Cestování do Švýcarska bude jednodušší, celní odbavení však zůstává

Bern/Praha - Federativní republika Švýcarsko, hornatá země ve střední Evropě, to není jen ráj příznivců zimních sportů, ale nabízí nepřeberné množství příležitostí pro aktivní letní turistiku. Přesvědčuje se o tom každým rokem stále více lidí, kteří v letních měsících právě v zemi horských masivů, sýrů, čokolády, bankovnictví a multilingualismu tráví své dovolené. V loňském roce Švýcarsko vkročilo do schengenského prostoru, proto se cesta do země výrazně zjednoduší díky absenci pasových kontrol na hranicích. Země však není členem EU, proto nadále zůstává celní odbavení na hranicích.

Švýcarsko navštíví celkově více než 200 tisíc českých turistů ročně, jelikož tamní komunikace slouží také jako tranzitní trasa při cestách do Francie či Španělska. Alpská země má i přes značný výškový profil vysoký standard dopravní obslužnosti. Až 5 031 kilometrů připadá na železniční tratě, z nichž více než polovina je elektrifikována. Bylo zde vybudováno přes 600 tunelů, které umožňují cestu skrze horské masivy.

Velkou tradici mají pověstné ozubené dráhy, značný rozvoj zažívá pozemní i vzdušná lanová přeprava. Silniční tahy zabírají ve Švýcarsku zhruba 71 tisíc kilometrů. Švýcarské muzeum dopravy před několika dny otevřelo svou novou expozici, zabývající se právě silniční přepravou.

Dopravní obsluha v oblíbených místech je zde silně provázána s možnostmi pěší turistiky. Fyzicky méně náročné trasy nabízejí stezky lemující tok Rýna. Pro pohodlnější chodce je ve Švýcarsku připravena specialita - možnost pronájmu koz. Za 350 švýcarských franků ročně, od půlky června do poloviny září, tak mohou lidé poznat zblízka život na horách díky této netradiční přepravě. Výlety jsou navíc často spojené s návštěvou zajímavých míst, kozích farem a ochutnávkou sýrů.

Při návštěvě Švýcarska je jedním z nejoblíbenějších dopravních zážitků jízda vlakem po některé z vysokohorských cest. Nejznámější trasy fungují na železniční lince Davos-Filisur-Bergün-Preda nebo po turisticky vyhledávaném Ledovcovém expresu, spojujícím Zermatt, vrh Matterhorn, Svatý Mořic a Engadin. Po zrekonstruování celé komunikace tak Glacier Express nabídne ještě vyšší komfort.

Doprava ve Švýcarsku:

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 80 km/h mimo obec, 100 km/h na rychlostních silnicích a 120 km/h na dálnici.

Dálnice a rychlostní silnice jsou zpoplatněny, dálniční známka se prodává jen s celoroční působností za 40 franků (700 Kč).

Švýcarsko je letos nově v schengenském prostoru, zmizely tak pohraniční kontroly, celníci však dělají nadále namátkové kontroly.

Důležitá čísla : policie 117, hasiči 118, záchranka 144

  • Švýcarsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/549/54861.jpg
  • Ledovcový expres autor: ČT24, zdroj: svycarsko.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96502.jpg
  • Švýcarsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64943.jpg