V Itálii pozor na vysoké pokuty za alkohol

Praha/Řím - Itálie patří mezi nejoblíbenější prázdninové destinace českých turistů a v žebříčku nejnavštěvovanějších zemí zaostává jen za Chorvatskem a Slovenskem. V loňském roce za písečnými plážemi a bílými svahy Dolomit do Itálie vyrazilo téměř 630 tisíc Čechů. Právě proto by si také měli čeští návštěvníci dát pozor na dopravní specifika, která v této středomořské zemi platí. Např. stejně jako v Chorvatsku a Slovinsku je i v Itálii povolena hranice 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče. Pokuty za překročení rychlosti jsou jedny z největších v Evropské unii a za jízdu pod vlivem alkoholu nad překročený limit hrozí sankce až ve výši 500 euro.

Za překročení rychlosti o 20 km/h se v Itálii pokuta pohybuje nad 150 eur, stejnou taxu vybírají policisté i za projetí na červenou. Policie však u řidiče vozu registrovaného v zahraničí může vymáhat jen čtvrtinu maximální výše pokuty. Částka se zvyšuje, pokud řidič svou vinu nepřizná. Stejně jako u nás funguje v Itálii bodový systém.

Historická centra měst omezují v létě provoz

Samozřejmostí je v Itálii mýtné na dálnicích. Poplatky jde platit v hotovosti, mezinárodními platebními kartami nebo kartou VIACARD. Průměrný dálniční poplatek na 100 kilometrů činí 5,50 eura. Zvlášť je nutno zaplatit průjezd některými tunely, například jednosměrný průjezd známým tunelem Velký St. Bernard stojí necelých 23 eur.

Zpoplatněn je také například vjezd do Milána, jeho cena se odvíjí od kategorie a emisní třídy vozu. Kvůli stavu ovzduší a hustotě provozu bývá doprava v historických centrech některých měst omezena a zakázána.

Italové jsou známí jako neukáznění řidiči

Turisté by měli v Itálii také počítat se známým chováním tamních řidičů, kteří často přejíždějí přes plnou čáru a příliš nerespektují přednost zprava či hlavní silnici. V jižních regionech jako je Sicílie, Apulie, Kalábrie nebo nejchudší Basilicata by si měli turisté dát pozor na kapesní krádeže. Vyhlášená jimi je také metropole Kampánie -  Neapol.

Pravidelně v měsíci srpnu, obzvláště z důvodu tzv. „čerpání celostátní dovolené“, bývají uzavřeny úřady, obchodní domy, různé služby občanům. V mnohých soukromých podnicích a menších obchodech je otevírací doba omezená.

Hodí se vědět:

Řidič má povinnost při vystoupení z vozu na silnici mimo obec vždy si obléct reflexní vestu. Ta je také povinnou výbavou, a to pro všechny cestující.

Na dálnici je zakázaný soukromý odtah, musíte tedy zavolat odtahové vozidlo.

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, na silnici I. třídy 110 km/h, 130 km/h na dálnici a 150 km/h na dálnici se třemi pruhy v případě povolení značením. Řidiči mající řidičský průkaz kratší dobu než 3 roky musí na dálnici dodržovat maximální rychlost 110 km/h a na rychlostních a hlavních silnicích 90 km/h.

  • Vatikán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/897/89640.jpg
  • Neapol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/107/10605.jpg
  • Náměstí svatého Marka v Benátkách zdroj: www.wikipedie.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/389/38886.jpg