V Řecku soud zakázal stávku leteckých dispečerů

Praha/Atény - Připravovaná stávka řeckých letových dispečerů, která se chystala na sobotu, s největší pravděpodobností zřejmě neproběhne. Řecký soud ji zakázal jako nelegální a podle informací německé agentury DPA následně řecký rozhlas informoval o tom, že se dispečeři rozhodnutí soudu podvolí. Ti původně měli ochromit leteckou dopravu dnes ve 23:00 na dobu 24 hodin. Zítra má do Řecka odlétat přibližně 1 500 českých turistů. Podle informací mluvčí Českých aerolinií Hany Hejsové jsou místo stávky očekávány jen drobné protesty.

Jako důvod zákazu stávky řecký soud uvedl, že plánovaná 24hodinová stávka dispečerů letového provozu hrozí způsobit katastrofu v nejvyšší turistické sezoně, informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Řečtí letoví dispečeři si chtěli 24hodinovou stávkou vymoci lepší pracovní podmínky a větší platy. Stávku odložili již v minulosti.

Cestovky klidní turisty: Odletíte 

Vstup Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Dle údajů českých CK se mohla nepříjemně dotknout stovek českých klientů, ještě dnes po poledni zástupci „cestovek“ a aerolinií debatovali o možném posunutí letů na jiný termín. Klinetům, kteří se mají z Řecka vracet, navíc hrozilo neplánované prodloužení dovolených. Podle dostupných informací však došlo ke změně. „Akutálně informujeme klienty o tom, že všechny údaje o odletech na jejich cestovních dokladech platí,“ sdělil mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko.

Právě CK Fischer spolu s Čedokem měla „v ohrožení“ nejvíce klientů. Obě kanceláře létají s Travel Servisem, který má na sobotu ohlášeno sedm letů. Ohroženy byly také chartery Českých aerolinií pro CK Exim Tours z Ostravy a Brna. „Jsou očekávány drobné protesty, žádný z letů Českých aerolinií do oblasti by ale na základě této informace neměl být zrušen, maximálně může být o několik minut opožděn,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Řecko patří spolu s Chorvatskem a Itálií k nejoblíbenějším přímořským cílům českých rekreantů, ročně jich sem míří přes 300 000. Proti stávce se postavili mimo jiné řečtí podnikatelé v cestovním ruchu, které trápí krize a úbytek hostů. Za první pololetí se oproti loňskému roku propadl cestovní ruch o 10 %, turismus přitom tvoří celých 20 % řeckého HDP.

Vydáno pod