válce dokázala udržet jednotu a jasný program, kterému ostatní nedokázali čelit. Převratu podle něj tehdy pomohla i rozpolcená sociální demokracie.

Svůj Vítězný únor stvrdili komunisté zbitím studentů. Podpořit Beneše už nesměli

Studentský pochod proti komunismu nedošel tam, kam mířil. Zastavili ho policisté věrní komunistické straně, účastníky zbili a rozehnali. Nebyl listopad 1989, ale únor 1948. Studentský pochod, který byl posledním vzepětím nekomunisticky smýšlejících lidí, si nyní připomínají pamětníci spolu se skupinou senátorů, ale i současnými studenty a rektory některých vysokých škol. Sešli se v Nerudově ulici, kde studentský protest před 69 lety předčasně skončil.