Architekti navrhli pro Londýn dřevěný mrakodrap. Pevný jako ocel

Nejen na venkově, ale i ve velkoměstech roste poptávka po nových domech šetrných k životnímu prostředí. Řešením by podle skupiny expertů z University of Cambridge mohlo být dřevo. To je nejen lehké a snadno zpracovatelné, ale údajně dokáže být odolnější vůči zemětřesení a ohni než ocel.

V posledních pěti letech se ve světových velkoměstech objevilo hned několik mrakodrapů ze dřeva. V roce 2012 dokončili dělníci v Melbourne nejvyšší dřevěnou stavbu – obytný dům Forte vysoký 32 metrů. Ten o dva roky později překonala o bezmála 20 metrů budova The Treet v norském Bergenu.

Obě stavby by však již brzy mohl zastínit osmdesátipodlažní mrakodrap Oakwood Tower v kulturním komplexu Barbican v centru Londýna. Ten by se svou výškou 300 metrů stal nejvyšší dřevěnou stavbou světa a významně by zasáhl do panoramatu města. V britské metropoli by ho předčil jen o pár metrů vyšší Shard. 

Ačkoliv dřevěný mrakodrap může vyvolat obavy z požáru, ředitel Centra pro inovaci přírodních materiálů na University of Cambridge Michael Ramage oznámil, že v případě jakýchkoliv problémů ohledně bezpečnosti nebudou plány pokračovat.

„Tato oblast využití dřeva vyžaduje další výzkumy, protože v podobném měřítku se nikdy dříve neuvažovalo. Nicméně riziko požáru v takto obrovských budovách je úplně jiné a mnohem nižší než v běžných dřevěných stavbách,“ uvedl Ramage.

Spolu s univerzitou pracuje na „dubové věži“ londýnská kancelář PLP Architecture, která navrhuje objekty hlavně pro Londýn, ale její díla se objevují i ve Francii nebo Číně. Kolik bude projekt stát a zda stavební práce vůbec začnou, dosud není jasné. Ramage však ujistil, že pokud by se začalo stavět, splňovala by budova všechny bezpečnostní normy.

Levnější, lehčí, hezčí

Experti z Cambridge však nejsou prvními, kteří při stavbě mrakodrapů považují dřevo za alternativu oceli a betonu. Vancouverský architekt Michael Green už delší dobu vede kampaň za návrat dřeva coby hlavního stavebního materiálu. Použití dřeva má podle něj řadu výhod – produkce je levnější, výstavba je rychlejší a navíc přírodní surovina pomáhá snížit celkovou hmotnost budov.

Na jedné z odborných konferencí Green prohlásil, že využití dřeva by vyřešilo jeden z největších problémů současné architektury – růst emisí oxidu uhličitého. Výroba betonu a oceli totiž podle něj přispívá ke vzniku až osmi procent skleníkových plynů.