Slovinská novinka? Týdenní dálniční známka

Lublaň/Praha - Kdo se v létě autem vypraví do nejsevernějšího z balkánských států, Slovinska, potřebuje platný řidičský a technický průkaz a také zelenou kartu. Na hranicích s Chorvatskem, kde končí Schengenský prostor, je navíc kontrolován původ vozidla. Cestu přes Slovinsko do Chorvatska a dále na jih letos komplikuje i skutečnost, že dosud není dokončena dálnice z Mariboru k hraničnímu přechodu s Chorvatskem.

Novinkou pro letošní rok je ovšem týdenní dálniční známka za patnáct euro. Dosud si mohl řidič koupit pouze půlroční. Známky lze zakoupit na hraničních přechodech a i na rakouských a maďarských dálnicích v blízkosti slovinských hranic.

Řidiči by při pohybu Slovinskem měli mít na paměti, že v zemi sice je povolena hladina alkoholu v krvi ve výši půl promile, platí ale jen pro ty řidiče, kteří jsou pod vlivem alkoholu schopni bezpečně řídit auto. V opačném případě hrozí vysoká pokuta až ve výši 25 000 Kč.

Specifický systém zavedli Slovinci v parkování. Bíle označená místa jsou zpoplatněná, modrá místa jsou bezplatná, ale řidiči je mohou využít maximálně na půl hodiny. Pokud je potřeba auto odstavit na dobu delší, musí řidič využít veřejná parkoviště nebo parkovací garáže. Botička jej může přijít až na 75 eur.

Dopravní pravidla ve Slovinsku se ale obecně příliš neliší od těch tuzemských. Stejně jako v Česku, tak i ve Slovinsku se např. musí svítit po celý rok.

Vyplatí se vědět:

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje ve výši od 50 eur, při překročení rychlosti o více jak 50 km/h může řidič počítat s pokutou kolem 300 euro. Za projetí na červenou se taxa pohybuje nad 250 eur.

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 100 km/h na rychlostní silnici a 130 km/h na dálnici.

Důležitá telefonní čísla: 113 policie, 112 hasiči a záchranka, při poruše volejte číslo 1987.