Martinik

Karibský ostrov květů a francouzského šarmu je největším ostrovem Malých Antil. Ostrov patří k jednomu ze čtyř francouzkých zámořských departmánů a vliv Francie je tu patrnější než na Guadeloupu, širší silnice, vyšší domy, větší městečka. V porovnání obou ostrovů je Martinik zcela zřetelně prezentován jako bohatší a honosnější příbuzný. Martinik je právem nazýván výstavní síní Francie, která Vás zdvořile, nicméně s otevřenou náručí, zve k návštěvě. Ostrov nabízí svým návštěvníkům nádherné bílé pláže, tropický deštný prales či plantáže ananasu, banánů a cukrové třtiny. Sopečný původ ostrova zdůrazňuje mohutná sopka Mont Pellé, která se tyčí na severu ostrova.

Rychlá navigace:

Geografické údaje
Měna, kurzy
Banky
Platba kartami
Klimatické podmínky
Ceny
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Kriminalita
Nákupy a suvenýry
Spropitné
Telefonní čísla
Zajímavá místa
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena

Geografické údaje

Poloha: východní Karibské moře
Oficiální název: Departement Martinik
Hlavní město: Fort-de-France - 101 540 obyvatel
Jazyk: Francoužština (úřední)
Náboženství: katolíci (95%), hinduisté, africká náboženství

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna: 1 francouzský frank (FRF)= 100 centimů
Aktuální kurz: 1 FRF = ? Kč
Na Martiniku si můžete euro směnit v jakékoliv bance či směnárně a za jakoukoliv světovou měnu.Především větší hotely, obchodní centra a restaurace v centru hlavního města většinou přijímají i americké dolary. Není to ale pravidlo, proto na to radši moc nespoléhejte.

Zpět na navigaci

Banky

Banky vám samozřejmě nabízejí běžnou škálu služeb, na jakou jste zvyklí z Evropy. Najdete je v každém větším městě. V hlavním městě jich je hned několik.

Otevírací doby bank jsou v celku klasické, tedy 7:30 - 16:30 ve všední den. Počítejte ale s klasickou dvouhodinovou siestou okolo poledne a také s tím, že den před státním svátkem zavírají už v poledne.Nejvýhodnější je v bance směňovat peníze. Samozřejmě můžete využívat i hotelové směnárny, ale ty poskytují velmi nevýhodné kurzy. Při směně v bance nebo směnárně ušetříte.

Zpět na navigaci

Platba kartami

Co se týče platby kartami, není s ní větší problém, ale jen v hlavním městě a ve větších obchodech. Obecně jsou tu akceptovány kreditní karty Visa a MasterCard případně Eurocard. Samozřejmě s nimi nemůžete platit na tržištích nebo v malých obchodech. Naopak hotely, restaurace a půjčovny aut je přijímají téměř vždy.

Banky a úřady otevírají i zavírají dříve, zpravidla v 7:30 a v 16:30.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Klima je horké a vlhké. Průměrné teploty se pohybují okolo 27°C.
Podle klimatu se období dělí na sezónu dešťů, která probíhá od července do listopadu a období sucha a období hurikánů, které trvá od července (případně už června) do listopadu.

Na ostrově se rozhodně nedočkáte žádných teplotních výkyvů.Počasí je zde poměrně stabilní, po celý rok teplota neklesá pod 20°C.

Průměrná teplota na Martiniku je 27,3°C. Například v hlavním městě Fort-de-France se v lednu teploty pohybují okolo 28°C, v noci klesají na 21°C a v červenci teploty dosahují hodnot 30°C ve dne a 23°C v noci.

Zpět na navigaci

Ceny

Ceny jídel a potravin pochopitelně velmi závisí na tom, kde je kupujete. Obvykle bývají vyšší ceny ve větších obchodech a supermarketech. Cenové rozdíly na ostrově ale nejsou nijak dramatické.

Kolik zaplatíte v restauraci závisí na tom, jaký podnik si vyberete. V menších restauracích, pizzeriích nebo barech si můžete zakoupit něco menšího k zakousnutí už za 20-60F.

Ve středně drahých restauracích vás hlavní chod vyjde na 100 - 150F. Samozřejmě můžete navštívit i luxusní, většinou kreolské restaurace, kde stojí chod 150 - 250F. Velmi oblíbenou pochoutkou je na ostrově humr, pořídíte ho za 40F za 100g.

Ve většině restaurací je nabízeno tzv. menu turistique, které má pevně danou cenu a skládá se ze 3 nebo 4 chodů. Jeho cena se pohybuje asi mezi 90 - 160F.

Zpět na navigaci

Časový posun

GMT - 6 h, Středoevropský - 5 h (v létě - 4 hodiny)

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

Najdete tu klasické evropské zástrčky a elektrický proud o 220 V.

Zpět na navigaci

Kriminalita

Martinik, tak jako většina karibských ostrovů, neskýtá žádná obrovská rizika. Je pochopitelné, že byste měli dodržovat zákony. To znamená především nezaplést se s drogami, ani o nich příliš nemluvit. Dále pak nepít, pokud je vám méně než 18 let. Nevstupujte tam, kde je to zakázáno.

Hlavní město Fort-de-France je ale opravdu velké a kosmopolitní, proto jsou i tady drobné krádeže běžné. Držte se radši dále od velkých davů, nebo si velmi dobře hlídejte svá příruční zavazadla. Místní kapsáři jsou rychlí a hbití. Zvláště poblíž La Savane se nedoporučuje vycházet po setmění osamoceně.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Luxusního zboží, parfémy, šperky, oblečení, tradiční karibské zboží, sošky, keramiku, vyrobky z bambusu, kreolské panenky, ručně pletené košíky, ručně vyřezávané sošky ale i rum, který nakoupíte podle kvality od 35 do 200 F za litr.

Zpět na navigaci

Spropitné

Ve většině hotelů a lepších restaurací se částka, která dělá asi 10% z ceny připočítává rovnou k účtu. Dle Vaší spokojenosti můžete spropitné zvýšit, ale není to pravidlem. Pokud se rozhodnete dát vyšší spropitné, dejte částku číšnikovi přímo a nenechávejte ji ležet jen tak na stole. Stejné je to u nosičů zavazedel, pokojské (u pokojských je zvykem nechávat částku ležet na polštáři postele).
Naopak vůbec se nepočítá se spropitným v taxíku (řidiči v nočních hodinách účtují až 40% příplatek).

Zpět na navigaci

Telefonní čísla

15 - rychlá lékařská pomoc (SAMU)
16 - námořní pomoc (secours en mer)
17 - policie (police)
18 - hasiči (pompiers)

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Saint-Pierre
Malé město, které leží asi 7 km jižně od Mont Pelée, stále činné sopky, které je zároveň nejvyšším bodem ostrova. Překrásné jsou místní pláže s velmi jemným černým pískem a nacházejí se na severu města. Nejimpozantnějším místem Saint Pierre jsou asi ruiny starého divadla na severu města. Bohatě zdobená budova původního divadla, ve kterém se svého času konala představení pro 800 diváků, je stále jedním z nejnavštěvovanějších míst města. Přes severovýchodní stěnu divadla zahlédnete zbytky vězeňské cely, která hostila mnoho podivných živlů.

Les-Trois-Ilets
Jedno z nejmalebnějších turistických středisek, které kromě mnoha nádherných pláží a luxusních hotelů nabízí svým návštěvníkům také zajímavé historické budovy kostela a muzea.Centrem města je centrální náměstí, které je z jedné strany ohraničeno budovou radnice a malým obchodem, z druhé zase kostelem. Atrakcemi městečka jsou Muzeum cukru a hrnčířská vesnice, které obě najdete na východ od centra. Muzeum stojí na místě bývalé cukrové plantáže. Obsahuje mimo jiné i starou lokomotivu, na které byla cukrová třtina přivážena z plantáží do továrny a spoustu zajímavých předmětů i dobových fotografií. Hrnčířská vesnice se nachází 1 km východně od Muzea cukru. Ve vesnici žije mnoho různých hrnčířů, které můžete pozorovat při práci. Zpravidla totiž pracují před svými domky. Z hlíny tu vyrábějí vázy, hrnky, sochy, ale i šperky. Každý má svůj specifický styl, ale většina vychází z klasické karibské kultury.

Fort-De-France
Město leží přímo na okraji překrásné zátoky Baie des Flamands a je nejen hlavním a největším městem ostrova, ale je taky nejkosmopolitnějším městem v celých Malých Antilách. Nejživějším místem města je velký centrální park La Savane, který nabízí mnoho míst k odpočinku, travnaté pláně, vysoké stromy, houpačky a prolézačky pro děti. Na přístavní straně parku se nacházejí stánky se suvenýry, trafiky a mnoho soch významných osobností ostrova. Naproti parku se na jihu nachází přístav Saint-Louis. Původní přístav byl postaven v roce 1640 a dodnes je vojenským územím. Proto se sem můžete vydat pouze na 45 minutové prohlídky s ochrankou. Velmi zajímavé je Musée Départmental d’Archéologie na Rue de la Liberté. Je zde mnoho zajímavých předmětů amerických indiánů včetně jejich zbraní, keramiky a kreseb. Je tu více než 2 000 kusů předmětů. Prohlídky trvají 20 minut. Nedaleko Muzea je další zajímavá budova Knihovny Schoelcher, která je nejvýraznější budova celého města, velmi barevná stavba z roku 1889. Interiér je nesmírně zajímavý - přední část slouží jako výstavní síň se zajímavými starými knihami a nábytkem, a zadní trakt slouží jako klasická knihovna.

Pointe du Bout
Město na jihozápadě ostrova, které je známé především díky svým skvělým podmínkám pro jachting. Nachází se na malém poloostrově, jehož konec je střediskem hotelů. Každý z místních pobytových středisek (Bakoua, Le Méridien a Novotel Carayou) má svou vlastní pláž. Kromě nich tu ale najdete bezpočet pláží veřejných a všechny jsou velmi krásné. Z Pointe du Bout je také možnost podniknout lodní výlety do hlavního města, ale i do mnoha dalších míst.

Anse Mitan
Malé turistické středisko, které se nachází nedaleko Pointe du Bout a turisty je velmi oblíbené. Nejsou zde žádná větší turistická centra, ale spíše manší příjemné hotýlky nebo privátní ubytování. Ve městě najdete několik příjemných restaurací, místní specialitou jsou kreolské restaurace se speciálními tradičními pokrmy.

Grand Riviére
Rybářská vesnice na severu ostrova je především zajímavá tím, že je obklopena monumentálními útesy, ze kterých je jedinečný výhled. Při troše štěstí je vidět nedaleký ostrov Dominika. V samotném městě je centrem rybí trh. V západní části města se pláže naopak hodí k surfování.

Tartan
Původně rybářská vesnička se stala malým lázeňským centrem, s řadou hotelů a restaurací, vlastní pobřežní kolonádou, večer osvětlenou a s krásným vodotryskem oproti kostelu s červenou zvonici. Ve vesničce najdete i bankomat, benzínovou stanici či např. rybí trh. Transfer z letiště Lamentin trvá cca 30 min.

Sainte-Luce
Oblast St. Luce je pro svou polohu otevřenou k jihu a na Diamantovou skálu jedním z turisticky nejvyhledávanějších míst ostrova. Samotné městečko St. Luce je velmi příjemné, najdete tu malé hospůdky při pobřeží s výhlídkou na sousední ostrov Svatou Lucii a na řady barevných rybářských bárek, obchůdky i bistra a prodejny suvenýrů. Dosud není tak dotčené turistickým ruchem jako městečka v oblasti Trois Ilets. Pláže jsou tu malé, písčité, přírodní. Jen pár kilometrů na JZ Vás dělí od snových pláží Martiniku - přírodní rezervace Les Salines.

Le Diamant
Oblast zvaná Diamant se nachází na jihu ostrova. Jméno nese po veliké skále Le Diamant, která se tyčí v moři proti městečku stejného jména. Diamant je vhodným místem pro náročnější potápěče, jsou tu ideální terény. Ubytování se nabízí jak ve velkých hotelových komplexech s dobrým zázemím služeb, tak v malých rodinných hotelech a hotelech s bungalovy. Pláže jsou dlouhé, bílé a písčité. Na neoznačených místech je však nutnost být opatrný, existuje tu možnost silných spodních proudů.

Les Trois - Ilets
Oblast nazývaná Trois Ilets - Tři ostrůvky - vděčí za své jméno skutečně třem ostrovům: Charles, Sixtain a Thébloux, které se nachází v zátoce Baie de Fort de France. Šarmantní městečko v „červeném srdci”, tak nazývají místní Trois Ilets podle ostře červených střech domů, fasád ale i chodníků. Je to lázeňské centrum s bílými plážemi jako Anse Mitan, Anse á L’Ane, nabízející bohaté sportovní vyžití - vodní sporty, výlety na lodích, golf, vyjížďky na koni, tenis. Oblast Trois Ilets je určená náročnějším milovníkům živých míst se spoustou krámů a obchůdků, restaurací, bister a nočního života.

Le Francois
Tato rozsáhlá obec při pobřeží Atlantiku se řadí na druhé místo na Martiniku svojí rozlohou. Patří k ní ostrůvky roztroušené v zálivu - Oscar, Thierry, Fregatě. Korunou pobřežních lagun jsou proslulé fonds blancs - nazývané také Baignoire de Josephine (Josefínina koupel). Na východě je pobřeží členité s množstvím výběžků a vyhlídek. Vnitrozemí je tvořené planinami a kopci. Le Francois má velmi bohatou historii a neměli bychom opomenout rybolov a samozřejmě vodní sporty, které dělají z St. Francois turistické středisko par excelence.

Point du Bout
Oblast je určená náročnějším milovníkům živých míst se spoustou krámů a obchůdků, restaurací, bister a nočního života. V oblasti Pointe de Bout byla většina původních dřevěných kreolských domů úplně zrekonstruovaná, takže si sice zachovává svéráz kreolského městečka, ale obchody v domcích jsou klimatizované a interiéry odpovídají nárokům zahraničních turistů. Z Pointe du Bout se můžete i několikrát denně přeplavit trajektem do hlavního města, k dispozici návštěvníkům je místní kasino v hotelu Kalenda a nejznámější diskotéka La Baraka. Z přístavu v Pointe du Bout se můžete vydat na celodenní výlety katamaránem, nebo si pronajmout malý motorový člun.

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Bohužel je Guadeloupe natolik malou zemí, že tu ambasádu ČR nenajdete. Pravděpodobně nejbližší velvyslanectví naší země najdete ve Venezuele.

Velvyslanectví České republiky
Calle Los Cedros, Qta. Isabel, Urbanización Country Club, Caracas 1060
Tel.: +58 2122611746, Fax: +58 2122663987
Email: mailto:%20caracas@embassy.mzv.cz

Honorární konzulát České republiky ve Venezuele
Avenida 8 (Santa Rita), No. 61-29, Maracaibo
Tel.: +58 2617412747, Fax: +58261/7430721
Email: mailto:%20maracaibo@honorary.mzv.cz

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

Na ostrově funguje řada velmi dobře vybavených okresních nemocnic, které jsou státní a kdykoliv se o vás bezplatně postarají. Samozřejmě jen v případě, že jste řádně pojištěni. Ze státních nemocnic jsou největší a nejlépe vybavené Hopital de la Meynard ( tel. 55 20 00) na severovýchodě Fort-de-France a Hopital du Lamentin (tel. 57 11 11) na Blvd Fernand Guilon v Lamentinu. Samozřejmě je možnost vyhledat i některého ze soukromých lékařů. Jejich adresy vám poskytnou v recepci hotelu. Za nadstandardní péči se ale pochopitelně musí připlatit.

Zpět na navigaci

Autor: Čedok