Bavorsko – svobodný stát plný přírodních krás a dobrého piva

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří – toto staré české přísloví platí i u našich západních sousedů. Bavoři dokáží dobré pivo nejen uvařit, ale také si ho patřičně se vší parádou vychutnat. I když je mnichovský Oktoberfest známý po celém světě, většinu jeho návštěvníků tvoří domácí, kteří se vystrojí do tradičních krojů a se zarputilostí sobě vlastní oslavují zlatavý mok. Krásy blízké německé přírody nabídl pořad Na cestě po Bavorsku.

Hlavním městem Bavorska je právě Mnichov – sice dobrá, ale drahá adresa. Ceny bytů jsou v něm vyšší než v Berlíně, sídlí tam velké a úspěšné firmy. Také celé lidnaté Bavorsko lze prohlásit za bohaté, přičemž má na chod celého Německa velký vliv. Přestože to Němci z jiných koutů země nesou často s nelibostí.

Největší pivní festival planety se od počátku koná na jednom místě – Terezině louce, německy Theresienwiese. Proto také Mnichované říkají Oktoberfestu zkráceně Wiesn. Dnes už tam louku nenajdete – jen obrovskou vyasfaltovanou plochu s nespočtem stánků a pouťovými atrakcemi. Loni se konal 181. ročník a tuplák stál dokonce 10 eur. Roznáškou piva na Oktoberfestu si lze přitom vydělat i na auto, nutno ale říct, že se záda číšníků notně prohnou. Návštěvníci festivalu utratí přes jednu miliardu eur, akci přitom pořádá město.

Königssee - nejhlubší jezero Německa

Bavorsko je ovšem také zemí, kde se začíná zvedat alpský masiv. K němu neodmyslitelně patří nejen proslulá horská střediska jako Garmisch-Partenkirchen, ale i bylinkáři a pastevci, kteří s příchodem podzimu svážejí stáda krav z alpských lučin po jezeře Königssee na svých lodích.

Oblíbené místo lodních vyjížděk Königssee je dlouhé osm kilometrů a hluboké 192 metrů. Jde o jeden z nejúchvatnějších koutů Bavorska – hřebeny tamních hor oddělují Německo od Rakouska. Turistické loďky pak míří nejčastěji ke kostelu sv. Bartoloměje.

Vrcholky Berchtesgadenských Alp si vybral i Adolf Hitler, když si nedaleko od Königssee nechal postavit své horské sídlo – pevnost Kehlsteinhaus, které se častěji říká Orlí hnízdo. Nyní se na něj mohou dostat i turisti. Autobus je vyveze do výšky 1840 metrů nad mořem, v posledních 124 metrech potom na návštěvníky čeká výtah.

Orlí hnízdo naštěstí už dávno ztratilo význam místa, kde sídlil ďábel. Spíše vybízí k víkendovým výletům. Příjezdová cesta i sídlo byly postaveny v roce 1937, a to za pouhých 13 měsíců. Hitler však nahoru nerad jezdil, a proto si raději vybudoval níže položený zámek Berghof. Ten však - na rozdíl od Orlího hnízda – srovnali spojenci se zemí.

V jihozápadním cípu Německa pak leží již zmíněný Garmisch-Partenkirchen, jenž je pro Němce vstupní branou do Alp. A když není v tomto souměstí sníh, nasednou sportovci do zubačky a nechají se vyvézt do výšky bezmála 3000 metrů – až na střechu Německa, vrcholek Zugspitze. Závěrečný úsek cesty vlakem tvoří zhruba pětikilometrový tunel, kde je úsek železnice nestrmější. Na Zugspitze kromě toho vedou ještě dvě další cesty – jedna lanovka z rakouské strany a druhá od německého jezera Eibsee. Lyžaři si na vrcholku vždy přijdou na své - místní skiareál leží na ledovci a sníh je prakticky zaručen.

Na cestě po Bavorsku (zdroj: ČT24)

Nejznámější města v Bavorsku:

Mnichov

Regensburg alias Řezno

Norimberk

Passau alias Pasov

Nejznámější cíle v Bavorsku:

Zámek Neuschwanstein

Jezero Chiemsee – spolu se zámkem Herrenchiemsee, tzv. bavorským Versailles

Zimní středisko Garmisch-Partenkirchen a nejvyšší hora Německa Zugspitze

Berchtesgadenské Alpy – spolu s Orlím hnízdem, jezerem Königssee a lázeňským městem Bad Reichenhall