Na Vysočině se připravují nové koňské stezky

Jihlava - Koňské stezky jsou novinkou, kterou připravuje pro turisty na příští rok kraj Vysočina. V regionu je sto osmdesát koňských stanic, které budou turistům v sedle poskytovat potřebné zázemí. Terénní pracovnice s navigací, mapou a fotoaparátem od jara prozkoumaly stovky kilometrů po Vysočině a nyní už zbývá pouze vyladit poslední detaily. „Stezky by měly být hotové a odsouhlasené na podzim,“ říká Simona Stejskalová ze Sdružení pro podporu jezdecké turistiky. Zatím jsou zmapované dvě páteřní trasy přes Vysočinu s napojením na východočeské a jihomoravské trasy.

„Sever - jih vede směrem na Humpolec a Golčův Jeníkov. A na druhé straně Bystřice pod Pernštejnem, která klesá k Dukovanům,“ informuje Stejskalová. Na stezkách budou samozřejmě vyznačeny různé zajímavosti. „Součástí terénního slídění je sběr legend a pověstí, protože ty se stanou součástí odborného průvodce,“ vysvětluje ředitelka Vysočina Tourism Ivana Mahelová. Koňské stezky napříč Vysočinou budou dlouhé 1200 km.

Stejně důležité jako samotné tzv. hipostezky jsou v chystaném projektu také koňské stanice, kterých je na Vysočině sto osmdesát. Koňské stezky budou díky nim určeny nejen pro zkušené koňáky a zálesáky, ale také například pro rodiny s dětmi. „Můžeme nabídnout kryté stáje, letní stáje, zázemí pro lidi, máme hotel, můžou zde i stanovat,“ vypočítává Jolana Sojková, spolumajitelka farmy Grunt ve Žďáru nad Sázavou, která se do projektu zapojila.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)