V Bulharsku si dejte pozor na falešné policisty

Sofie/Praha - I když se do Bulharska nejlépe cestuje letadlem, ještě se stále najde dost lidí, kteří zvolí cestu po silnici. Cesta automobilem se však může protáhnout třeba na 24 hodin. Pro to, aby se turisté dostali k moři, musí projet bulharským vnitrozemím, přičemž stav silnic v Bulharsku není příliš dobrý. Nejvyšší pokuta se v Bulharsku platí za řízení pod vlivem alkoholu, řidiči mohou zaplatit více než dvě stě eur. Povolené množství alkoholu je 0,5 promile, což se rovná například třem sklenicím piva či dvěma sklenkám vína.

Řidiči si musí hned na hranicích zakoupit dálniční známku. Týdenní stojí pro osobní auto pět eur, měsíční třináct eur a roční čtyřiatřicet eur. Řidiči také u sebe musí mít zelenou kartu. Povolená rychlost v obcích je stejná jako v České republice - auto může jet maximální rychlostí 50 kilometrů za hodinu. Na dálnicích je pak hraničních 120 kilometrů v hodině.

V Bulharsku musí být motoristé ostražití a dát si pozor na falešné policisty. Pokud je ti praví chytí například při nesprávném parkování, pokuta bude vyšší než čtyřicet eur. V této zemi neexistují taxametry ani parkovací disky. Lístky k parkování se prodávají ve speciálních kioscích.

Příjmy z turistického ruchu v Bulharsku v posledních letech rapidně vzrostly. Přímořská letoviska jako Sozopol, Nesebar nebo Slunečné pobřeží se stávají oblíbenými pro turisty ze západních evropských zemí. Čeští turisti mají nejradši město Primorsko. V zimní sezoně jsou populární lyžařská střediska Bansko, Pamporovo a Borovec.

V Sofii využijte taxi služeb 

Sofie, hlavní město země, má výhodnou strategickou polohu na křižovatce cest z Bělehradu do Istanbulu a do Bukurešti. Východním okrajem města protéká řeka Iskăr. Sofie je také nejdůležitějším univerzitním městem v zemi, sídlí zde devět univerzit. Jsou zde, kromě vodní, zastoupeny všechny hlavní druhy dopravy. Od roku 1997 má Sofia funkční systém metra, které v současnosti disponuje asi jen osmi stanicemi, celkově se však do budoucna plánuje vybudovat pětačtyřicet stanic. Ve městě jsou také velmi oblíbené taxi služby, hlavně díky cenové dostupnosti oproti jiným evropským metropolím.