Ve Ždírci nad Doubravou dokončili třetí cyklostezku

Ždírec nad Doubravou (Havlíčkobrodsko) - Ve Ždírci nad Doubravou byla dokončena cyklostezka, která ochrání před hustou dopravou cyklisty i chodce z místních částí Kohoutov a Benátky. Novou stezku tvoří dva úseky dlouhé celkem 1,6 kilometru. Investici za 7,8 milionu korun uhradí z 85 procent Evropská unie, uvedl starosta Jan Martinec. Obyvatelům Ždírce tak již slouží tři cyklostezky, na stavbu další do Údav se radnice zase pokusí sehnat dotaci.

Podle Martince by ani tato stezka neměla být poslední. Město s přibližně 3200 obyvateli protínají hlavní silniční tahy ve směru na Havlíčkův Brod, Hlinsko, Pardubice a Žďár nad Sázavou. Dostat se do Ždírce jinak než po silnici I. třídy nebo rušné silnici II. třídy je skoro nemožné.

Z Kohoutova a Benátek chodí děti do ždírecké školy, lidé jezdí do města na kole k lékaři i na úřady. Stezka se stavěla ve dvou etapách, v tomto roce vznikl úsek do Benátek. Dotaci dostalo město z Regionálního operačního programu. V tomto programu se teď chystá požádat o další příspěvek na cyklostezku mezi místními částmi Horní Studenec a Údavy. Tam je potřeba vybudovat komunikaci dlouhou 2,8 kilometru, což bude stát asi 12 milionů.

První cyklostezka u Ždírce - dlouhá 1,4 kilometru - vznikla před několika lety u státní silnice do sousedního Krucemburku. Kromě obou radnic na ni přispěl i stát. Další stezku - měřící 1,1 kilometru - Ždírečtí vybudovali do Horního Studence.

Vydáno pod