Do Rumunska s bedlivostí

Bukurešť – Rumunsko zdaleka nepatří mezi nejvyhledávanější letní destinace českých turistů. Češi se sem vydávají spíše za přírodními krásami či pocitem dobrodružství v rozlehlých rumunských horách. Pocit dobrodružství však mohou zažít i ve chvíli, kdy v Rumunsku sednou za volant. V zemi sice platí evropské dopravní předpisy, především silnice nižších tříd jsou ale častokrát ve velmi špatném stavu. Na hlavních tazích se pak musí počítat s cyklisty, chodci a v noci i s neosvětlenými vozidly.

Protože Rumunsko do Evropské unie vstoupilo teprve před třemi lety, není na rozdíl od zemí střední a západní Evropy součástí schengenského prostoru, a pro cestu do této východobalkánské země je proto potřeba pas. V povinné výbavě pak nesmí chybět hasicí přístroj. Stejně jako Praha i Bukurešť zakazuje alkohol za volantem.

Pro používání dálniční a silniční sítě je v Rumunsku nezbytné opatřit vozidlo nálepkou (rovinietou), jejíž cena závisí na typu auta, jeho emisní kategorizaci a délce platnosti. K dostání je na poštách, hraničních přechodech i čerpacích stanicích. Týdenní kupon stojí 6 rumunských leu (cca 37 korun). Jízda bez dálniční známky je také v Rumunsku nejostřeji pokutována. Policie může požadovat až 588 leu (přibližně 3,5 tisíce korun).