Turisté mohou v Olomouci kromě jiného navštívit obnovené parky

Olomouc - Olomoucký kraj je tvořen dvěma turistickými regiony. Prvním je rovinatá střední Morava a druhým Jeseníky. V současné době je v oblasti vyznačeno zhruba 2600 turistických tras a stejné množství tras cyklistických. Kromě možností poznávací turistiky, je tu možnost jak sportovního, tak relaxačního vyžití. Olomoucké historické parky se dočkají investice, jakou nepamatují. Do oprav město vloží desítky milionů korun. V rámci obnovy padne k zemi chlouba města, Rudolfova alej ve Smetanových sadech.

„Od roku 2001 provádíme průzkum návštěvnosti našich turistických cílů, kterých je v současné době kolem 180. Na prvním místě je ZOO Svatý kopeček, kde je návštěvnost zhruba 400 tisíc návštěvníků, na druhém místě jsou výstavy Flora, na třetím pak muzeum umění,“ podotkla vedoucí oddělení cestovního ruchu v Olomouci Alena Křetinská. Ve skanzenu Příkazy je vidět dobová architektura, je zde i zajímavá dobová hospoda a pro děti výstava hraček. Populárním turistickým cílem bývá výroba olomouckých sýrů. Jedná se především o sýr niva a pravé olomoucké tvarůžky.

Hlavním bodem renovace parků je ošetření stromů. Zvláště kaštany a lípy v Rudolfově aleji už o třicet let přesluhují a začínají být nebezpečné. Zastupitelé Olomouckého kraje dnes rozdělili obcím na Hranicku a Jesenicku, které postihly koncem června bleskové záplavy, dalších 12,5 milionu korun ze státní dotace. Už dříve zastupitelé rozdělili obcím od státu 12 milionů. „V městských parcích jsou čtyři tisíce stromů. Ošetření se bude týkat dvaceti procent z nich, tak, aby se stabilizovaly a ustálily,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí v Olomouci Petr Loyka.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Už na podzim proto začnou dřevorubci kácet prvních 150 listnáčů ve stromořadí. Z jara pak nasadí nové deset let staré jedince. Obnova se ale nebude týkat jen stromů. In-linisti se mohou těšit na nový povrch cyklostezek, lidé toužící po relaxaci zase na lavičky a osvětlení. Do roka by z parků mohly zmizet i ošklivé budovy, které je hyzdí. Například o rozbitém pavilonu ve Výpadu už radní jednají. 

Vydáno pod