Několik skiareálů je stále v provozu, v Krkonoších a Jeseníkách hrozí laviny

Praha – I v půli dubna se mohou sjezdaři i běžkaři vydat do českých hor. Výběr je ale již velice omezený. Lyžuje se ve dvou krkonošských areálech, na Ovčárně a Klínovci. Ve všech skiareálech jsou zavedeny výrazné mimosezonní slevy. Na hřebeny Krkonoš a Jeseníků mohou vyrazit i běžkaři, ti však musejí být obezřetní. V obou místech totiž stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály.

V Krkonoších je částečně otevřen skiareál ve Špindlerově Mlýně. Lanovky a vleky jezdí v jeho nejdůležitějších oblastech – na Pláni, Hromovce a Horních Mísečkách. Výška sněhu se pohybuje od 45 do 120 centimetrů a celodenní jízdenky se prodávají za 250 korun pro dospělé a 150 korun pro děti. V Harrachově je v provozu pouze sjezdovka Červená II, kde leží 30–50 centimetrů sněhu. Zlevněná celodenní jízdenka stojí 230 korun (pro děti 180).

Na hřebenech Krkonoš leží až 150 centimetrů sněhu, upravené běžecké trasy jsou stále k dispozici také v okolí Horních Míseček. Až 40 centimetrů je také na hřebenech Orlických hor, objevují se tam ale vytátá místa.

V Jeseníkách bude o víkendu v provozu poslední středisko Ovčárna. Podle dispečera Horské služby Martina Chalupy je na sjezdovkách až 115 centimetrů sněhu. „Podotýkám ale, že sníh je přituhlý a pevný jen v ranních hodinách, odpoledne je již velice pomalý a těžký,“ uvedl dispečer.

Do Jeseníků se mohou vypravit také vyznavači běžek. I oni ale mají omezené možnosti. „Na běžky je vhodná trasa už jen mezi Pradědem, Ovčárnou a Švýcárnou. Pokud se někdo vydá na hřeben, měl by dbát zvýšené opatrnosti, protože je tam už hodně míst vytátých. Kvůli tomu také běžkaři musejí lyže v některých úsecích nosit,“ řekl Chalupa.

Čtyři sjezdovky jsou otevřeny na Klínovci, kde je 60–80 centimetrů sněhu. Do Krušných hor se ale sjezdaři o tomto víkendu zřejmě vydají naposledy v této sezoně. Po neděli totiž chtějí provozovatelé areálu ukončit provoz. Celodenní lístek se bude prodávat za 370 korun.

Vydáno pod