Sbírka na tichomořskou cestu trabantů trhla rekord

Praha - Za méně než jeden den se dobrovolníkům podařilo zaplatit další exotickou expedici žlutých trabantů, tentokrát do Tichomoří. Dárci poslali cestovatelům půl milionu korun už za 20 hodin od spuštění internetové sbírky. Podle organizátorů se tak jedná o vůbec nejúspěšnější českou crowdfundingovou akci. Druhý den je na kontě už téměř dvojnásobek původně požadované částky.

„Neuvěřitelné! Těch 500 tisíc byla částka, která nám konečně umožnila s relativním klidem odjet. Budeme ale moc rádi, když do toho s námi půjdete dál,“ oznámili členové populární expedice na jejím facebookovém profilu.

Slavnostní zahájení výpravy proběhlo už v sobotu na pražské náplavce. Devítka cestovatelů chce letos vyrazit do Austrálie, Tichomoří a jihovýchodní Asie. Novináře a filmaře Dana Přibáně doplní kameraman Zdeněk Krátký, fotograf Vojtěch Duchoslav, Marek Slobodník, Radek Jona, Dominika Gawliczková. Polský člen výpravy Marcin Obalek pojede v legendárním „maluchu“ (polský Fiat 126). Do týmu přibyli také dva vozíčkáři – Jakub Koucký a Kristína Madajová – kteří budou cestovat speciálně upraveným trabantem. 

Původně výprava mířila přímo do Austrálie, ale přidala také Tichomoří a jihovýchodní Asii, celá cesta by tak měla měřit zhruba 20 tisíc kilometrů a členové výpravy by jí rádi zvládli za čtyři měsíce.

Z australské cesty vznikne opět celovečerní film a televizní seriál, navázat chtějí na úspěch svých předchozích snímků Trabantem napříč Afrikou; právě na černý kontinent totiž směřovala první žlutá expedice; trabanty ji podnikly v roce 2009, když projely Afriku ze severu na jih (přes Tunisko, Libyi, Súdán a Keňu až do JAR), následovala i cesta po asijské Hedvábné stezce a pouť po Jižní Americe.

Podívejte se, jak trabanty projely Afriku: