Téma Hlasování o důvěře vládě

Hlasování o důvěře vládě

Většina vedení KSČM je pro spolupráci s hnutím ANO. Minimálně tři současní ministři komunistům vadí

Širší vedení komunistů v sobotu jednalo o případné podpoře vznikající vládě Andreje Babiše. Premiér v demisi chystá kabinet na půdorysu hnutí ANO a ČSSD právě s podporou komunistů. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa se jasně rýsuje dohoda s hnutím ANO. Strana má ale vážné výhrady ke třem až čtyřem současným ministrům v demisi – konkrétní jména sice Filip neuvedl, už dříve ale jmenoval ministra zemědělství Jiřího Milka nebo ministra průmyslu Tomáše Hünera.

Zeman a Drahoš se liší v otázce předčasných voleb i jmenování premiéra bez důvěry

Do finále prezidentských voleb postoupili dva kandidáti, kteří mají v mnoha důležitých oblastech odlišné názory. Miloše Zemana a Jiřího Drahoše rozděluje třeba postoj k současné Babišově vládě nebo k využívání některých pravomocí hlavy státu. Najdou se však i témata, kde se prezidentští finalisté shodují.
Interview ČT24

Podpoří KSČM další vládu? Trestně stíhaný premiér nevadí, rozhodne program, říká Grospič

Komunisté dají důvěru či budou tolerovat jen takovou vládu, se kterou budou mít výrazný programový průnik. V Interview ČT24 to řekl předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM). Případné trestní stíhání premiéra by nemuselo být překážkou. Podle Grospiče strana ctí presumpci neviny.

Čekání na důvěru se vládě protahuje. I když ji nezíská, v demisi může zůstat dlouho

Vláda zatím neví, zda má důvěru Poslanecké sněmovny, ale z dosavadních vyjádření jednotlivých stran vyplývalo, že příliš příznivou vyhlídku nemá. Pokud důvěru nezíská, nastane situace, kterou sice Česko zná už z dřívějška, ale závazný postup vlastně neexistuje. Ministři musí podat demisi, prezident musí podniknout kroky, které povedou ke jmenování vlády nové. Jak rychle jednotlivé kroky musí proběhnout, je však otázka, na kterou takřka nelze nalézt jasnou odpověď. Různé názory mají jak politici, tak i ústavní právníci.

Náš program je pro všechny, řekl Babiš. Jednání o důvěře ale poslanci odložili o týden

Až v příštím týdnu bude pokračovat schůze, při které by měli poslanci hlasovat o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO). Po večerním přerušení pro jednání mandátového a imunitního výboru poslanci odročili na návrh předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury zbytek schůze až na úterý. Během dne vystoupil ve sněmovně prezident republiky a premiér představil poslancům hlavní úkoly svého menšinového jednobarevného kabinetu. V téměř hodinovém projevu se také ohradil proti tvrzením, že ohrožuje demokracii, a slíbil, že bude poslancům naslouchat. Zástupci ostatních stran však program i vládu kritizují a podpořit ji nechtějí.

Zeman: Druhý pokus pro Babiše? Jen za 101 zaručených hlasů

Prezident Miloš Zeman při projevu před poslanci zopakoval, že šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi věnuje i druhý pokus na sestavení vlády, pokud by stávající kabinet neuspěl. Po vystoupení na plénu ale hlava státu dodala, že na rozdíl od prvního pokusu bude po Babišovi požadovat alespoň 101 podpisů poslanců, kteří jeho nový kabinet podpoří. Že by současná vláda získala důvěru, se nepředpokládá.

Babišova vláda žádá poslance o důvěru, kterou jí nikdo nechce dát

Menšinová vláda Andreje Babiše se pokusí získat důvěru Poslanecké sněmovny a dosud vše nasvědčuje tomu, že půjde o neúspěšnou misi. Pro jednobarevný kabinet hnutí ANO nehodlá zvednout ruku žádné z osmi dalších uskupení zastoupených ve sněmovně – a samotné ANO má jen 78 křesel. K získání důvěry přitom potřebuje získat většinu přítomných poslanců, může tedy stačit i méně než 101 hlasů.

Komunisté ve sněmovně Babišovu vládu nepodpoří

Komunisté při středečním hlasování o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) kabinet nepodpoří. Výkonný výbor strany svým poslancům doporučil, aby hlasovali proti. KSČM byla dosud jedinou parlamentní stranou, která výslovně toleranci vlády nevylučovala.

Vláda rozšířila programové prohlášení o bezplatné vlaky pro penzisty a studenty

Novou součástí programového prohlášení menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO) se stalo bezplatné drážní jízdné pro studenty a seniory i rychlejší výstavba bydlení pro penzisty. Ministerský předseda to oznámil po mimořádném zasedání vlády. S aktualizovaným programovým prohlášením bude žádat sněmovnu o důvěru tuto středu.

Babiš dokončil programové prohlášení. Vláda ho schválí před hlasováním o důvěře

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve spolupráci s poradci a některými ministry dokončil novou verzi programového prohlášení, do kterého podle svých slov zapracoval některé připomínky odborářů nebo zaměstnavatelů. Dokument je podle premiéra kratší, ale žádné zásadní změny neobsahuje. Vzniknout by měl například státní důchodový úřad. Předseda hnutí ANO a premiér také neočekává, že by jeho vláda napoprvé získala důvěru poslanců.
On-line přenos

Mandátový výbor Babiš

  • 23:02

    Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos končí.

  • 22:54

    Přestože vláda nezískala důvěru, musí mít jasný mandát pro evropské jednání o systému Dublin IV, který má řešit migrační krizi, myslí si Vojtěch Filip.

    S tím souhlasí i Radim Fiala (SPD). Podpořit jasný mandát pro Andreje Babiše při vyjednávání s orgány Evropské unie považuje za naprosto zásadní.

    V tomto směru hodlají vládu, která nejspíš zítra podá demisi, podpořit i Piráti a ČSSD. Proaktivní role České republiky je v této věci pro Vojtěcha Pikala (Piráti) a Petra Dolínka (ČSSD) důležitá.

  • 22:48

    "My jsme vládní odpovědnost převzít chtěli, ale Babiš chtěl vládnout sám," řekl k neúspěchu Babišovy vlády Radim Fiala (SPD).

Babiš: I napodruhé sestavím menšinovou vládu, je nejlepší

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš by i při eventuálním druhém pokusu o vládu preferoval model menšinového kabinetu. Jednobarevná vláda je praktičtější než koaliční, řekl deníku Právo.
90‘ ČT24

Fiala: Éra tradičních stran neskončila, naši voliči jsou spokojeni. Babišovu vládu nepodpoříme

Občanští demokraté příští týden Babišovu vládu při hlasování o důvěře nepodpoří. V pořadu 90' ČT24 to řekl šéf ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala. Vadí mu, že Babiš dostal bianco šek na dva pokusy o sestavení vlády, aniž by měl zajištěnou většinu ve sněmovně. Členové i voliči ODS podle něj s povolebním postupem strany souhlasí.

Perný politický rok 2018 odstartoval. První zkouškou bude hlasování o důvěře Babišově vládě

Rok 2018 bude rokem velkých politických událostí. Premiér Andrej Babiš se hned v nadcházejících dnech pokusí získat důvěru pro svou menšinovou vládu. Pět parlamentních stran čekají v prvním pololetí sjezdy, na kterých si vyberou nové vedení. V plánu jsou také troje volby. Politiku v tomto roce ovlivní i kauza Čapí hnízdo. Sněmovna bude rozhodovat, zda Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vydá k trestnímu stíhání. Výsledky šetření této kauzy Evropským úřadem pro boj proti podvodům zatím zůstávají tajné, částečně by mohly být zveřejněny během čtrnácti dní.Tématu se bude věnovat pořad Události, komentáře na ČT24 ve 22:00. Hosty budou mimo jiné místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Babiš po obědě v Lánech: Zeman přijde do sněmovny podpořit naši vládu

Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou se na zámku v Lánech setkali s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jeho manželkou Monikou na tradičním novoročním obědě. Premiér po schůzce potvrdil, že Zeman ve sněmovně podpoří jeho menšinovou vládu.

Zeman odmítl předčasné volby. Druhý pokus o sestavení vlády by mohl být v únoru

Miloš Zeman ve Vánočním poselství prezidenta republiky odmítl předčasné volby a připustil, že druhý pokus o sestavení vlády by se mohl odehrát v únoru. Také zmínil, že by podle něj Česko mělo být energickým partnerem v EU i NATO.

Menšinové vlády: v Evropě nic výjimečného, v Česku však moc dlouho nevydrží

V Evropě nejsou menšinové vlády ničím zvláštním. Od konce 2. světové války až dodnes úřadovalo ve 30 vybraných evropských zemích celkem 832 demokratických vlád. Z nich více než čtvrtina vládla menšinově, jelikož tyto vlády neměly dostatečnou oporu v parlamentu. Portál ČT24.cz přináší kompletní analýzu vlád v Evropě od roku 1945.