Téma Otřesy ve vedení ČSSD

Otřesy ve vedení ČSSD

OVM

Sobotka: Z návratu Paroubka ČSSD moc nejásá. Není to dobrý krok

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu oznámil návrat do řad sociální demokracie. Podle Bohuslava Sobotky, který na post šéfa strany rezignoval, z toho ale v ČSSD moc velké nadšení nepanuje. Sobotka ve straně zůstává a nehodlá ji opustit ani v budoucnu. V Otázkách Václava Moravce odmítl, že by někdy zakládal novou konkurenční politickou stranu, jako to udělal právě Paroubek.

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se vrací do strany

Jiří Paroubek bude opět sociálním demokratem. Bývalý předseda strany a vlády vstoupí do buňky v Cerhenicích na Kolínsku. Bude to muset ještě schválit kolínská organizace, její předseda však komplikace neočekává. Paroubek byl předsedou ČSSD v letech 2006 až 2010. Rezignoval po nečekaně nízkém volebním výsledku v roce 2010, krátce poté ze strany vystoupil a bez větších úspěchů působil ve straně LEV 21 – Národní socialisté.

ČSSD chce milionářskou daň a do pěti let minimální mzdu 16 tisíc

Sociální demokracie představila program před podzimními sněmovními volbami. Voličům slibuje dobrou zemi pro život, průměrný plat 40 000 korun měsíčně, milionářskou daň nebo rychlejší zdravotní péči. Předsednictvo také potvrdilo krajské lídry pro sněmovní volby. Ústřední výkonný výbor pak Lubomíra Zaorálka schválil jako lídra kampaně. Pravicová opozice nebo šéf ANO Andrej Babiš program ČSSD zkritizovali. Označili ho za populismus nebo nesplnitelné sliby.
Volby 2017

Zaorálek by mohl být český Corbyn, soudí předseda Mladých sociálních demokratů

Nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek by mohl splnit podobnou úlohu, jaká se podařila ve Velké Británii předsedovi tamních labouristů Jeremymu Corbynovi, a přitáhnout k volbám více mladých lidí. Alespoň si to myslí předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček, který to řekl ve Studiu 6.

Po Sobotkovi končí i volební manažer ČSSD Birke. Obě funkce převzal Chovanec

Zemětřesení v ČSSD dál pokračuje. Po odchodu Bohuslava Sobotky končí i volební manažer strany Jan Birke. Jeho funkci dočasně převzal Milan Chovanec, který je od čtvrtka i úřadujícím předsedou sociálních demokratů. Volebním lídrem má být Lubomír Zaorálek. Z regionů přicházejí na změny ve vedení strany především pozitivní reakce. Jejich zástupci věří, že by sociální demokracii mohly před volbami prospět. Nový tým i volební program strana představí v sobotu.

Zaorálek je silný lídr, pochvalují si změny ve vedení ČSSD regionální představitelé

Riskantní krok, který ale může zklidnit situaci a pomoci ČSSD před volbami. Tak většinou hodnotí aktuální změny představitelé strany v regionech. Většina z oslovených ocenila, že Bohuslav Sobotka upřednostnil stranické zájmy nad osobními, a zároveň věří, že výměna tváří straně prospěje.

Sobotka odchází z čela ČSSD. Stranu povede Chovanec

Bohuslav Sobotka rezignoval na post předsedy sociálních demokratů. Z čela strany odchází po šesti letech. ČSSD od čtvrtka převezme první místopředseda Milan Chovanec. Uvolněním pozice volebního lídra ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi se Sobotka patrně snaží zastavit klesající volební preference své strany. Premiérem Sobotka zůstává, stejně tak setrvá na prvním místě kandidátky jihomoravské sociální demokracie.

Silný krok i zbabělost a zoufalství. Politici se na konci Sobotkova předsednictví neshodnou

Odchod Bohuslava Sobotky z čela ČSSD předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ocenil jako silný krok a popřál premiérovi mnoho úspěchů. Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nepovažuje kroky ČSSD za užitečné a předseda hnutí Andrej Babiš rovnou mluví o zbabělosti. Předseda ODS Petr Fiala pak označil dění v čele ČSSD za zoufalost.

Sobotkův pád: Prohrané volby, nevysvětlené výměny ministrů, souboj s Babišem i Zemanem

Pád premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky má počátek už v loňských krajských a senátních volbách, které pro stranu skončily neúspěchem. Preference nerostly ani poté, co strana nejprve oznámila snahu získat mladé městské a liberální voliče, aby pár dní poté naopak ohlásila ještě razantnější obrat doleva. Vládní krize, spory kolem odvolání Andreje Babiše i střety s prezidentem Zemanem pak dílo dokonaly – podle posledního průzkumu by ČSSD skončila ve volbách až čtvrtá. I když Sobotka nakonec zůstává premiérem, předsedou strany bude Milan Chovanec a volebním lídrem Lubomír Zaorálek.

Jiří Zimola: Výměna Sobotky měla přijít dříve, teď už nemusí přinést žádný efekt

Případný odchod premiéra Bohuslava Sobotky z čela sociální demokracie měl podle Jiřího Zimoly přijít už dříve – změna předsedy teď podle něj nemusí přinést straně žádný efekt. O budoucnosti Sobotky v čele ČSSD bude ve středu zřejmě jednat grémium. Podpora sociálních demokratů se podle průzkumů pohybuje kolem 10 procent, případná změna jejich předsedy by měla přilákat zpět ztracené voliče.

Do voleb bez Sobotky? Předseda ČSSD spekulace o odchodu nekomentuje

Premiér a předseda největší vládní strany ČSSD Bohuslav Sobotka nechce komentovat spekulace, podle kterých by mohl v čele sociální demokracie skončit. Ujistil však, že se současnou situací bude v týdnu zabývat stranické grémium.

Lídrem ČSSD v Praze je Dolínek. Poražený ministr Ludvík ohlásil odchod z politiky

Sociální demokracii povede v Praze do sněmovních voleb místopředseda strany a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Ve stranických primárkách těsně porazil ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, který proto podle stranických pravidel na kandidátce vůbec nebude. Ludvík po vyhlášení výsledků oznámil, že už nebude obhajovat pozici šéfa pražské ČSSD.

Grémium ČSSD schválilo volební kandidátku „rebelujících“ Jihočechů

Grémium sociálních demokratů schválilo jihočeskou kandidátku do sněmovních voleb. Novým lídrem by měl být písecký starosta Ondřej Veselý. Podoba jihočeské kandidátky se na poslední chvíli měnila. Nejdřív vedení vyškrtlo exhejtmana Jiřího Zimolu, na protest proti tomu pak odstoupil i původní jihočeský lídr Stanislav Mrvka a někteří další členové. Grémium jednalo i o předvolební kampani.
Volby 2017

Vyměnit Sobotku? To může napadnout leda blázna, říká šéf kampaně ČSSD

Bohuslava Sobotku by chtěl z postu lídra sociální demokracie pro sněmovní volby sesadit leda blázen, a to i navzdory nelichotivým výsledkům ve volebních modelech. Uvedl to volební manažer ČSSD Jan Birke. Za úspěch by v podzimním rozhodování o složení dolní komory považoval zisk dvaceti procent voličských hlasů.

Moravskoslezskou ČSSD povede do voleb Zaorálek

Moravskoslezské sociální demokraty povede do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který stál v čele kandidátní listiny už před čtyřmi lety.
Interview ČT24

ČSSD musí upozorňovat na to, že se hraje o demokracii v ČR, řekl Birke

Sociální demokraté se musí před volbami vrátit zpět k levicovým tématům, uvedl místopředseda ČSSD a volební manažer strany Jan Birke v pořadu Interview ČT24. Ačkoli současnou vládní krizi podle něj způsobil Andrej Babiš (ANO), nechce proti němu ČSSD vést „brutální kampaň“. Nutné je ale podle Birkeho slov upozorňovat na to, že se hraje o demokracii v naší zemi.