V Itálii budou od konce června dočasné hraniční kontroly

Řím - Itálie zavede od 28. června do 15. července hraniční kontroly. Původně chtěla začít s kontrolami už 18. června. Důvodem je konání summitu sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska (G8), který se uskuteční ve středoitalském městě Aquila. Podle italského ministra vnitra Roberta Maroniho tak chce Itálie zabránit vstupu násilným odpůrcům podobných summitů. Podobná opatření přijaly i jiné země při stejných příležitostech. Cestující musí mít s sebou platný cestovní doklad, tak jak před vstupem Česka do Schengenu. Opatření bude platit pro letiště a stejně tak i na silničních a železničních přechodech.

„Toto opatření tak přichází právě v nejméně vhodnou dobu na začátku letních prázdnin,“ uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Summit G8 se koná 8. až 10. července v Aquile, kterou postihlo 6. dubna silné zemětřesení. Původně se měl konat na středomořském ostrově La Maddalena u Sardinie. Italský premiér Silvio Berlusconi ale navrhl, aby byl přemístěn do Aquily, správního střediska těžce zasaženého kraje, kde pořádání tak významné akce umožní oživit ekonomiku.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Vrcholné schůzky G8 v minulých letech často provázely masové demonstrace odpůrců globalizace. Italské úřady tak podle svých dřívějších vyjádření chtějí na hranicích zamezit příjezdům násilníků.