Slavný plzeňský pivovar je otevřen návštěvníkům

Plzeň - Právě v plzeňském pivovaru se v polovině 19. století odehrála revoluce v pivovarnictví. Poprvé v historii zde bylo vyrobeno pivo, jak je známe dnes, tedy hořký nápoj zlaté barvy s čistě bílou pěnou. Dnes je plzeňský pivovar živým místem, kde se prolíná tradiční výroba piva s moderními technologiemi pivovarnictví. V Plzni se tak utváří unikátní industriální památka, která je navíc otevřena návštěvníkům.

V Plzni se začalo vařit pivo krátce po založení tohoto královského města v roce 1295. Právo sladovat, vařit a čepovat pivo bylo dědičné a vztahovalo se vždy k měšťanovu domu. Od krále Václava II. obdrželo toto právo na 250 plzeňských měšťanů. Přes sedm set let ale měšťané vařili nadkvasné pivo nepříliš valné chuti, takže se do Plzně dovážela kvalitnější piva z Bavor nebo ze Saska a lacinější piva z blízkého okolí.

„V roce 1839 došlo ke zlomu, když jedna várka v jednom domě byla tak špatná, že se měšťané rozhodli, že si musí postavit nový pivovar,“ vysvětluje Václav Berka, starší obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje. Roku 1842 byl otevřen Měšťanský pivovar a sládek z Bavor Josef Groll zde uvařil první várku slavného plzeňského ležáku.

Rozhovor s Václavem Berkou (zdroj: ČT24)

Ochutnejte ležák přímo z kádě

Dnes se v Plzni pivo nejen vaří, ale pivovary nabízejí také expozice. „Prohlídka zahrnuje několik tras podle toho, kolik má náš host času,“ říká Berka a dodává: „Projde se pivovarem, podívá se, jak se v současné době pivo stáčí do lahví a do sudů, může se podívat na sladovnu a na bednářské řemeslo, protože my máme stále skupinu osmi bednářů, kteří dokáží vyrobit dřevěné sudy a dřevěné kádě.“ V oddělení, kde se pivo dokvašuje v ležáckých kádích, pak každý návštěvník může pivo ochutnat.