Lidskému oku se ukazuje několik planet sluneční soustavy najednou

V těchto dnech je možné na ranní obloze okem pozorovat několik planet sluneční soustavy najednou - Jupiter, Mars, Saturn a Venuši. Podle CNN by měl být s ostatními k vidění i Merkur. Celý rok 2016 je každopádně pro lidské oko, co se týče sledování planet sluneční soustavy, rokem velmi bohatým.

„V současných dnech můžeme spatřit planety Jupiter, Mars, Venuši a Saturn na ranní obloze pěkně seřazené na ekliptice,“ uvedl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Jako první se kolem deváté hodiny večer objevuje Jupiter, v půl druhé ráno se přidává Mars, tři hodiny před východem Slunce pak Saturn a jako poslední Venuše. Do konce ledna z této podívané ale zmizí Venuše. K pozorování planet by neměl být potřeba dalekohled, dlouho ale v jednu chvíli na obloze nevydrží. Únor pak má být nejhorší měsíc k pozorování.

Na vesmírnou podívanou upozornil web CNN s tím, že má být možné pozorovat dokonce pět planet v jednu chvíli, vedle zmíněných ještě Merkur. Podle Suchana to tak ale není. Pětici planet by nicméně mělo být vidět v říjnu. „Budeme mít možnost spatřit v průběhu jedné noci pět očima viditelných planet. Na večerní obloze spatříme Venuši, Mars a Saturn, zatímco na ranní obloze bude pozorovatelný Merkur a Jupiter,“ uvedl Suchan.

Kromě planet sluneční soustavy je v těchto dnech k vidění také například kometa C/2013 US10 Catalina, která byla nejblíže k Zemi 17. ledna. Do konce měsíce se bude pohybovat mezi Velkým vozem a Malým vozem. „Kometa je na horách v dobrých podmínkách na hranici pozorovatelnosti okem, malý dalekohled na ni postačí a ukáže její dva chvosty,“ říká Suchan.

Březen bude patřit největší planetě sluneční soustavy Jupiteru. Ten se 8. března bude nacházet v opozici se Sluncem a fanoušci astronomie ho budou moct pozorovat celou noc. Nejlepší pozorovací podmínky tohoto roku pro planetu Merkur nastávají v dubnu. Spatříme ho v polovině měsíce večer nad západním obzorem. Květnová obloha bude patřit Marsu. Na obloze ho bude možné pozorovat po celou noc, protože na 22. května připadá jeho opozice se Sluncem.

Astronomové i nadšenci se těší na přechod Merkuru před Sluncem

Tím nejvelkolepějším hráčem na obloze roku 2016 bude podle Suchana planeta Merkur, která je ke Slunci nejblíž. Přechod Merkuru před Sluncem je viditelný zhruba čtrnáctkrát za století. Nastane letos 9. května. Naposledy ho Češi pozorovali v roce 2003, příští nastane 11. listopadu 2019. „Ten letošní budeme moci pozorovat téměř v celém průběhu. Začne krátce po poledni vysoko nad jižním obzorem a budeme ho moci sledovat do západu Slunce,“ dodal Suchan.

Přechod Venuše přes Slunce v červnu 2012
Zdroj: Atish Aman/AP Photo

3. června nastane opozice Saturnu se Sluncem a nejlepšími podmínkami pro pozorování této nejkrásnější planety sluneční soustavy se tak završí letošní planetární přehlídka,“ popsal Suchan. Jediné viditelné polostínové zatmění Měsíce nastane 16. září.

Oblohu také zpestří dva početné meteorické roje. Ten známější jsou Perseidy, jejichž maximum nastane 12. srpna ve 14 hodin, a tak v nocích z 11. na 12. a z 12. na 13. srpna bude vidět nejvíce meteorů. Meteorický roj Geminidy má maximum 14. prosince.