Tanzanie si zvyká na turisty

Dodoma - Tanzanie leží jižně od rovníku a je největší zemí východní Afriky. Návštěvníkům nabízí savany, park Serengety, kráter Ngorongoro, největší africkou horu Kilimandžáro nebo ostrov Zanzibar s nádhernými plážemi. Nejznámějším místním kmenem jsou Masajové, pastevci, kteří se svými stády dobytka obývají oblast okolo národních parků na severu země. V Tanzanii však žije nejméně 127 dalších kmenů.

Tanzanie podle zpravodajky ČT Edity Kadlecové není pro úplné začátečníky v oblasti cestování. Jinak ale cestu zvládnou bez problému muži i ženy, kteří jsou ochotni oželet na chvíli evropský komfort. Obstarání vstupního víza je snadné, kupuje se až na letišti a stojí 50 dolarů. Ani komunikace není příliš složitá: většina lidí, kteří přicházejí do styku s turisty, mluví anglicky.

V posledních letech se zlepšují služby pro turisty. Zejména v oblastech při pobřeží nejsou dosud na návštěvníky připraveni, ale například ostrov Zanzibar je turistický téměř celý a servis je tam výborný. Největším lákadlem země jsou národní parky a hora Kilimandžáro. Návštěva safari však není levnou záležitostí: musí se najmout průvodce, auto a kuchař, také vstupy do parku nejsou nízké. Na druhou stranu se člověk může dostat do vzdálenosti pouhých několik metrů od exotických zvířat, například pakoňů, šelem a slonů.

Výlet na Kilimandžáro je náročný na fyzickou kondici cestovatelů i na jejich peněženky. Výlet vyjde asi na 1 000 dolarů, kromě kuchaře a průvodce je totiž nutné zaplatit také nosiče a cesta trvá 5-6 dnů.

Vydáno pod