Prokletím Madagaskaru jsou jeho pralesy

Izolace ostrova, jeho přírodní krásy, tamní moře a vzdálený horizont vytvářející odrazy, ve kterých se země zastaví a duch sestoupí. To je ostrov Madagaskar.

Dostat se z města do národních parků vyžaduje většinou terénní auto. Jedině takto lze dojet do aleje, mezi tisícileté jako z vosku vymodelované stromy – baobaby. Malgašané věří, že se do těchto stromů převtělují duše zemřelých. Podle jedné pověsti stvořil baobaby Bůh, ale ďábel ze samé závisti otočil stromy vzhůru nohama, aby na ně mohl z pekla vidět i on. A baobaby rostou od té doby dál – s kořeny k nebesům. Prokletím Madagaskaru byl a je jeho prales a vzácné dřevo. Kácení je na mnoha místech zakázané. I přesto se kvůli neuvěřitelné korupci madagaskarské lesy ztrácí jako sníh na slunci. To, co z původního lesa zůstalo, je chráněno v národních parcích.

Baobaby
Zdroj: ČT24

Madagaskar je čtvrtý největší ostrov světa a zároveň je dokonale izolovaný od všech kontinentů. Od Afriky se oddělil už před 120 miliony lety. To je důvod, proč zde najdeme neobyčejné množství endemitů. Žije zde polovina z celosvětových 150 druhů chameleónů. „Buď jako chameleon“, říká malgašské přísloví. Říká se také: „Jedním okem se dívej do budoucnosti a druhým do minulosti“. Někteří Malgašané se ale právě pro tuto schopnost chameleonů bojí a považují proto tyto tvory za čarodějná stvoření. Chameleon je studenokrevný a jeho nestálá tělesná teplota, závislá na okolí, s sebou přináší problémy – třeba s rychlým pohybem. Naproti tomu ale tento stav poskytuje chameleonům jednu velkou výhodu: Ve srovnání s jinými savci jim to umožňuje vystačit si s daleko menším množstvím potravy. Savci totiž většinu energie z potravy použijí právě k udržení tělesné teploty.

Dalším tamním živočichem hodným pozornosti jsou lemuři. Jak se tyto nejstarší poloopice dostaly na Madagaskar není známo. Jisté je, že před asi před 75 miliony let, v době prapředků lemurů, už byl ostrov dosti vzdálený od jakékoli pevniny. Je mnoho hypotéz, jak k osídlení došlo, avšak pro žádnou z nich doposud nebyl nalezen přesvědčivý a jednoznačný důkaz. Na Madagaskaru je 26 druhů lemurů a mohlo jich být ještě víc, ale dalších 15 druhů již prohrálo svůj boj s osudem a vyhynulo. Jejich silné nohy jim dovolují skoky až sedm metrů dlouhé.

Zážitky z cest spolupracovníka pořadu Objektiv Miloše Brunnera po Madagaskaru si přečtěte ZDE.