Česká dálniční odpočívadla propadla v evropském testu ADAC

Berlín - S nelichotivým hodnocením „velmi nedostatečné“ dopadla dálniční odpočívadla v České republice. Podobně jsou na tom odpočívadla na Slovensku a ve Španělsku. Vyplývá to z výsledků testů, které na evropských dálničních odpočívadlech provedl německý automotoklub ADAC. Převážně kvalitní odpočívadla našli experti v Rakousku, Chorvatsku, Dánsku, Švédsku, Švýcarsku nebo v Maďarsku. Nejpozitivnější hodnocení „velmi dobré“ nezískalo ani jedno z 20 hodnocených odpočívadel v Německu. Prověřována byla čistota, kapacita a také bezpečnost.

Neúnosně znečištěná a nedostatečně vybavená

ADAC prověřoval čistotu, kapacitu i osobní bezpečnost 101 odpočívadel v různých evropských zemích. Do výběru byla zahrnuta i dvě parkoviště v Česku - Starovičky na dálnici D2 mezi Podivínem a Hustopečí a Speřice poblíž Humpolce na dálnici D1. Obě zařízení z kontroly vyšla s nelichotivým hodnocením „velmi nedostatečné“.

Obě odpočívadla získala nejhorší známku na šestistupňové škále v kategoriích sanitární zařízení a osobní bezpečnost. Speřické zařízení dostalo alespoň průměrnou známku za dopravu a parkování a za vnější úpravy. Možnosti parkování na Starovičkách byly sice dokonce označeny za dobré, ale vnější úpravy za nedostatečné.

Dálniční parkoviště na Slovensku a ve Španělsku jsou na tom podobně

Raději minout mají motoristé také slovenská a španělská dálniční parkoviště. Na Slovensku přitom ADAC hodnotil pouze zařízení Závod na dálnici D2 z Brna do Bratislavy.

Na zcela nevyhovujících odpočívadlech nebyly buď žádné toalety, nebo byly velmi poničené a znečištěné. Marně tu také experti hledali telefony pro nouzová volání nebo kamery. Česká odpočívadla jsou prý navíc v noci zcela ponořena do tmy.

Jen o něco lépe si vedla místa pro znavené motoristy ve Slovinsku, Nizozemsku a Belgii. Ve Slovinsku nevyhovovaly kvůli mizerné hygieně záchody nebo chyběla možnost si umýt ruce. Nizozemská a belgická odpočívadla sice údajně vynikají čistotou, ale záchody tam často chybí úplně.

Rakouská dálniční odpočívadla jsou nejlepší

Pouze 11 odpočívadel obdrželo známku „velmi dobře“, přičemž vůbec nejlépe z testu vyšla ta rakouská. Nejpozitivnější dojem prý dělá areál Gaishorn u Pyhrnské dálnice A9 uprostřed Rakouska mezi obcemi Treglwang a Trieben. Nejenže je zařízení na tahu z Horních Rakous na slovinskou hranici čisté a udržované, ale mají tam dokonce i vyhřívaný přebalovací stůl pro nejmenší děti. Pohodu ještě dotváří nádherný pohled na hory.

Svou kvalitou neoslnila odpočívadla německá. Téměř každý čtvrtý záchod byl znečištěný natolik, že byl nepoužitelný. Často chybělo mýdlo nebo toaletní papír. Mnoho německých odpočívadel je nedostatečně osvětleno a téměř zcela na nich chybí telefony pro nouzová volání a bezpečnostní kamery.