Kolik řidiči zaplatí na evropských dálnicích?

Praha - Při letním cestování Evropou čekají na řidiče dálniční poplatky. Slovinsko od 1. července zavádí nově týdenní dálniční známku za 15 eur, a uleví se tak statisícům českých řidičů směřujících na dovolenou do Chorvatska. Dosud platná půlroční dálniční známka je zrušena. Řada řidičů se zpoplatněným slovinským dálnicím snažila vyhnout po silnicích nižších tříd. V Chorvatsku naopak neexistuje systém dálničních známek, ale jsou tam zpoplatněné jednotlivé úseky a mýtné se platí v kunách. Mýto vybírají provozovatelé dálnic také v Itálii nebo Francii. Dálniční známka je běžným jevem v dalších zemích, například v Rakousku, kde je nejlevnější desetidenní známka. Za celoroční známku potom musí platit návštěvníci Švýcarska. V Německu se za dálnice stále neplatí.

Příjemnou novinku pro české řidiče směřující na Balkán připravili Slovinci v podobě týdenní dálniční známky za 15 eur. Oproti půlročnímu kuponu, který se prodával ve Slovinsku loni, budou levnější o dvacet eur – platit budou od 1. července. Půlroční známky se ruší, k dispozici ale budou měsíční známky za 30 eur. Slovinsko se zavedením týdenních známek rozhodlo bojovat s ekonomickou krizí a zároveň tak vyhovělo požadavkům Evropské unie. Zároveň doufá, že se na dálnice vrátí lidé, kteří po loňském zavedení známek ve Slovinsku začali ve velkém jezdit po jiných komunikacích.


Chorvatské mýtnice jsou mezi českými řidiči proslulé mimo jiné frontami, které se u nich vytvářejí. Řada lidí ovšem neví, že si může čekání zkrátit – u elektronických terminálů je totiž možné platit i obvyklou platební kartou, nejenom elektronickými čtečkami. „Cena ve srovnání s počtem najetých kilometrů je nesrovnatelně nižší, než je tomu ve Slovinsku,“ podotkl prezident Asociace cestovních kanceláří Roman Škrabánek.

Rozhovor s Romanem Škrabánkem (zdroj: ČT24)

Ve většině dalších zemí zůstávají poplatky v nezměněné podobě. Řidiči mířící do Německa by měli vzít v úvahu, že zatímco na dálnice je vjezd zdarma, v řadě velkých měst se naopak platí mýto, jehož výše závisí na tom, kterou emisní normu splňuje motor vozidla.

Nezpoplatněné dálnice pro osobní auta mají vedle Německa v Evropské unii také Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko a Švédsko. Dále se neplatí například v Albánii, Bosně, Rusku či Ukrajině. Ve většině těchto zemí se ale vybírá mýto za průjezd některými tunely či mosty. Dodatečné peníze k dálniční známce se vybírají například také za průjezd Tauernským tunelem v Rakousku (tamní desetidenní dálniční známku je možné koupit i v Česku za 250 korun).

Kdo vjede na zpoplatněnou dálnici bez známky, může dostat velmi vysokou pokutu. Například v Maďarsku se jedná zhruba až o 400 eur, v místní měně jde ovšem hned o sto tisíc forintů. Ve Slovinsku se jedná o výši 300–800 eur, o málo nižší pokuty se staví v Rakousku.