Na jižní Moravě čekají na cyklisty vinařské stezky

Brno - Moravské vinařské stezky je dlouhodobý projekt ochrany kulturního dědictví a rozvoje vinařské turistiky na jižní Moravě. Zájemci je najdou všude tam, kde se pěstuje víno, tzn. od Uherského Hradiště přes Brno, Znojmo až k Mikulovu a Břeclavi. Každá z 10 vinařských oblastí má svůj vlastní okruh vinařských stezek. Všechny okruhy jsou propojené páteřní Moravskou vinnou stezkou ze Znojma do Uherského Hradiště, která měří 320 kilometrů. Návštěvníkům se tak nabízí jedinečná možnost výběru z jednodenních i vícedenních výletů za poznáním folklóru, vína a památek na trase, kterou tvoří celkem 1200 kilometrů cyklostezek.

Mezi nejznámější patří Mikulovská, Znojemská nebo Velkopavlovická vinařská stezka. Pro cestování s malými dětmi doporučuje Juraj Flamik z nadace Partnerství severní okraj Velkopavlovicka směrem na Kyjovsko a Hodonínsko, kde mezi Dubňany a Hodonínem jsou bezpečné asfaltové stezky v lese.

Na Moravských vinařských stezkách je i bohatý doprovodný progam. Kalendář akcí najdou zájemci i na internetu.

Vstup Juraje Flamika (zdroj: ČT24)

Pro zlepšení kvality služeb pro cyklisty funguje na moravských stezkách celonárodní certifikační systém Cyklisté vítáni, který prověřuje nabídku a vybavenost stravovacích a ubytovacích služeb, kempů a turistických cílů. Turistická zařízení, která projdou certifikací, jsou označena zelenobílou známkou s usmívajícím se kolem. Každé zařízení, které chce získat značku Cyklisté vítáni, musí splňovat přísná kritéria.

Na cyklostezkách funguje i systém Certifikace vinařské turistiky. Označení je na zařízeních, která svojí kvalitou reprezentují to nejlepší z vinařské turistiky na Moravě, uvedl Flamik.

V každé obci na vinařských stezkách lze nalézt informační panel s mapou tras v dané vinařské oblasti. V mapách jsou trasy rozlišeny podle frekvence motorové dopravy a podle kvality povrchu. Rozlišení umožňuje naplánovat trasu po klidných a zpevněných cestách, které jsou vhodné například pro rodiče s dětmi.

  • Mapa Moravských vinařských stezek autor: Moravské vinařské stezky, zdroj: www.vinarske.stezky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/985/98483.jpg
  • Celonárodní certifikační systém Cyklisté vítáni autor: Moravské vinařské stezky, zdroj: www.vinarske.stezky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/985/98484.jpg