Do Guatemaly za sopkami, želvími mláďaty i modrými jezery

Guatemala: Mayové a příroda (zdroj: ČT24)

Oblast Střední Ameriky byla před naším letopočtem zhruba tisíc let pod nadvládou mayských národů. Území Mayů se rozprostíralo hlavně na celém poloostrově Yuacatán – patřily sem státy jako Belize, severozápadní část Hondurasu nebo mexické státy Yuacatán, Quintana Roo, Campeche a Chiapas. Celým územím však pod mayskou říši spadala i Guatemala – země, která svůj název získala z indiánského slova „Cuauhtemallan“, znamenající místo obklopené stromy.

Guatemala je středoamerická země vyhaslých i stále aktivních sopek, pralesů ukrývajících staré mayské poklady a mnohých stále zachovalých koloniálních měst. Proslulá je také svou kávou, stále zpracovávanou klasickým způsobem. Typický charakter Guatemaly je dán směsí mayských a koloniálních tradic propojených s moderní latinskou či severoamerickou kulturou.

Procesí ve starobylém městě Antigua
Zdroj: Reuters

Jedním z nejnavštěvovanějších míst Guatemaly je město Antigua, o němž se říká, že patří k nejzachovalejším koloniálním městům ve Střední Americe. Okolí města zdobí několik stále aktivních vulkánů, z nichž nejvýraznější je sopka Agua. Kdysi hlavní město země bylo v roce 1773 kompletně zničeno zemětřesením a dodnes je zde možné najít mnoho ruin kostelů, které od té doby zůstaly prakticky nedotčeny.

Sopka Agua
Zdroj: Reuters

Jen pár kilometrů od Antiguy se nachází slavné jezero Lago de Atitlán, které je rovněž obklopeno prstencem vulkánů a maličkých městeček, poskytujících domov původním mayským komunitám. V okolí jezera dříve cestovatelům hrozilo okradení bandity, dnes je však místo mnohem bezpečnější, a tak zde turismus rozkvétá stále intenzivněji.

Dalším místem stojícím za zmínku je zřejmě nejslavnější Guatemalská pláž Monterrico, která je pro turisty atraktivním místem především proto, že sem chodí klást svá vajíčka mořské želvy, jako například karety zelenavé. Nedaleko pláže se nachází vzácná biosférická rezervace s názvem Monterrico-Hawaii, která je domovem velkého množství ptáků, jako jsou kupříkladu kachny, pelikáni, kolpíci či volavky.

Vykopávky mayské kultury
Zdroj: Reuters

Také vnitrozemí nabízí zajímavá místa k návštěvě. Jedním z nich je hluboko ukryté Semuc Champey, seskupení tyrkysově modrých jezírek, které vzniklo na řece Cahabon a je dlouhé zhruba 300 metrů. Na jeho horním konci voda z řeky mizí v podzemí. Část z ní však stéká po vápencovém povrchu, díky čemuž vznikají tato malebná modrá jezírka a malé vodopády. Na dolním konci se toky opět spojují do jedné řeky. Voda na tomto místě je zcela průzračná a pod hladinou lze pozorovat i hejna ryb. Místo mohou návštěvníci pozorovat také z vyhlídky nacházející se na protějším svahu.

Město Tikal - někdejší centrum mayské kultury
Zdroj: Reuters

Mezi další pozoruhodná místa, jež Guatemala nabízí, patří i rozlehlé ruiny města Tikal, které bývalo za klasické mayské éry před více než 1500 lety největším a nejmocnějším mayským centrem. Je zároveň jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v zemi. Návštěvník může narazit například na krocana pávího, a pokud má štěstí, uvidí typickou medvídkovitou šelmu Střední Ameriky – nosála bělonosého.

Guatemala se díky upřímné pohostinnosti místních lidí v kombinaci se vzácným kulturním dědictvím a úžasným přírodním bohatstvím stala skutečně unikátním místem pro cestovatele.