Hamas prý zadržel agenta Mossadu - ozbrojeného až po ploutev

Palestinské radikální hnutí Hamas oznámilo, že u pobřeží pásma Gazy zadrželo agenta izraelského Mossadu. Tentokrát ale nešlo o po zuby ozbrojeného zvěda s povolením zabíjet, nýbrž o delfína vybaveného špionážní technikou - včetně kamery.

Unikátní zvíře bylo prý zadrženo před několika týdny, upřesnil izraelský list Haarec. Izraelské vojenské námořnictvo má sice flotilu stíhacích ponorek třídy Dolphin, tentokrát prý ale šlo skutečně o živé zvíře. O jeho dalším osudu v rukou Hamasu zatím není nic známo. Delfíni nicméně v minulosti sloužili v řadě armád – včetně USA nebo Ruska. Dělo se tak ale výlučně k vyhledávání min nebo záchraně lidí, nikoliv k ozbrojeným útokům.

Podobná obvinění přitom nejsou na Blízkém východě ničím novým. Před pěti lety egyptské úřady obvinily Izrael, že k letovisku Šarm aš-Šajch na Sinaji posílá žraloky, kteří mají útočit na lidi na plážích, a podkopávat tak egyptský turistický ruch. Před dvěma lety se zase Súdán pochlubil, že zadržel opeřeného agenta Mossadu – v tomto případě orla. Před čtyřmi lety v Saúdské Arábii chytili supa, který měl na těle připevněnou vysílačku GPS s logem univerzity v Tel Avivu.

Izrael podobná obvinění v minulosti odmítal, k čerstvě lapenému mořskému savci se zatím nevyjádřil. Mossad se nicméně ještě donedávna zahaloval takovým tajemstvím, že až do roku 1996 nebylo nikdy zveřejňováno ani jméno jeho náčelníka. Svou první otevřenou náborovou kampaň uspořádal v roce 2000. Nové agenty se tehdy pokusil přilákat do svých řad sloganem: „Mossad se otevírá. Nikoli všem, nikoli mnohým, nýbrž vám.“ Vzhledem k tomu, že se delfíni dožívají až 30 let, není vyloučeno, že zadržený jedinec je právě jedním z tehdejších úspěšných uchazečů o práci v tajné službě, která je považována za nejlepší na světě.

Vydáno pod