Čína se rozpíná pomocí umělých ostrovů, ukazují satelitní snímky

Peking - Nové satelitní snímky odhalují dramatický rozmach stavebních prací na umělých ostrovech, které ve sporných vodách Jihočínského moře buduje Čína. Čínská plavidla loví bílý písek, přemisťují ho na korálové atoly a vytváří tak umělou pevninu. Vláda svou kontroverzní politiku výstavby obhajuje.

Peking i přes obavy sousedních zemí z jeho územních ambicí pokračuje ve výstavbě na Spratlyho ostrovech. Podle loňských satelitních snímků zahájila Čína práce na šesti dalších útesech, které obsadila. Vidět je na nich něco, co vypadá jako letecká dráha a přístavy, píše Reuters. Letiště si Peking vybudoval na útesu Fiery Cross, změny zaznamenal i Hughesův či Johnsonův útes. Poslední satelitní snímky ukazují, že čínské bagry pracují i na útesu Mischief Reef, kam navršují kvanta písku a zvětšují tak rozlohu ostrova. Ten si ale nárokují Filipíny.

Čína si dělá nárok na zhruba 90 procent Jihočínského moře, což demonstruje na oficiálních mapách, kde se námořní hranice táhne hluboko do vodního srdce jihovýchodní Asie. Na části vod, které protínají klíčové globální lodní trasy a jsou bohaté na ropu a zemní plyn, si ale dělají nárok také Vietnam, Filipíny, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan. Zásobiště ropy, která Čína pod ostrovy objevila v roce 1968, se odhadují jako čtvrtá největší na světě.

Čína chce aktualizovat světový řád

Čína podle svého ministra zahraničí Wanga I provádí „nezbytnou“ výstavbu, která nemá nic společného s žádnou třetí stranou. „Nejsme jako některé země, které provádějí nelegální výstavbu v domově jiných lidí, a nepřijmeme nemístné poznámky o práci prováděné v našem vlastním domově,“ dodal ministr ve zjevné kritice států, s nimiž se Čína o sporná území pře.

Wang dodal, že nynější světový řád je třeba aktualizovat, ale ne zvrátit. Mezinárodní systém vybudovaný kolem OSN přirovnal k velké lodi. „Dnes jsme na této lodi s více než 190 dalšími státy. Samozřejmě, že nechceme tuto loď zvrhnout. Raději budeme s ostatními spolupracovat, abychom se postarali o to, aby tato loď plula vytrvale kupředu a správným směrem,“ dodal.

Vydáno pod