Podmínky pro lyžování jsou dobré i na konci března

Praha – Podmínky pro lyžování na českých horách jsou stále dobré. Navzdory začínajícímu astronomickému jaru pravidelně padá na sjezdovky nový sníh. Jizerskohorské či krkonošské skiareály dokonce mají nejvíce sněhu v této sezoně. Přesto již několik lyžařských areálů, zejména v nižších polohách, ukončilo sezonu, řada dalších pouští vleky pouze o víkendu. Opatrní by měli být lyžaři při cestě na slovenské hory, kde platí čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí.

Na hřebenech Krkonoš leží po chladném týdnu více než dva metry sněhu, v nejvyšších polohách Jizerských hor okolo 190 centimetrů. Sjezdovky
v zimních střediscích těchto hor pokrývá 50 až 150 centimetrů promíchaného technického a přírodního sněhu. „V horních pasážích sjezdovek na Lysou horu máme 1,5 metru sněhu, v dolních úsecích okolo 70 centimetrů. Mimo sjezdovky je na Lysé hoře přes dva metry sněhu,“ uvedla mluvčí společnosti Spartak Rokytnice nad Jizerou Renata Žalská.

Krkonoše se připravují i na běžkaře, správci harrachovského skiareálu upraví před víkendem běžeckou magistrálu z Čertovy hory až na Voseckou boudu. „Na hřebenech Krkonoš je velké množství sněhu. Běžkaři nebo skialpinisté by se však vůbec neměli vydávat na lavinové svahy. V poslední době pršelo, mrzlo a pak zase hodně padalo. Hrozí velké nebezpečí, že by sníh mohl ujíždět. Ve středu ho v Harrachově přibylo zhruba 20 centimetrů,“ varoval ovšem turisty vedoucí lanovky na Čertovu horu Milan Goč.

Do Krušných hor se chystají závodníci

Mezi 50 a 150 centimetry sněhu je také v Krušných horách. Nejvíce je ho na Klínovci, kde ale musí jeho návštěvníci o víkendu počítat s omezením. Na sjezdovce Přemostěná se pojedou závody ve skicrossu a měl by se tu objevit i čerstvý vítěz světového poháru Tomáš Kraus. Ve snowboardovém areálu se zase představí při exhibici nejlepší jezdci ze Švýcarska.

Dva vleky budou v provozu o víkendu na Neklidu, i tam se ovšem odehraje sportovní akce. Bude to v sobotu závod Neklid KIWI CUP 2009 v paralelním slalomu. O víkendu se rozjede i vlek za hotelem Praha a stále se lyžuje ve skiareálu Novako. Upravovat se budou ještě i běžecké stopy na Krušnohorské magistrále. Lyžaři mohou o víkendu využít také klínoveckou sjezdovku pod sedačkovou lanovkou do Jáchymova. V provozu ještě bude areál v Nových Hamrech a velmi dobré podmínky jsou nadále v Bublavě nebo v Mariánských Lázních. Naposledy pojedou o víkendu vleky v lyžařském areálu v Potůčkách. Naopak ukončen byl již provoz v Perninku.

Na Šumavě pojedou o víkendu i vleky, které jindy stojí

Sníh v tomto týdnu napadl i na Šumavě, například na Zadově leží 107 centimetrů, to je rekord letošní zimy i loňské sezony. Zhruba o čtyřicet centimetrů méně je na níže položeném Lipně, jehož provozovatelé věří, že skiareál čeká nejpřívětivější víkend letošní sezony. O víkendu by měly být k dispozici také dva lipenské běžecké okruhy, které nabízejí necelých patnáct kilometrů stop.

Na víkend se připravují střediska také na západě Šumavy v okolí Železné Rudy. Tam většina provozovatelů v pracovních dnech vleky vypíná, každý den se lyžuje především na Špičáku, kde je na sjezdokách přes metr sněhu. „Na víkend se rozjedou všechny lyžařské areály, bude v provozu i večerní lyžování. Stopy budou upraveny v pátek během dne,“ uvedl Václav Šebelík z železnorudského infocentra.

V Beskydech a Jeseníkách leží až 2,5 metru sněhu

Nejvíce sněhu za letošní zimu leží i na Ovčárně v Jeseníkách, lyžaři najdou v Jeseníkách výborné podmínky pro zimní sporty. Na Pradědu leží skoro 2,5 metru sněhu, ve velkých areálech na Červenohorském sedle a Ramzové je pokrývka vysoká 60 až 100 centimetrů. V Beskydech za poslední čtyři dny připadlo dalších 30 centimetrů sněhu. Největší pokrývku hlásí pracovníci stanice na Lysé hoře, kteří dnes naměřili 272 centimetrů sněhu.

Lyžování na Slovensku může být nebezpečné, hrozí laviny

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí panuje na většině slovenských hor, což může zkomplikovat lyžování v jednotlivých skiareálech. Čtvrtý stupeň z pětidílné mezinárodní škály platí již delší dobu ve Vysokých a Západních Tatrách i na Malé Fatře. Od středy byl druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí vyhlášen v Nízkých Tatrách a na Velké Fatře. V nejbližších dnech plánují odborníci odstřel lavin ve Vrátné dolině na Malé Fatře a v Lomnickém sedle ve Vysokých Tatrách.

Vydáno pod