Deset nejzajímavějších opuštěných měst na světě

Praha - Na celém světě je mnoho měst, která musela být z různých důvodů náhle úplně opuštěna, a zbyly tak prázdné domy, zcela vylidněné ulice, zahrady či stromořadí. Rozhlédněte se alespoň letmo po deseti nejzajímavějších „městech duchů“ na světě. Navštívíte město, jehož rozvoj zastavila turecká invaze, město, které je pravým americkým městem duchů nebo například město věčného ohně. Některá z měst jsou turisticky atraktivní, ale některá i životu nebezpečná.

Italské město Balestrino bývalo domovem drobných zemědělců

V porovnání s ostatními místy v žebříčku historie města Balestrino sahá až do 11. století, kdy zde žili většinou drobní zemědělci, a to kvůli úrodné půdě pro olivovníky. V roce 1860 mělo město téměř 800 obyvatel. O několik let později však byla většina severozápadních regionů Itálie zničena několika zemětřeseními. Ti, co přežili, již nechtěli déle zůstat v oblasti častých otřesů půdy, a tak opustili město. Trvalo téměř dalších 60 let, kdy roku 1953 opustili poslední obyvatelé kvůli geologické nestabilitě toto nádherné město.

Kalifornské město Bodie je prototypem města duchů

Bodie je pravé americké město duchů. Bylo založeno v roce 1876 jako malé hornické městečko a do roku 1880 se rozrostlo na 10 000 obyvatel. Dokonce zde byla založena i čínská čtvrť, kde několik stovek zaměstnanců, kteří přišli z Číny žít svůj americký sen, našlo své domovy. Přesto zdroje nebyly nekonečné a krátce po přelomu století lidé začali město opouštět. Město Bodie zůstalo trvale obydlené až do roku 1962, kdy posledních několik občanů opustilo město. V tomto roce bylo město prohlášeno za státní Historický park a od té doby je celoročně přístupné veřejnosti.

Centralia je městem „věčného“ ohně

Příběh Centralie přesně ukazuje, jak lidská hloupost a nedostatek zájmu dovedla ke zkáze celé město. Centralia byla jedno z prosperujících uhlířsko-hornických měst v Pensylvanii s obyvateli žijícími svůj maloměstský život. Katastrofa města byla způsobena tím, že obyvatelé házeli odpadky do obrovské díry, kterou později zapalovali. V roce 1962 se spalování odpadků vymklo kontrole a byl způsoben masivní podzemní požár uhlí. I přes 46 let pokusů tento požár uhasit, oheň stále hoří. Někteří odborníci se shodují na tom, že může trvat dalších 250 let. Všichni obyvatelé byli samozřejmě evakuováni, poslední z nich opustil město v roce 1992, kdy emise oxidu uhelnatého dosáhla kritické úrovně a začaly se na povrchu země objevovat hluboké díry.

Kvůli častým zemětřesením je italské město Craco prázdné

První zmínka o městě Craco byla již v roce 1060, kdy město patřilo arcibiskupovi Arnaldovi. Město bylo postaveno - podobně jako mnoho jiných italských středověkých měst - na skalnatém kopci se spoustou domů rozsetých okolo. Na konci 19. století mělo město více než 2000 obyvatel, ale pak přišly problémy. Před první světovou válkou více než polovina obyvatel město opustila. Tento trend pokračoval až do roku 1963, kdy se zbývajících 1800 lidí přesunulo do sousední vesnice. Hlavními důvody byla četná zemětřesení, sesuvy půdy a špatné podmínky pro zemědělství.

Společnost Mitsubishi měla na Gunkanjimě velké plány

Ostrov Hashima nebo také Gunkan-jima (Ostrov válečných lodí) se řadí mezi 505 neobydlených ostrovů patřících Japonsku. Tento ostrov je však absolutně unikátní. Na přelomu 19. a 20. století zde společnost Mitsubishi plánovala obnovit těžbu uhlí jakožto jednu z důležitých japonských komodit. Společnost začala s rozsáhlou výstavbou obrovských betonových budov pro ubytování zaměstnanců dolu. Společnost se velmi rychle rozrůstala, a to až do roku 1959, kdy byla těžba uhlí nahrazena těžbou ropy a mnoho uhelných dolů bylo proto zavřeno, stejně jako ten na ostrově Hashima. Bývalí zaměstnanci dolu byli nuceni se stěhovat za prací. V současné době je celý ostrov z bezpečnostních důvodů uzavřen, neboť hrozí riziko zřícení budov. Plánuje se rekonstrukce ostrova a vytvoření bezpečné turistické stezky.

Zábavní park Katoli's World symbolizue spíše smrt než zábavu

Katoli's World byl jeden ze zábavních parků na Taiwanu. Tento park byl však opuštěn po velkém zemětřesení 21. září 1990. Nikdo v parku nezemřel, protože ten den bylo úterý a v parku byl zavírací den. Ovšem okolo parku byly tisíce obětí. Zábavní park je nyní zarostlý tropickými rostlinami, avšak rez a zbytky atrakcí jsou všude kolem. Proto toto místo působí mnohonásobně depresivněji než ostatní opuštěná místa. Důvodem může být i to, že všechny ty barevné horské dráhy a pohádkové postavičky symbolizují bezstarostné dětství a štěstí, současný stav parku však symbolizuje spíše smrt a zklamání.

Ukrajinské město Pripjať je zcela vykradené

Pripjať je město na severu Ukrajiny v černobylské oblasti. K této skutečnosti již není téměř co dodávat - před jadernou katastrofou v roce 1986 mělo město asi padesát tisíc obyvatel, z nichž většinu tvořili pracovníci nedaleké elektrárny. Po explozi elektrárny bylo město okamžitě opuštěno vzhledem k extrémně vysokému záření, a proto představuje dokonalý skanzen sovětského způsobu života. Ale jak již bylo v bývalém SSSR obvyklé, vše, co stojí za to ukrást, bylo ukradeno. Tato oblast nebude obyvatelná po mnoho let a bude trvat ještě déle, než lidé opět začnou k tomuto městu mít důvěru.

„Vesmírné“ město San Zhi

Tento opuštěný projekt lze nalézt přímo na okraji Tchaj-peje na Tchaj-wanu. Vypadá spíše jako neúspěšný pokus o založení města nějakou vesmírnou civilizací než jako „pozemské“ město. Při bližším pohledu se tvar neobvyklé konstrukce zdá být velmi praktický - je poměrně snadný na výrobu, dopravu i konstrukci a současně nabízí svým obyvatelům hodně prostoru. Původně mělo toto místo sloužit jako luxusní víkendové městečko s řekou na jedné straně a s horami na straně druhé. Výstavba však byla z důvodu nedostatku peněz a podivných nehod, které se během výstavby přihodily, zastavena. Nyní podle legendy město obývají duchové dělníků, kteří zde během výstavby při nehodě zahynuli.

Obyvatelé města Varosha se kvůli Turkům už do města nevrátili

Varosha kdysi byla moderní turistickou destinací s hotely, plážemi a vším, co k moderní turistické destinaci patří. V roce 1974 však do této oblasti Kypru pronikla turecká invaze a násilně zde zastavila rozvoj. Většina řeckých obyvatel opustila tuto oblast, a to jen s nejdůležitějšími věcmi denní potřeby, protože se domnívali, že se brzy vrátí do svých domovů. Jejich představa však byla mylná. Turci postavili kolem celé oblasti plot z ostnatého drátu, aby zabránili původním obyvatelům v návratu. Jedinými obyvateli této zajímavé destinace jsou od té doby pouze želvy a další živočišné druhy. Současná vláda (řecká a turecká) pracuje na plánu obnovení destinace Varosha a nejnovější zprávy potvrzují, že by měla být tato oblast opět otevřena pro cestovní ruchu v roce 2010.

Výlohy a regály ve městě Yashima čekají marně na zákazníky

Náhorní plošina Yashima měla být jednou z turistických zajímavostí Japonska. Yashima byla posvátné místo, které každoročně navštívilo mnoho poutníků. Proto bylo rozhodnuto, aby se z tohoto města - v době rozkvětu japonské ekonomiky - vybudovalo moderní letovisko 80. let minulého století. Bylo postaveno šest hotelů a mnoho dalších menších budov včetně aquaparku a lanovky, která měla zajišťovat dopravu návštěvníků na náhorní plošinu Yashima. Ale o několik let později nastala realitní krize, která způsobila, že mnoho drobných investorů i velkých společností přišlo o své úspory, vývojáři tak byli nuceni vzdát se projektů, a tak náhorní plošina Yashima zůstala opuštěná se zbožím, které stále leží v obchodech, a nábytkem, který zůstal v hotelech a čeká na hosty, kteří však nikdy nepřijdou.

  • Italské město Balestrino autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104820.jpg
  • Kalifornské město Bodie je městem duchů autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104821.jpg
  • Centralia je městem „věčného“ ohně autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104822.jpg
  • Středověké italské město Craco autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104823.jpg
  • Ostrovní město Gunkanjima autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104824.jpg
  • Opuštěný zábavní park autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1059/105829.jpg
  • Ukrajinské město Pripjať v černobylské oblasti autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104829.jpg
  • San Zhi mělo sloužit jako luxusní víkendové městečko autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104831.jpg
  • Rozvoj města Varosha zastavila turecká invaze autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104832.jpg
  • Město Yashima se návštěvníků nikdy nedočká autor: ČT24, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104833.jpg
Vydáno pod