Francouzské benziny nabízejí vína v plechovce – po jednom nenadýcháte

Paříž – Francie patří co do návštěvnosti českých turistů na deváté místo. Turisté sem míří nejen za kouzlem Paříže a zámku na Loiře, ale i za rozeklanými útesy Normandie či slunnými plážemi Provence. Věhlasná francouzská vína si přitom mohou nyní v přiměřené míře dopřát i osoby za volantem. Na pumpách se od loňského roku prodávají za necelé euro malé plechovky s vínem o objemu 18,7 cl, které zajišťují, že po jejich vypití řidič nepřekročí povolenou hranici 0,5 promile alkoholu v krvi.

Ve Francii je zpoplatněna většina dálnic, tunelů i některé mosty. Mýtné odvisí od počtu ujetých kilometrů. Při nájezdu či sjezdu z dálnice řidič zaplatí příslušnou taxu, dálniční poplatek se pohybuje kolem 7 eur za 100 kilometrů – pro osobní automobil. Zpoplatněné jsou alpské a pyrenejské tunely Frejus (830 korun), Mont Blanc (850 korun), Maurice Lemaire (145 korun), Puymorens (140 korun), Somport (130 korun).

Mýto čeká řidiče i u přejezdu mostů La Rochelle-Ile de Ré, Pont de Tancarville, Pont de Normandie a Millau Viadukt. Poslední zmíněný ční ve výšce 245 metrů nad mořem a je nejvyšším mostem na světě.

Jak rychle po Francii?

Pohonné hmoty ve Francii vyjdou na necelých 30 korun za litr. Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 130 km/h na dálnici. Majitelé řidičských průkazů, kteří ho vlastní méně než dva roky, mají limity rychlosti sníženy mimo obec na 80 km/h a na dálnici na 110 km/h. Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje od 90 eur, za projetí na červenou od 90 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 135 eur.

Francie také slouží jako transitní země pro Velkou Británii. Cena za průjezd Eurotunelu pod Lamanšským průlivem činí za zpáteční cestu cca 9 500 Kč (podle typu vozidla). Nižší cena je při nákupu s časovým předstihem.

Co si ve Francii nenechat ujít?

Paříž s Eiffelovou věží, romantickou čtvrtí Montmartre nebo věhlasnými expozicemi bývalého královského paláce Louvre

Versailles, honosná rezidence Ludvíka XIV.

Zámky na Loiře

Normandie s ostrovním městem Mont-Saint-Michel

Provence s levandulovými poli a prázdninovým letoviskem Saint-Tropez

  • Zámek Versailles autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/946/94509.jpg
  • Přístav Saint-Tropez autor: ČT24, zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/319/31821.jpg