Je to levota? V pořádku, leváci slaví svůj svátek

Přivázat levou ruku za záda a učit se psát pravou rukou, i když je nemotornější – s takovým jednáním se dnes sice leváci již nesetkávají, ale přesto každý den poznávají, že jsou menšinou v pravorukém světě. Levák je asi každý desátý člověk, přinejmenším v Česku, kde odhady hovoří o milionu levorukých lidí. Ve světě jich je podle Mezinárodní asociace leváků více, asi čtrnáct až patnáct procent. Ti všichni si každoročně 13. srpna připomínají světový den leváků.

Být levákem není nic problematického ani špatného, ačkoli se lidé, kteří mají dominantní levou stranu těla setkávají s některými problémy. Ty však blednou ve srovnání s minulostí, kdy se museli přeučovat na praváky, což jim působilo psychické problémy – koktání, poruchy psaní, neobratnost, neklid či změny v chování. V Československu byla „práva leváků“ uznána v roce 1967 tedy o devět let dříve, než Mezinárodní asociace leváků (Left-handers International) vyhlásila první den leváků.

„Dnes už víme, že lateralita (dominance pravé či levé strany) je vrozená a pravděpodobně i do jisté míry dědičná. Dále souvisí s hladinou hormonů v těle matky při vývoji plodu, případně i s komplikacemi při porodu,“ přiblížil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Jak upozorňuje Klub mezinárodního dne leváků, zásadní problémy, na které lidé s levou dominantní polovinou těla v minulosti naráželi, souvisel především s vírou. Bible totiž píše o posvátnosti pravé ruky, například žalm 118 se zmiňuje o moci a velikosti Hospodinovy pravice. Levá strana naproti tomu bývala spojována se zlem a ďáblem.

Ačkoli David Cameron na snímku z roku 2012 gestikuluje pravou rukou, je levák stejně jako Martina Navrátilová, s níž rozpráví.
Zdroj: Olivia Harris/Reuters

Perzekuce je sice minulostí. Ale tím, že jsou leváci stále jen menšinou, která žije mezi 85 až 90 procenty lidí s dominantní pravou stranou, setkávají se i dnes s problémy, které pro praváky neexistují. První nastává již ve škole, když se učí psát. Mohou si totiž díky úchopu pera snáze znečistit rukáv od inkoustu. Potíže představuje i používání kuchyňských nástrojů nebo hra na některé hudební nástroje. Zapomenout ostatně nelze ani na počítače, kde jsou například ergonomické myši zpravidla konstruovány pro praváky.

Na druhé straně peníze dokážou vše, a tak výrobci nezapomínají ani na deset procent svých zákazníků. „Trh nabízí stále bohatší nabídku nástrojů pro levoruké – od ořezávátek, pravítek a nůžek až po vývrtky či škrabky na brambory. 'Levorukou' variantu dnes nabízejí už i zahradnické nebo hudební nástroje,“ podotkl mluvčí.

Trojúhelník pro leváky a pro praváky
Zdroj: Martin Štěrba/Josef Horázný/ČTK

Ačkoli domácnost, kde žijí leváci i praváci může takto mít vyšší náklady, leváci to často dokáží vynahradit, a to možná i snáze než praváci. Empirické výzkumy naznačují, že jsou leváci inteligentnější, kreativnější, mají lepší paměť i nadání pro matematiku.

  • osobnosti světové politiky:
  • polský prezident Andrzej Duda, britský princ William a expremiér David Cameron, prezidenti USA Ronald Raegan, George H. W. Bush (st.), Bill Clinton, Barack Obama a jiní
  • sportovci:
  • Petr Čech, Goran Ivaniševič, John McEnroe, Lionel Messi, Martina Navrátilová, Pelé a jiní
  • umělci:
  • Ludwig van Beethoven, Johann Wolfgang Goethe, Jimi Hendrix, Leonardo da Vinci, Paul McCartney, Wolfgang Amadeus Mozart, Michelangelo a jiní
Vydáno pod